Cap

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Cap (dezambiguizare).
Cutia craniană la om

Capul (lat.: caput) ca termen din punct de vedere anatomic înseamnă partea anterioară a unui animal, sau partea cea mai superioară a unui om, la vertebrate în craniu este adăpostit creierul. Între animalele pluricelulare primitive sunt unele ca de exemplu celenteratele care nu au cap.

La om, capul cuprinde majoritatea organelor de simț și sistemul nervos central. El este susținut de coloana vertebrală și acoperit cu păr. Este protejat de oasele craniului. La nivelul capului se află organele de debut ale aparatelor respirator (nas și faringe) precum și ale aparatului digestiv (cavitatea bucală, faringe, laringe). Principalele simțuri care se regăsesc în organe aflate la nivelul capului sunt văzul (ochii și nervii optici), auzul (urechile și aparatul auditiv), gustul (papilele gustative aflate pe limbă), mirosul (neuronii specializați aflați în interiorul foselor nazale).

Capul uman[modificare | modificare sursă]

În anatomia umană, capul este partea superioară a corpului. El include fața, scalpul, craniul și sinusurile.

Utilizarea în heraldică[modificare | modificare sursă]

Capul uman dar și cel animal apar ca și blazoane în heraldică. Acesta este înfățișat ca și cum capul ar fi fost tăiat din corp, ca și cum ar fi fost rupt cu brutalitate sau este afișat din față, fără a se observa gâtul. Capurile umane sunt înfățișate mai detaliat decât cele animale.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de cap