Pierre Valdes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Statuie reprezentându-l pe Peter Waldo, ca parte din Memorialul Luther ridicat în 1868 la Worms, în Germania

Pierre Valdes sau Vaudès (sau Peter Waldo în țările de limbă germană), a fost un negustor bogat din Franța, care a trăit în secolul al XII-lea.

În această perioadă, în care Biserica Romano-Catolică îi ținea cu bună știință pe oameni în ignoranță în ce privește Biblia, Waldo a finanțat traducerea Evangheliilor și a altor cărți biblice în limba vorbită de oamenii de rând din sud-estul Franței. El a renunțat apoi la afacerile sale și s-a dedicat predicării Evangheliei. În scurt timp i s-au alăturat multe persoane, iar în 1184, papa Lucius al III-lea l-a excomunicat împreună cu cei care i s-au alăturat.

Cu timpul, membrii acestor grupuri de predicatori orientați spre Biblie au devenit cunoscuți drept valdenzieni. Aceștia pledau pentru o întoarcere la convingerile și practicile creștinismului timpuriu. Ei respingeau convingerile și practicile catolice tradiționale, printre care se numărau absolvirea de păcate, rugăciunile pentru cei morți, purgatoriul, închinarea la Maria, rugăciunile adresate „sfinților“, botezul pruncilor, adorarea crucifixului și doctrina transsubstanțierii. Ca urmare, valdenzienii au fost adesea ținta atacurilor crunte din partea Bisericii Catolice.

Istoricul Will Durant descrie situația existentă în timpul campaniei pornite de regele Francisc I împotriva celor care nu erau catolici:

„Pretinzând că valdenzienii au format o conspirație trădătoare împotriva guvernului, Cardinalul de Tournon l-a convins pe regele bolnav și nesigur să semneze un decret, la 1 ianuarie 1545, prin care toți valdenzienii care fuseseră găsiți vinovați de erezie trebuiau să fie condamnați la moarte. . .  Într-o săptămână (12–18 aprilie), mai multe sate au fost arse până la temelii; într-unul dintre aceste sate au fost măcelăriți 800 de bărbați, femei și copii; în două luni au fost uciși 3.000 de oameni, 22 de sate au fost șterse de pe fața pământului, 700 de bărbați au fost trimiși la galere. Douăzeci și cinci de femei îngrozite s-au refugiat într-o peșteră, unde au fost asfixiate, deoarece s-a aprins un foc la gura peșterii“.

În legătură cu aceste evenimente istorice, Durant a spus următoarele:

„Aceste persecuții au constituit eșecul suprem al domniei lui Francisc“.

Iată cum a descris Durant efectul persecuțiilor poruncite de rege asupra celor care au remarcat statornicia valdenzienilor:

„Curajul martirilor a dat demnitate și strălucire cauzei lor; mii de martori oculari au fost în mod sigur impresionați și tulburați, persoane care, dacă n-ar fi văzut aceste execuții înfiorătoare, nu s-ar fi sinchisit, probabil, niciodată să-și schimbe credința pe care o moșteniseră“.