Sari la conținut

Prințesa Alice, Contesă de Athlone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Alice
Contesă de Athlone

Prințesa Alice în uniforma Forțelor Aeriene Regale Canadiene (circa 1942)
Date personale
Nume la naștereAlice Mary Victoria Augusta Pauline
Născută25 februarie 1883(1883-02-25)
Castelul Windsor, Berkshire
Decedată (97 de ani)
Palatul Kensington, Londra
ÎnmormântatăFrogmore, Windsor
PărințiLeopold, Duce de Albany
Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont
Frați și suroriCharles Edward, Duce de Saxa-Coburg și Gotha Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAlexander Cambridge, Conte de Athlone
CopiiLady May Abel Smith
Rupert Cambridge, Viconte Trematon
Prințul Maurice de Teck
Cetățenie Regatul Unit
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei (–) Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
aristocrat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă britanică[*]
contesă[*]
Familie nobiliarăCasa de Windsor
Casa de Saxa-Coburg și Gotha
Viceregal consort of Canada[*][[Viceregal consort of Canada (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]] Modificați la Wikidata
Chancellor of the University of the West Indies[*][[Chancellor of the University of the West Indies (titular head of the University of the West Indies)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
Semnătură

Prințesa Alice, Contesă de Athlone (Alice Mary Victoria Augusta Pauline; 25 februarie 18833 ianuarie 1981) a fost membră a familiei regale britanice. A deținut titlurile de Prințesă de Saxa-Coburg și Gotha și Ducesă în Saxonia de la naștere, precum și cel de Prințesă de Teck prin căsătorie, până în 1917 când a trebuit să-l cedeze din ordinul regelui George al V-lea. A fost nașa reginei Beatrix a Olandei, care era nepoata verișoarei ei, regina Wilhelmina a Olandei.

Prințesa Alice a fost prințesa de sânge regal care a trăit cel mai mult (până în acea perioadă) și ultimul nepot în viață a reginei Victoria; a murit în ianuarie 1981, la aproape 115 ani după moartea primului nepot al reginei Victoria, Prințul Sigismund al Prusiei.

Prințesa Alice s-a născut la 25 februarie 1883 la Castelul Windsor. Tatăl ei era Prințul Leopold, Duce de Albany, cel mai mic fiu al reginei Victoria și a lui Albert, Prinț Consort. Mama ei era Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont. A avut un frate, Prințul Charles Edward, Duce de Albany, care mai târziu a devenit Duce de Saxa-Coburg și Gotha. Ca nepoată a unui monarh britanic pe linia masculină, ea a fost prințesă a Regatului Unit.

A fost botezată la Castelul Windsor la 26 martie 1883 și numită Alice după mătușa paternă. Nașii ei au fost: regina Victoria (bunica paternă), Augusta de Saxa-Weimar-Eisenach, William al III-lea al Olandei, Ludovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse, Prințesa Helena de Nassau (bunica maternă), Prințul de Wales (unchiul patern), Victoria, Prințesă Regală (mătușa paternă), Prințul Wilhelm de Württemberg (vărul ei), Prințesa Pauline de Waldeck și Pyrmont (mătușa maternă) și Prințesa Augusta de Hesse-Kassel.[1]

Căsătorie și copii

[modificare | modificare sursă]
Prințesa Alice, Contesă de Athlone cu copiii ei May și Rupert.

La 10 februarie 1904, la Castelul Windsor, Prințesa Alice de Albany s-a căsătorit cu Prințul Alexander de Teck, fratele reginei Mary. După căsătorie, Prințesa Alice a luat titlul de Prințesa Alexander de Teck.

Prințesa Alice a purtat în gene hemofilia moștenită de la regina Victoria.

Când familia regală britanică a abandonat titlurile germanice în iunie 1917, Prințul Alexander de Teck a adoptat numele de Cambridge, și a devenit Sir Alexander Cambridge, apoi Conte de Athlone, renunțând la titlul de "Prinț de Teck".

Contele a fost numit Guvernator-General al Uniunii Africii de Sud și a servit în perioada 1924-31: Prințesa Alice l-a acompaniat și a fost viceregină în acea perioadă. Apoi, soțul ei a fost numit Guvernator-General al Canadei în perioada 1940–1946.

Contele de Athlone a murit în 1957 la Palatul Kensington din Londra. Prințesa Alice a continuat să trăiască la Kensington până în 1981, când a murit la vârsta de 97 de ani și 313 zile. În momentul morții, a fost prințesa regală cea mai longevivă. Totuși, mai târziu, regina mamă Elizabeth a depășit recordul trăind aproape 102 ani.

Prințesa Alice a trăit în timpul domniei a șase monarhi: Victoria (bunică), Eduard al VII-lea (unchi), George al V-lea (văr și cumnat), Eduard al VIII-lea (nepot), George al VI-lea (nepot) și Elisabeta a II-a (strănepoată).

Arbore genealogic

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ „Yvonne's Royalty Home Page — Royal Christenings”. Arhivat din original la . Accesat în .