Portal:Uranus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portal Astronomie Astronomie Portal Galaxii Galaxii Portal Stea Stea Portal Planetă Planetă Portal Gaură neagră Gaură neagră Portal Calea Lactee Calea Lactee Portal Sistemul solar Sistemul solar Portal Soare Soare Portal Mercur Mercur Portal Venus Venus Portal Terra Terra Portal Luna Luna Portal Marte Marte Portal Centura de asteroizi Centura de asteroizi Portal Jupiter Jupiter Portal Saturn Saturn Portal Uranus Uranus Portal Neptun Neptun Portal Centura Kuiper Centura Kuiper Portal Norul lui Oort Norul lui Oort
Bine ați venit în Portalul Uranus!
Acest Portal își propune să prezinte informații despre Uranus.
modificare 

Uranus

Uranus este a șaptea planetă de la Soare și a treia ca mărime (după diametru). Uranus este mai mare ca diametru însă mai mică sub aspectul masei decât Neptun.

Plasat pe o orbită de 19 ori mai îndepărtată de Soare decât cea a Pământului, Uranus, ca și Neptun, primește foarte puțină căldură. Cu un diametru de circa 52.000 km, Uranus este de aproximativ 2 ori mai mic decât Saturn, dar de aproximativ 5 ori mai mare decât Terra (Pământul). Este înconjurat de inele întunecate și are 27 sateliți.

Uranus este zeitatea greacă ancestrală a Raiurilor, un zeu suprem timpuriu. Uranus a fost fiul și partenerul Gaiei tatăl lui Cronos (Saturn) și al ciclopilor și titanilor (predecesorii zeilor olimpici).

Uranus, prima planetă descoperită în vremurile moderne, a fost descoperită de William Herschel în timp ce scruta sistematic cerul cu telescopul personal pe 13 martie 1781. A fost de fapt văzută de mai multe ori, fiind însă ignorată, deoarece era considerată o altă stea obișnuită (cea mai timpurie semnalare a sa a fost făcută în 1690 când John Flamsteed o considera 34 Tauri). Herschel a numit-o „Georgium Sidus” (Planeta Georgiană) în onoarea patronului său, Regele George al III-lea al Angliei; alții i-au zis „Herschel”. Numele de „Uranus” a fost propus pentru prima dată de Bode în conformitate cu numele altor planete inspirate din mitologia clasică, însă nu a intrat în uz până în 1850.

Uranus a fost vizitată numai de o navă, Voyager 2 pe 24 ianuarie 1986. citește mai mult...

modificare 

Articole selectate

Comparație între 6 sateliți ai lui Uranus; în imagine de la stânga la dreapta: Puck, Miranda, Ariel, Umbriel, Titania și Oberon

Deocamdată au fost descoperiți 27 de sateliți care se rotesc în jurul planetei Uranus. Toți sunt denumiți pe baza lucrărilor lui William Shakespeare și Alexander Pope, spre deosebire de alte corpuri din Sistemul Solar care au nume împrumutate din mitologia clasică. William Herschel a descoperit primii doi sateliți, Titania și Oberon, în 1787, și alți sateliți elipsoidali au fost descoperiți în 1851 de William Lassell (Ariel și Umbriel) și în 1948 de Gerard Kuiper (Miranda).

Voyager 2 a descoperit 10 sateliți mai mici, în completare la cei 5 mai mari, cunoscuți deja. E posibil să mai existe și alți sateliți printre inele. citește mai mult...


Inelele lui Uranus (reprezentare artistică)

Planeta Uranus are un sistem de inele intermediare mai complex decât cel al planetei Saturn si mai simplu decât sistemul de inele din jurul planetelor Jupiter și Neptun. Inelele lui Uranus au fost descoperite pe 10 martie 1977, de James L. Elliot, Edward W. Dunham și Douglas J. Mink. Mai mult de 200 ani în urmă, William Herschel a raportat că a observat inele, dar astronomii moderni au fost sceptici înainte de observațiile moderne.

citește mai mult...

modificare 

Biografie selectată

William Herschel

Sir Frederick William Herschel (în germană Friedrich Wilhelm Herschel; n. 15 noiembrie 1738, Hanovra, Principatul Braunschweig-Lüneburg – d. 25 august 1822, Slough, Regatul Unit) a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană.

La vârsta de 14 ani intră în rândurile gărzii hanoveriene ca oboist, Principatul Hanovra fiind în acel timp în uniune personală cu monarhia britanică (regele era în același timp principe elector). În 1757 pleacă în Anglia, unde va activa ca muzician în Leeds, din 1765 fiind organist în Halifax și din 1766 în Bath. Din 1771 este membru în Societatea Regală (Royal Society). Ocupându-se de studii de teorie muzicală, Herschel ajunge de la matematică la studii astronomice și optice. Își construiește un tip nou de telescop, cu ajutorul căruia reușește să descopere la 13 martie 1781 planeta Uranus. În consecință devine celebru și este numit de către regele George al III-lea astronom la curtea regală. Din 1772 sora lui, Caroline Herschel, vine în Anglia, pentru a-l ajuta în munca sa în astronomie. A descoperit mișcarea sistemului solar față de celelalte stele din Calea Lactee și în 1783 a determinat direcția acestei mișcări (Catalog de stele). citește mai mult...

modificare 

Imagine selectată

Poză ce reprezintă planeta Uranus realizată în anul 1986 de către Voyager 2




modificare 

Categorii

modificare 

Uranus liste

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Poți ajuta la scrierea și completarea unor articole despre Uranus.

modificare 

Știați că...

  • Uranus este mai mare decât Neptun?
modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii