Portal:Astronomie/Articole selectate/7

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Giovanni Domenico Cassini (8 iunie 1625 – 14 septembrie 1712) a fost un astronom, matematician, inginer și astrolog italo-francez.

Cassini a fost astronom la Observatorul Panzano din 1648 până în 1669. A fost numit profesor de astronomie la Universitatea din Bologna în 1650 și a devenit, în 1671, directorul Observatorului de la Paris. El a adoptat pe deplin noua sa țară, în măsura în care a devenit cunoscut sub numele de Jean-Dominique Cassini - deși acesta este și numele strănepotului său, Dominique, conte de Cassini.

Cassini a observat și publicat marcajele de pe suprafață lui Marte (văzute anterior de Christiaan Huygens, dar nepublicate), a determinat perioadele de rotație ale planetelor Marte și Jupiter și a descoperit patru sateliți ai lui Saturn: Iapetus și Rhea în 1671 și 1672, și Tethys și Dione în 1684. Cassini a fost primul care a observat acești patru sateliți ai lui Saturn, pe care i-a numit Sidera Lodoicea (stelele lui Louis). În plus, el a descoperit divizia Cassini în Inelele lui Saturn (1675). Împarte cu Robert Hooke creditul pentru descoperirea Marii Pete Roșii de pe Jupiter (cca. 1665). În jurul anului 1690, Cassini a fost primul care a observat rotația diferențială în atmosfera lui Jupiter. A dat prima definiție valabilă a paralaxei Soarelui. Aceasta a permis pentru prima dată o estimare a dimensiunilor Sistemului Solar.