Gerard Kuiper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gerard Peter Kuiper
GerardKuiper.jpg
Gerard Kuiper
Date personale
Născut7 decembrie 1905
Harenkarspel, Țările de Jos
Decedat24 decembrie 1973
Mexico City, Mexic
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSarah Parker Fuller, 1936
Naționalitateneerlandezo-american
CetățenieFlag of the Netherlands.svg Regatul Țărilor de Jos
Flag of the United States.svg Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
cartograf[*]
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăȚările de Jos, Statele Unite
Domeniuastronom
InstituțieHarvard College Observatory, Universitatea Chicago, Laboratorul Lunar și Planetar (LPL) de la Universitatea Arizona
Alma MaterUniversitatea din Leiden  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Americană de Arte și Științe[*]
Academia Regală Neerlandeză de Arte și Științe
Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruCentura Kuiper
PremiiMedalia Janssen, premiul Henry Norris Russell Lectureship, Medalia Kepler Gold

Gerard Peter Kuiper, (născut Gerrit Pieter Kuiper pe 7 decembrie 1905 la Tuitjenhorn (Harenkarspel), Țările de Jos – decedat 24 decembrie 1973, Mexico City) a fost un astronom neerlandezo-american.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1935 el a plecat să lucreze la Harvard College Observatory unde a cunoscut-o pe Sarah Parker Fuller, cu care s-a căsătorit pe 20 iunie 1936. Kuiper și-a petrecut cea mai mare a carierei sale la Universitatea Chicago, dar s-a mutat la Tucson, Arizona în 1960, în cadrul Laboratorului Lunar și Planetar (LPL) de la Universitatea Arizona. Kuiper a fost director al laboratorului până la moartea sa în 1973, care s-a petrecut în timp ce se afla în vacanță cu soția sa în Mexic. Una din cele trei clădiri ale Laboratorului Lunar și Planetar din Arizona este numită în onoarea lui.

Descoperiri[modificare | modificare sursă]

Nereid, imagine obținută cu Voyager 2

Kuiper a descoperit doi sateliți naturali ai planetelor din sistemul solar: Miranda, satelitul lui Uranus și Nereid, satelitul lui Neptun.

A descoperit că atmosfera marțiană este formată și din dioxid de carbon. În 1994 a descoperit existența în atmosfera satelitului planetei Saturn, Titan, a metanului înghețat (1.4% CH4).

În anii 1960, Kuiper a ajutat la identificarea a mai multor situri lunare în cadrul programului Apollo.

Kuiper a descoperit câteva sisteme binare solare, care au fost denumite cu numărul lui Kuiper, identificator ca steaua KUI 79.

Premii[modificare | modificare sursă]

Pe lângă planetă minoră 1776 Kuiper, craterul Kuiper de pe Lună, cratere de pe Marte și Mercur, acum noul Observator Kuiper Aeropurtat au fost, de asemenea, numite după el.

Cei mai mulți astronomi se referă la o regiune de planete mici, dincolo de Neptun, ca fiind centura Kuiper, deoarece Kuiper a sugerat că astfel de planete mici sau comete s-au format acolo. Cu toate acestea, el a crezut că astfel de obiecte ar fi fost măturate definitiv de perturbațiile planetare gravitaționale astfel încât nici unul sau puține obiecte astronomice mici ar exista acolo astăzi.

Premiul Kuiper, numit astfel în cinstea lui, este cel mai distins premiu oferit de Divizia pentru științe planetare a Societății Astronomice Americane (în en. American Astronomical Society), o societate internațională de oameni de știință experți în domeniul planetar. Premiul recunoaște contribuția deosebită la știința planetară și este acordat anual în timpul vieții oamenilor de știință a căror realizări au ajutat la avansarea științei despre sisteme planetare. Printre câștigătorii acestui premiu se numără Carl Sagan, James Van Allen și Eugene Shoemaker.

Legături externe[modificare | modificare sursă]