Sari la conținut

Pictavi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta popoarelor galice și locația pictonilor.

Pictavii sau pictonii au fost un popor din Galia stabilit într-un teritoriu corespunzător departamentelor franceze actuale Vendée, Deux-Sèvres, Vienne, sudul Loire-Atlantique și Maine-et-Loire. Regiunea istorică Poitou și capitala sa, Poitiers, își trag numele de la această civitas.

Prezentare generală și etimologie[modificare | modificare sursă]

Pictonii sau Pictavii sunt uneori denumiți Pictes în sursele și perioadele istorice. Conform lui Gabriel Lévrier în "Dictionnaire étymologique du patois poitevin" (1867): "Pictavii au fost strămoșii noștri; de la ei am moștenit o avere imensă: ei au pus bazele civilizației noastre, au creat majoritatea satelor noastre și au stabilit fundațiile multor dintre orașele noastre. În fiecare zi călcăm pe pământul consacrat lor pentru cultul lui Tentatis și al lui Hésus, precum și pe brazdele trasate de plugurile lor rudimentare."[1]

Numele lor derivă din rădăcina celtică (galeză) pict-, care înseamnă „șiret”. Acest termen ar putea fi legat de caracterul sau de trăsăturile distinctive ale poporului picton[2].

Perioada de independență[modificare | modificare sursă]

Teritoriul Picton[modificare | modificare sursă]

Teritoriul Pictonilor este situat la sud de gura Loarei.

Limitele acestui teritoriu sunt deductibile din trei elemente:

Pe baza acestor elemente, putem stabili că teritoriul picton se întindea, înainte de cucerirea romană, cu certitudine pe teritoriile actuale ale departamentelor Vienne și Deux-Sèvres, adică Haut-Poitou, și sudul Vendée-ului. Este probabil, dar nu sigur, că Vendée-ul nu făcea parte din acest teritoriu (probabil teritoriul Ambilatres[3]). Extinderea teritoriului lor până la Loara pe întreagul sau curs inferior înainte de cucerirea romană este o ipoteză aproape abandonată. În orice caz, după cucerire, cele trei departamente formează o entitate care persistă până la Revoluția Franceză, adică mai mult de optsprezece secole.

Orașe și economie[modificare | modificare sursă]

Numele oppidum-ului Pictonilor era Lemonum, un nume celtic pentru actuala Poitiers, care semnifică „liziera cu ulmi”. Termenul provine din limba galică, Lemo-, „ulm”, care se compară exact cu irlandezul lem, ulm, cu o terminație latinizată. Apoi, orașul a primit numele poporului al cărui centru administrativ era: Civitas Pictaviensis, conform unui proces bine cunoscut în Galia romană, adică „Poitiers”. Lemonum se afla pe un promontoriu larg la confluența râurilor Clain și Boivre.

Organizare politică și culte[modificare | modificare sursă]

Există mai multe informații despre civitas-urile vecine ale Pictonilor, cum ar fi Ambiliates[n 1] sau Ambilatres (în zona actuală Vendée) și Agnutes[n 2] sau Anagnutes. Aceste denumiri ne ajută să înțelegem mai bine contextul și vecinătatea lor în cadrul Galiei antice.

Deși exista un rege nominal, puterea reală putea fi împărțită între mai mulți șefi de război sau lideri locali, ceea ce reflectă un model de conducere mai descentralizat și mai fragmentat.

Monede[modificare | modificare sursă]

Un stater de electrum bătut de Pictoni. Dată: secolul I î.Hr.

În Poitou-ul celtic a existat o circulație monetară originală începând cu sfârșitul secolului al II-lea î.Hr. Acestea erau monede din electrum. Ca majoritatea monedelor galice, acestea erau inspirate de staterul macedonean și de monedele grecești din colonia Empúries din Catalonia.

Monedele pictoniene prezintă un tip armoricain, cu un revers deosebit: o mână deschisă se află sub calul androcéfal[n 3] care aleargă. Încă mai sunt găsite monede din argint și bronz[6].

Aceste monede sunt găsite în cantități semnificative în Vienne și Deux-Sèvres, iar în Vendée se găsesc în cantități mai mici.

Este și o serie de monede de argint din secolul I î.Hr., ornate cu un călăreț înaripat care sare peste o floare de tip crin, similar cu monedele Biturigilor. Totuși, caracterul specific picton al acestora este mai puțin cert.

Războaiele Galice și sfârșitul independenței[modificare | modificare sursă]

Pictonii făceau parte dintre popoarele care ar fi putut să se simtă amenințate de migrația Helveților spre teritoriul Santonilor, în cazul în care aceasta s-ar fi desfășurat prin nordul Masivului Central. Prin urmare, aveau un interes deplin în intervenția lui Iulius Cezar.

Asemenea Santonilor, au furnizat o flotă lui Cezar în anul 56 î.Hr. Conducătorul lor, Duratios, a rămas loial lui Cezar în timpul insurecției din 52 î.Hr. Cu toate acestea, Vercingetorix a cerut întăriri de la toate triburile Galiei, inclusiv 8000 de oameni de la Pictoni, care i-au fost trimiși. Poporul picton era deci împărțit. Contingentul favorabil lui Vercingetorix s-a alăturat conducătorului Andecavilor, Dumnacos, la Angers, care s-a îndreptat apoi către Lemonum pentru a-l asedia pe Duratios. Acesta a trimis un mesager legatului roman Caius Caninius Rebilus, care a venit din teritoriul Rutenilor[n 4] să-i ofere sprijin. Dar având doar trupe de valoare redusă, el și-a construit o tabără fortificată pentru a rezista lui Dumnacos. Acesta l-a asediat timp de mai multe zile fără să reușească să-l cucerească.

Dumnacos a fugit când a aflat că legatul Caius Fabius, care obținea supunerea popoarelor între Beauvais și Tours, venea în ajutorul lui Caninius.

Rămânând în mare parte loiali lui Cezar, cetatea pictonă, adică subdiviziunea administrativă romană care a fost atribuită pictonilor în timpul organizării Galiei în provincii romane între 16 î.Hr. și 13 î.Hr., probabil că a fost extinsă cu teritoriul Ambiliates[n 1] și al Agnuților[n 2] (probabil Vendée).

Perioada antică[modificare | modificare sursă]

Pax Romana[modificare | modificare sursă]

Pacea romană a beneficiat cetății Pictonilor, în special prin numeroasele construcții urbane, totuși este dificil de spus în ce măsură poporul picton s-a romanizat. Supraviețuirile din perioada galo-romană sunt atestate, așa cum se întâmplă în multe alte locuri din Galia, la mijlocul secolului al II-lea, bornele milliare indică distanțele în leghe galo-romane, și nu în mile romane. În schimb, este cert că în acea perioadă, aristocrația cetății era profund romanizată și puternic integrată în clasa conducătoare a Imperiului Roman: Marcus Sedatius Severianus[n 5], originar din Poitiers, a avut o carieră de succes ca senator roman, ajungând consul în anul 153. Descoperirile arheologice au dezvăluit bogăția Poitiersului roman și integrarea sa în economia imperială, o sursă comercială care, conform lui Gilbert-Charles Picard, a fost cheia succesului notabilităților pictonilor[8]. Este posibil ca Poitiers să fi fost capitala provinciei romane Aquitania. Conform lui G. Nicolini, urmele de incendiu marchează o ruptură în istoria orașului în al treilea sfert al secolului al II-lea, incendii și rupturi pe care G.-Ch. Picard le explica prin tulburări și revolte.

În 237, se găsește prima mențiune a schimbării progresive a numelui Limonum în Poitiers.

Prosperitatea Pictonilor se reflectă și în aglomerațiile care s-au dezvoltat în jurul sanctuarelor rurale, cum ar fi Sanxay, și în Turlele Mirandes de la Vendeuvre-du-Poitou în primele două secole ale erei creștine. Alte așezări s-au dezvoltat și ele începând din secolul al III-lea, cum ar fi Vieux-Poitiers[n 6] la Naintré, o comună care a furnizat, de asemenea, două morminte excepționale (Doamnele din Naintré). Acest oraș mic nu a dispărut decât odată cu invaziile normande din secolul al IX-lea. În secolul I d.Hr., geograful Strabon menționează, de asemenea, cele două principale orașe pictonice din acea vreme: Lemonum (Poitiers) și Ratiatum (Rezé). Acest port servea la comerțul cu Insulele Britanice[n 7].

După ce Constantin cel Mare a făcut creștinismul o religie aprobată și protejată, acesta s-a răspândit tot mai rapid. Sfântul Ilarie este primul episcop cunoscut al Poitiersului, în jurul anului 350. El îl primește pe viitorul sfânt Martin de Tours, care înființează la Ligugé cea mai veche mănăstire din Galia, încă activă și în prezent.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Ambilatrii (în latină, Ambiliati sau Ambilatri) erau un popor galic armorican[4], a cărui localizare pe malul sudic al Loarei inferioare nu este stabilită cu certitudine. Se pare că se aflau în Vendée, în Mauges și în Pays de Retz[5]. Teritoriul lor a fost probabil atașat celui al puternicilor lor vecini, pictonii, după cucerirea romană, care până atunci se afla în câmpiile mai la est și la sud.
 2. ^ a b Agnutes (în latină, Anagnutes) erau un popor galiic al cărui locație, probabil în Mauges (sud-vestul Maine-et-Loire), nu este stabilită cu certitudine.
 3. ^ Calul androcefalic este un motiv reprezentând un cal cu cap uman și atribute masculine, prezent pe numeroase monede celtice din Antichitate emise de popoarele celtice stabilite pe coasta atlantică, în special în Armorica. Acest motiv este prezent pe monedele venetilor, aulercilor și a triburilor Treveri. De asemenea, împodobește un capac de ulcior descoperit la Reinheim, în vestul Germaniei. Originea și sensul acestui motiv, în special legătura sa eventuală cu mitologia celtică, rămân încă obscure. Posibilitățile variază de la o inspirație din mitul centaurului la o reprezentare a zeului Sucellos, trecând prin unul masculin al zeiței Epona și un simbol al puterii vitale războinice. Monede celtice cu cal androcefal sunt păstrate în special la Muzeul din Bretania, din Rennes.
 4. ^ Rutenii (în latină: Ruteni) sunt un popor din Galia celtică din sudul Masivului Central. Teritoriul lor se întindea aproximativ în actualele departamente Tarn și Aveyron, delimitat de platoul Aubrac la nord și marginile munților Negri la sud. Rutenii au dat numele lor orașului Rodez.
 5. ^ Marcus Sedatius Severianus, cunoscut și sub numele său complet „Marcus Sedatius C(aius) f(ilius) Severianus Iulius Acer Metillius Nepos Rufinus Ti(berius) Rutilianus Censor”, născut în jurul anului 105[7] și decedat la sfârșitul anului 161, a fost un senator, consul și legat militar din secolul al II-lea, de origine galică. Severianus a fost un senator de origine provincială, probabil un homo novus. Cariera sa l-a dus până la consulatul suffect și guvernarea unei provincii consiliare: Severianus reușise să-și facă recunoscut meritele și, fără îndoială, avea și sprijin important. Cu toate acestea, cariera sa nu a avut strălucirea și rapiditatea celor ale patricienilor sau a senatorilor mai prestigioși. Totuși, se remarcă prin legăturile sale cu oracolul Glykon, în timp ce sfârșitul său ilustrează dificultățile militare ale Imperiului începând din domnia lui Marc Aureliu. În timp ce era responsabil de provincia Capadociei la sfârșitul anilor 150, a trebuit să ducă o război împotriva regelui part Vologases al IV-lea pentru a apăra regatul Armeniei. În 161, Severianus este învins la Elegeia, unde și-a găsit sfârșitul.
 6. ^ Site-ul arheologic al Vechiului Poitiers este situat în comunele Cenon-sur-Vienne și Naintré, în departamentul Vienne. Acest sit a fost locuit încă din perioada neolitică, așa cum demonstrează prezența unui menhir. Locuirea sa s-a prelungit și în Epoca Fierului. În perioada gallo-romană, situl a fost numit Briva și a devenit un vicus aparținând civitas-ului Pictonilor. În timpul Imperiului Roman, cea mai mare parte monumentală a acestei așezări secundare a fost construită. Acest ansamblu urban includea în special un teatru.
 7. ^ Strabon, Geografia, IV, 2, 1, confirmat în secolul al II-lea d.Hr. de geograful Ptolemeu[9], care menționează de asemenea că Pictonii ocupau zona geografică situată la sud de estuarul Loarei, cu Ratatium sau Ratiatum (Rezé) ca un important port situat pe același fluviu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Lévrier, Gabriel (). Dictionnaire étymologique du patois poitevin (în franceză). Niort: Mercier. p. 7. 
 2. ^ Nègre, Ernest (). Les Noms de lieux en France. Bibliothèque du Français Moderne (în franceză). Paris: éditions d'Artrey. p. 41. 
 3. ^ Harta lui José Gomez de Soto, după Jean Hiernard și Louis Maurin, în Combes, Jean; Bernard, Gilles; Favreau, Robert; Gomez de Soto, José; Péret, Jacques (). Histoire du Poitou et des pays charentais : Deux-Sèvres, Vienne, Charente, Charente-Maritime. Histoire des régions françaises (în franceză). Clermont-Ferrand: De Boree. p. 90. ISBN 2-84494-084-6. 
 4. ^ Kervarec, Michel (). Terroir et Moyen âge au pays nantais : Rezé, Les Sorinières, Vertou (PDF) (în franceză). Nantes: Ed. du Petit véhicule. p. 40. ISBN 2-84273-147-6. 
 5. ^ Jean Hiernard, « Corbilo et la route de l'étain », in Bulletin de la Société des antiquaires de l'Ouest, 1982, 3e trimestre, p. 497-578.
 6. ^ Amandry, Michel; Dhenin, Michel; Popoff, Michel; de Crussol, François Thierry; Vellet, Christophe (). Dictionnaire de numismatique (în franceză). Paris: Larousse. p. 458. ISBN 2-03-505076-6. 
 7. ^ Picard, Gilbert-Charles (). Ostie et la Gaule de l'Ouest (în franceză). Roma: Ecole française de Rome. p. 889. 
 8. ^ Picard, Gilbert-Charles (). Ostie et la Gaule de l'Ouest (în franceză). Roma: Ecole française de Rome. pp. 893–915. 
 9. ^ Ptolemeu, Geografia, II, 6 (în engleză)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Delamarre, Xavier; Lambert, Pierre-Yves (). Dictionnaire de la langue gauloise - Une approche linguistique du vieux celtique continental. Hésperides (în franceză). Paris: Errance. ISBN 978-2-87772-237-7. 
 • fr Jean Hiernard, Le Monnayage picton, în La Préhistoire du Poitou, Ouest-France Université
 • Picard, Gilbert-Charles (). „La République des Pictons”. Comptes rendus des séances de l'Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (în franceză). Anul 126 (3): 532–559. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]