Andecavi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta popoarelor galice și locația Andecavilor (Andes).

Andecavii (sau Andégaves și mai rar Andes) erau un popor galic menționat în Commentarii de Bello Gallico ale lui Iulius Cezar. Sub Imperiu, au făcut parte din Gallia Lugdunensis. Numele lor ar putea însemna „cei din marele gol”, din galeză -ande, particula intensivă și -cavi, „gol”[1]. Termenul Andécavii este o adaptare a limbii latine la un nume celtic.

Acest popor era situat la est de Namnetes[n 1], la vest de Turoni și la sud de Aulerci (Diablinti[n 2] și Cenomani). Țara lor a devenit ulterior Anjou, căruia i-au dat numele lor, precum și orașului lor principal, numit mai întâi Juliomagus[n 3], apoi Andecavi.

Teritoriu[modificare | modificare sursă]

Statèrele de electrum "cu creste" batut de Andecavi (regiunea Angers. Data: secolul I î.Hr. Descriere revers: Cal androcefal[n 4] galopând spre dreapta, condus de un auriga întinzând mâna stângă; vexillum în fața calului și o figură înaripată pliată între picioarele calului. Descriere avers: cap spre dreapta, părul în două șiruri de șuvițe; primul în bandă pe tâmple și al doilea urcând și încadrând modelul în formă de arc.

Granițele teritoriului Andécaves pot fi vag conturate, fără să poată fi certificate cu exactitate. Toponimele „Ingrandes[n 5]” și „Bazouges”[n 6] · [5] ajută la stabilirea limitelor presupuse. Conform lui Provost, astfel se poate trasa o linie între Ingrande și Candé. Întrebarea referitoare la Craonnais[n 7] rămâne incertă, unii considerând teritoriul ca aparținând a Namnetes[n 1], extinzând limitele până la Segré și râul Oudon. Este posibil ca acest teritoriu să fi fost în întregime acoperit de păduri, formând o limită între cetatea andă și cetatea namnă. Cu toate acestea, întrebarea persistă, deoarece sfinții evanghelizatori ai acestei regiuni au fost episcopi din Angers (sfinții Albin, Mainboeuf)[6].

Limita de nord se afla probabil dincolo de limitele departamentale actuale, cum ar indica toponimele de la Ingrandes până la Azé și Saint-Martin-du-Fouilloux în Maine-et-Loire, și cele de la Bazouges până la Château-Gontier în Mayenne și Bazouges-sur-le-Loir în Sarthe. Râurile Sarthe și Loir par să fi jucat rolul de graniță[7].

La est, toponimul Ingrandes-de-Touraine poate marca limita cu Turonii. Probabil că pădurile extinse jucau rolul de graniță[7].

La sud, râul Layon ar fi putut forma frontiera cu pictonii, dar Provost, bazându-se pe evanghelizarea din Chalonnes de către un episcop din Angers, extinde un pic mai departe această frontieră[7]. Cu toate acestea, Mauges nu făceau parte din teritoriul Andes, ci ar fi aparținut poporului Ambiliates[n 8], un popor client al pictonilor[10].

Populația[modificare | modificare sursă]

Locuri de reședință[modificare | modificare sursă]

Sunt în general atestate două oppidum: cel de la Chênehutte și cel de la Ségourie, la Le Fief-Sauvin. În schimb, capitala Andécaves nu este cunoscută în prezent. Provost menționează ipoteza unui oppidum al Andécaves în satul Frémur, din comuna Sainte-Gemmes-sur-Loire, în locul numit "Camp-de-César"[11].

Prezența unui oppidum andecav pe situl castelului din Angers a fost mult timp respinsă din cauza puținelor indicii care să susțină această afirmație[11] · [12]. Cu toate acestea, campania de săpături preventive între 1992 și 2003 a putut în cele din urmă să demonstreze existența unei ocupări din perioada finală a perioadei La Tène (aproximativ 80-70 î.Hr.) până în perioada augusteană (10 î.Hr.)[13]. Prezența obiectelor arheologice, a vestigiilor unui zid cu grinzi orizontale și descoperirea unor drumuri care delimitează sectoare de activitate permit reconsiderarea ipotezei unui oppidum pe situl castelului[13].

La Cadurie, oppidumul de la Loigné-sur-Mayenne, situat în zona de frontieră între Namnetes[n 1], Diablintes[n 2] și Andecavii, poate aparține poate acestora din urmă, fără dovezi formale. Apropierile sale sunt bogate în vestigii ale locuințelor și exploatațiilor din acea perioadă[14]. Conform altor autori, ar putea fi mai degrabă atribuit Namnetes[15].

Date demografice[modificare | modificare sursă]

Bazându-se pe câteva scrieri care menționează numărul de războinici din armata Andécaves, Henry estimează populația mobilizabilă la 18 000 - 20 000 de luptători, ceea ce ar corespunde la între 72 000 și 80 000 de indivizi. Apoi, el dublează cifra prin adăugarea popoarelor non-celtice prezente pe teritoriu pentru a ajunge la o medie de 150 000 de persoane care trăiesc pe teritoriul cetății Andécaves[16].

Organizare politică și militară[modificare | modificare sursă]

Nu se cunoaște aproape nimic despre organizarea politică a Andecavilor. Dumnacos este numit duce Andium, "șeful Andecavilor"[n 9]. Este probabil ca sistemul politic să fie unul oligarhic, așa cum era acceptat în acea vreme.

Din textele disponibile despre revolta lui Dumnacos, putem observa tactica militară a Andecavilor. Puterea armatei era compusă în principal din călăreți proveniți din familii de nobili. Soldații de infanterie, proveniți din clasele sociale mai modeste, jucau doar un rol de sprijin pentru călăreți, având o valoare militară scăzută acționând singuri[17].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Războaiele Galice[modificare | modificare sursă]

În 52 î.Hr., după predarea lui Vercingetorix, Andecavii (sau Andes), sub conducerea lui, Dumnacos (sau Dumnacus), au încercat să reziste romanilor. Cu ajutorul Carnuților, ei au atacat Limonum (Poitiers), dar au fost învinși acolo [18].

Șeful Andecavilor, împreună cu războinicii săi și cu pictonii anti-romani, au asediat Limonum, apărat de șeful Lemovices Duratius. Intervenția legaților Caius Caninius și Caius Fabius l-a determinat pe Dumnacos[n 9] să ridice asediul. Urmarit de trupele romane, după ce a trecut de malul drept al Loarei, a fost învins în apropiere de Les Ponts-de-Cé.

Pax Romana[modificare | modificare sursă]

După pacificarea definitivă a Galiei, Andecavii s-au revoltat de două ori împotriva autorității romane, în anii 21 și 32. Andecavii vor adopta treptat modul de viață roman. Orașul Juliomagus[n 3] este fondat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Namnetes erau un popor galic din vestul Galiei, ale căror teritoriu corespunde aproximativ părții nordice a departamentului Loire-Atlantique. Ei au dat numele orașului Nantes.
  2. ^ a b Diablintes (Diablinti) sunt un popor galic, localizat pe un teritoriu care corespunde în parte cu actualul departament Mayenne, care a dat numele orașului Jublains, capitala lor. Sunt una dintre cele patru ramuri ale Aulerci.
  3. ^ a b Numele orașului este menționat pentru prima dată în jurul anului 150 de Ptolemeu în lucrarea sa Geografia, sub forma Ιουλιομαγος (Juliomagus)[2][3]. Mențiunea apare și pe Tabula Peutingeriana, sub denumirea de Iuliomago.
  4. ^ Calul androcefalic este un motiv reprezentând un cal cu cap uman și atribute masculine, prezent pe numeroase monede celtice din Antichitate emise de popoarele celtice stabilite pe coasta atlantică, în special în Armorica. Acest motiv este prezent pe monedele venetilor, aulercilor și a triburilor Treveri. De asemenea, împodobește un capac de ulcior descoperit la Reinheim, în vestul Germaniei. Originea și sensul acestui motiv, în special legătura sa eventuală cu mitologia celtică, rămân încă obscure. Posibilitățile variază de la o inspirație din mitul centaurului la o reprezentare a zeului Sucellos, trecând prin unul masculin al zeiței Epona și un simbol al puterii vitale războinice. Monede celtice cu cal androcefal sunt păstrate în special la Muzeul din Bretania, din Rennes.
  5. ^ Venind din celtă „equoranda”, semnificând „limită de apă”[4], acest toponim indică o zonă de frontieră a cetății Andecavilor.
  6. ^ Termenul „Bazouges” este o evoluție a cuvântului „basilica”, care se referă la ideea de „piață acoperită”, „hale de piață” și „sală de justiție”. Acest toponim ar fi probabil desemnat, în Epoca Fierului, un sit plasat pe o frontieră între două civitas (sau teritorii, cetăți) galo-romane[5].
  7. ^ Haut-Anjou era cunoscut până la Revoluția Franceză sub numele de Craonnais, până când Craon și regiunea sa au fost integrate în departamentul Mayenne. Teritoriul, situat în apropierea directă a Bretaniei, va face parte din marca Bretaniei (în perioada carolingiană, o circumscripție militară destinată să protejeze Neustria de bretoni și să organizeze expediții militare pe teritoriul lor). Apariția feudalismului a dus la construirea multor fortărețe pentru a proteja teritoriul împotriva incursiunilor bretone. Amintim în special Craon, Château-Gontier, Pouancé, Segré și Candé.
  8. ^ Ambilatrii (în latină, Ambiliati sau Ambilatri) erau un popor galic armorican[8], a cărui localizare pe malul sudic al Loarei inferioare nu este stabilită cu certitudine. Se pare că se aflau în Vendée, în Mauges și în Pays de Retz[9]. Teritoriul lor a fost probabil atașat celui al puternicilor lor vecini, pictonii, după cucerirea romană, care până atunci se afla în câmpiile mai la est și la sud.
  9. ^ a b Este cunoscut prin al optulea volum al Commentarii de Bello Gallico, care reprezintă o completare a lui Aulus Hirtius la relatarea lui Iulius Cezar.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nègre, Ernest (). Toponymie générale de la France (în franceză). Genève: Librairie Droz. p. 151. ISBN 2600028838. 
  2. ^ Rostaing, Charles; Dauzat, Albert (). Dictionnaire étymologique des noms de lieux en France (în franceză). Paris: Libr. Guénégaud. p. 14 b. ISBN 2-85023-076-6. 
  3. ^ Ptolemeu, Geografia, II, 8, 8.
  4. ^ Dain, Philippe (). „Les frontières de la cité des Andes”. Annales de Bretagne et des pays de l'Ouest (în franceză). 75 (1): 178–179. Accesat în . 
  5. ^ a b Dain, Philippe (). „Les frontières de la cité des Andes”. Annales de Bretagne et des pays de l'Ouest (în franceză). 75 (1): 180. Accesat în . 
  6. ^ Provost, Michel (). Le Maine-et-Loire. Carte archéologique de la Gaule (Nouvelle série) 49 (în franceză). Paris: Académie des inscriptions et belles-lettres. pp. 28–30. ISBN 2-87754-000-6. 
  7. ^ a b c Provost, Michel (). Le Maine-et-Loire. Carte archéologique de la Gaule (Nouvelle série) 49 (în franceză). Paris: Académie des inscriptions et belles-lettres. p. 30. ISBN 2-87754-000-6. 
  8. ^ Kervarec, Michel (). Terroir et Moyen âge au pays nantais : Rezé, Les Sorinières, Vertou (PDF) (în franceză). Nantes: Ed. du Petit véhicule. p. 40. ISBN 2-84273-147-6. 
  9. ^ Jean Hiernard, « Corbilo et la route de l'étain », in Bulletin de la Société des antiquaires de l'Ouest, 1982, 3e trimestre, p. 497-578.
  10. ^ Henry, Bernard M. (). L'Anjou dans les textes anciens: mille ans d'histoire celtique et gallo-romaine (în franceză). Cholet: Les Editions du Choletais. p. 78. 
  11. ^ a b Henry, Bernard M. (). L'Anjou dans les textes anciens: mille ans d'histoire celtique et gallo-romaine (în franceză). Cholet: Les Editions du Choletais. p. 30. 
  12. ^ Mesqui, Jean (). Le Château d'Angers. Ouest France GF (în franceză). Rennes: Ouest-France. p. 3. ISBN 273730055X. 
  13. ^ a b J.-P. Bouvet et al., « Un oppidum au château d'Angers (Maine-et-Loire) », dans Les Marges de l'Armorique à l'Âge du fer. Archéologie et histoire culture matérielle et sources écrites, Actes du 22e colloque de l'AFEAF Nantes, 1999, Presses Universitaires de Rennes, 2004, p. 173-187 (în franceză).
  14. ^ Valais, Alain; Meuret, Jean-Claude; Nauleau, Jean-François; Edin, Fabrice; Hamon, Gwenaëlle; Muttarelli, Enzo (). „Le Clos-Henry : une ferme de La Tène finale à Château-Gontier (Mayenne)”. Revue Archéologique de l'Ouest (în franceză). 25: 139–161. Accesat în . 
  15. ^ Martial Monteil, La cité antique des Namnètes (Loire-Atlantique et ses marges) au Haut-Empire (27 avant notre ère – 235 de n. è.), Cahiers nantais, 2011-1 (în franceză).
  16. ^ Henry, Bernard M. (). L'Anjou dans les textes anciens: mille ans d'histoire celtique et gallo-romaine (în franceză). Cholet: Les Editions du Choletais. pp. 66–67. 
  17. ^ Henry, Bernard M. (). L'Anjou dans les textes anciens: mille ans d'histoire celtique et gallo-romaine (în franceză). Cholet: Les Editions du Choletais. p. 65-66. 
  18. ^ Commentarii de Bello Gallico, VIII, 28

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • fr Iulius Cezar, La Guerre des Gaules, Éditions Poche.
  • Dain, Philippe (). „Les frontières de la cité des Andes”. Annales de Bretagne et des pays de l'Ouest (în franceză). 75 (1): 180. Accesat în . 
  • fr Venceslas Kruta, Les Celtes. Histoire et dictionnaires. Des origines à la romanisation et au christianisme, Éditions Robert Laffont, 2000, p. 1020 ISBN: 978-2221056905.
  • fr Jean-Louis Joubert, Dumnacos l'irréductible. La révolte des Gaulois d'Armorique, Éditions du Petit Pavé, 2001, p. 412 ISBN: 2-911587-74-X.
  • fr Tacit, Annales, Éditions Poche.

Legături externe[modificare | modificare sursă]