Sari la conținut

Transportul în Danemarca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În ultimele decade Danemarca a făcut investiții enorme în construcția de drumuri și căi ferate care să lege Zealand de Malmö, Suedia (Podul Øresund), și între Zealand și Funen.

Principalul operator de transporturi pe calea ferată este Danske Statsbaner (Compania de Căi Ferate Daneze) pentru călători și Railion pentru transporturi de marfă. Copenhaga are un sistem propriu de Metro.

Compania de transporturi naționale daneze (împreună cu Norvegia și Suedia) este Scandinavian Airlines System (SAS), iar Aeroportul din Copenhaga este cel mai mare din țară.

Legătura cu Insulele Faroe se face cu feribotul.

Autostrăzi[modificare | modificare sursă]

Rețeaua rutieră a țării pentru 2008 include 73,197 km de drumuri, dintre care 1111 km sunt autostrăzi.[1] Toate autostrăzile, cu excepția Podului Mare și a Podul Øresund, sunt gratuite.

Transport aerian[modificare | modificare sursă]

În 2011, aproximativ 28 milioane de pasageri au folosit aeroporturile daneze.[2]

Aeroportul Copenhaga este cel mai mare aeroport din Scandinavia. Este amplasat în Kastrup, la 8 km sud-est de capitala Copenhaga.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Road network 1 January by part of the country and type of road (2008). Statistics Denmark. Retrieved 24 March 2009.
  2. ^ „Departing passengers from major manned, public airports by airport, type of transport and flight - StatBank Denmark - data and statistics”, Statistikbanken.dk/statbank5a/selectvarval/define.asp?maintable=flyv91&planguage=1&tabstrip=&pxsid=0&sessid=52464960&ff=2&grouping4=aar&tfrequency=4, accesat în