Piri piri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piri piri
Ardei piri piri copți (roșii) și necopți (verzi)
Clasificare științifică
Gen: Capsicum
Specie: Capsicum chinense[1]
Varietate: Piri piri

Piri piri (/ˌpiːriˈpiːri/ PIR-ree-PIR-ree, scris și peri peri sau pili pili, cunoscut și ca Ardei „ochi de pasăre” african) este o varietate a lui Capsicum chinense, unul dintre ardeii chili ce pot fi găsiți atât în grădină cât și în sălbăticie. Este un membru al genului Capsicum ce crește în Angola,UgandaMalawiAfrica de SudGhanaNigeriaZambiaZimbabweMozambic, în pădurile tropicale ale Sudanului de Sud și în regiunile muntoase ale Etiopiei. A fost adus de portughezi în India unde este utilizat de secole drept condiment pentru mâncărurile picante.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

În Swahili, piri piri înseamnă „piper piper”. Alte denumiri întâlnite sunt pili pili, în Republica Democrată Congo, și peri peri, în Malawi, denumiri ce apar în urma diferitelor pronunțări din cadrul limbilor Bantu. Piri piri este denumirea originală din portugheză, mai exact cea folosită de comunitatea vorbitoare de portugheză din Mozambic.

În Oxford Dictionary of English”, piri piri apare ca fiind un cuvânt împrumutat ce desemnează un sos foarte picant obținut din ardei chili, iar originea cuvântului este atribuită limbii Ronga folosită în sudul Mozambicului.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Planta crește sub formă de tufiș până la 45-120 cm în înălțime, având frunze cu lungimea de 4-7 cm și lățimea de 1,3-1,5 cm. Fructele au formă conică și măsoară între 8 și 10 cm lungime. Culoarea acestora depinde de etapa coacerii în care se află, fructele necoapte fiind verzi, pe când cele deja ajunse la maturitate au coloritul roșu aprins sau purpuriu. Din punct de vedere al iuțimii, s-au înregistrat specimene ce au atins până la 175.000 de unități Scoville.

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Este cultivat la scară comercială în țările africane ca Zambia, Uganda, Malawi, și Zimbaue. Se folosește atât în industria alimentară, cât și în cea farmaceutică.[2]

Sosul piri piri[modificare | modificare sursă]

Sosul piri piri, folosit la asezonarea preparatelor sau la prepararea marinadelor, are origini portugheze și este foarte apreciat și utilizat în Angola, Namibia, Mozambic și în Africa de Sud.[3] Sosul este preparat din ardei chili zdrobiți, coaja citricelor, ceapă, piper, sare, suc de lămâie, ulei, frunze de dafin, paprika, pimiento, busuioc, oregano și tarhon.[4] Rețetele variază în funcție de regiune, însă ingredientele principale sunt aceleași: ardei chili, lămâie, ulei și ardei roșu gras.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ USDA GRIN Taxonomy, Taxon: Capsicum chinense Jacq., accesat în  
  2. ^ „Fiery Foods and Barbecue SuperSite - Pepper Profile: African Birdseye”. Fiery-foods.com. Accesat în . 
  3. ^ Rowley Leigh, "A Fiery Challenge for Delicate Palates", The Financial Times (London, England), 25 September 2004, p. 6.
  4. ^ David A. Bender, ed. (). „piri-piri”. A Dictionary of Food and Nutrition. Oxford University Press. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piri piri