Funen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Funen
Geografie
Ocean/MareMarea Baltică  Modificați la Wikidata
Coordonate55°21′01″N 10°21′21″E ({{PAGENAME}}) / 55.35028°N 10.35583°E
Suprafață2.984,56 km²[1]  Modificați la Wikidata
Lungime85 km  Modificați la Wikidata
Lățime60 km  Modificați la Wikidata
Țară
Danemarca
Populație469.724  Modificați la Wikidata

Funen (daneză Fyn) este a doua insulă daneză ca și mărime, având o suprafață de 2.984 km² și o populație de 447.000 de locuitori (2006). Principalul oraș este Odense, legat de mare printr-un canal. Portul orașului a fost mutat în afara orașului Odense.

Funen aparține administrativ de Regiunea Syddanmark. În perioada 1970-2006, insula a format cea mai mare parte a amt-ului Funen, care includea și insulele Langeland, Ærø, Tåsinge, precum și alte insule mai mici.

Insula este legată de insula Zealand, prin Marele pod al centurii. Podul este compus de fapt din două poduri, unul conectând Funen de mica insulă Sprogø din mijlocul Marii Centuri și un pod suspendat care face restul legăturii până la Zealand. La momentul inaugurării sale, podul suspendat era cel de-al doilea ca mărime din lume. Din Funen până în Sprogø, trenurile folosesc un pod separat, paralel cu primul. Sprogø este legat feroviar de Zealand printr-un tunel.

Două alte poduri conectează Funen de peninsula Iutlanda; primul a fost construit imediat după ce de-al doilea război mondial, fiind folosit atât de autoturisme cât și de trenuri. Al doilea, unul suspendat, a fost construit în anii '70, fiind folosit doar de autoturisme.

Cu excepția principalului oraș, Odense, majoritatea așezărilor importante sunt dispuse în zonele de coastă: Kerteminde, Nyborg, Svendborg, Fåborg, Assens, Middelfart și Bogense.

Funen este locul nașterii lui Hans Christian Andersen și al lui Carl Nielsen.

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (PDF) http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/14468/headword/dk/3.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)