Paznicul muntelui de aur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paznicul muntelui de aur
Firewalker
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
Titlu originalFirewalker
Genfilm de acțiune[1]
film cu vânătoare de comori[*]
film de comedie  Modificați la Wikidata
RegizorJ. Lee Thompson[1]  Modificați la Wikidata
ScenaristRobert Gosnell[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorMenahem Golan
Yoram Globus[*][[Yoram Globus (producător de film israelian)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioThe Cannon Group[*][[The Cannon Group (film studio)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorThe Cannon Group[*][[The Cannon Group (film studio)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineAlex Phillips Jr.[*][[Alex Phillips Jr. (cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajRichard Marx[*]
Richard Marks[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaGary Chang[*][[Gary Chang (compozitor american)|​]][2]  Modificați la Wikidata
DistribuțieChuck Norris[3]
Louis Gossett
Will Sampson[3]
Sonny Landham[3]
John Rhys-Davies[3]
Ian Abercrombie[*][[Ian Abercrombie (actor britanic)|​]][3]
Melody Anderson[*][[Melody Anderson (actress from the United States, born in Canada)|​]][3]
Zaide Silvia Gutiérrez[*][[Zaide Silvia Gutiérrez (actriță mexicană)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera
(Germania)[4]  Modificați la Wikidata
Durata104 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiAmerica Centrală  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Paznicul muntelui de aur (în engleză Firewalker) este un film din 1986 regizat de J. Lee Thompson. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Chuck Norris, Louis Gossett, Jr., Will Sampson și Melody Anderson.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Max Donigan și Leo Porter sunt doi vânători de comori „experimentați” ale căror aventuri rareori au ca rezultat vreun succes notabil. După ce în ultima perioadă totul le-a mers prost, sunt recrutați de o femeie aparent cu probleme psihice, Patricia Goodwin, care deține o hartă cu o comoară. Ea îi convinge că harta duce la un templu cu o cantitate uriașă de aur aparținând indienilor. Apoi le spune că altcineva sau altceva caută harta: un ciclop roșu.

Harta îi conduce la o peșteră dintr-o rezervație locală de nativi americani. Patricia îi avertizează că în peșteră se află „bătrâni, adormiți”; ei descoperă mai târziu o groapă comună plină cu schelete. Ei găsesc o cască a unui conchistador spaniol și o pictură murală care înfățișează artă aztecă și mayașă, cu o dată anacronică din 1527. În timp ce Leo studiază pictura murală, Max găsește un pumnal decorat cu un rubin ascuns în interiorul unui craniu. Ei sunt prinși în ambuscadă în interiorul peșterii de un grup mic de oameni, iar Patricia este luată de unul dintre ei. După ce au ucis atacatorii, Max și Leo se confruntă cu răpitorul; văzând pumnalul, țipă și se aruncă într-o groapă.

În timp ce discută despre originea pumnalului într-un bar local, Max, Leo și Patricia aud de la barman despre El Coyote: un localnic despre care se crede că descinde din azteci și, de asemenea, se întâmplă să fie un bărbat cu un singur ochi, cu un petic pe celălalt ochi. Barmanul îi îndrumă și către Vulturul Înalt, un nativ american local. El le spune că Firewalker a fost o ființă puternică care a zburat până în focul Soarelui și îi dă Patriciei o punguță de „magie” pentru a o proteja. În timp ce încearcă să-și dea seama unde să meargă în continuare, Patricia aruncă cu pumnalul într-o hartă, apoi leșină, pumnalul indică pe hartă San Miguel. Max este mai târziu drogat de o femeie; El Coyote scandează în timp ce ține un șarpe controlând aparent femeia care încearcă să-l ucidă pe Max. Un vultur înalt care cântă o face pe Patricia să se trezească brusc și să se grăbească în apărarea lui Max; ea și Leo o opresc pe femeie să-l ucidă pe Max. O capturează, dar ea dispare misterios peste noapte: un șarpe apare în celula ei.

Cei trei călătoresc la San Miguel și fac schimb pentru informații. Un bărbat pe nume Boggs îi direcționează către o cunoștință dintr-un sat numit Chajal; mai târziu se dezvăluie că Boggs a lucrat pentru El Coyote și este ucis de acesta. Îmbrăcați ca preoți și călugăriță pentru a nu fi prinși, cei trei ajung în Chajal care este complet pustiu. Miliția locală îi alungă pe jos în junglă; ei scapă și își fac tabăra pentru noapte. Ei sunt găsiți dimineața de un prieten de-al lui Max: Corky Taylor, liderul unui grup mic de luptători pentru libertate din America Centrală, care le oferă un autovehicul pentru a-și termina călătoria. Când se opresc în noaptea viitoare, lângă un râu, Leo dispare; Patricia și Max îl cred mort când găsesc sânge și ochelarii săi pe malul râului plin de aligatori.

A doua zi dimineață, Patricia și Max găsesc templul pe care l-au căutat. Înăuntru, îl găsesc pe Leo în viață, atârnând de o frânghie, împreună cu El Coyote, care l-a prins. El cere pumnalul în schimbul lui Leo, susținând că nu are nevoie de cei trei. După ce i-a sugerat că Patricia poate fi liberă, ea pleacă și ajunge să fie prinsă într-un pasaj. El Coyote râde și explică că îi va ucide și o va sacrifica pe Patricia pentru a-i liniști pe zei și a deveni el însuși Firewalker. Max aruncă cu pumnalul în El Coyote pentru a-l ucide, dar acesta îl prinde și părăsește incinta. Max îl salvează pe Leo în timp ce El Coyote se pregătește s-o omoare pe Patricia. Ei ajung la ea exact la timp; Max îl împușcă pe El Coyote în piept, aparent ucigându-l. Patricia găsește aurul punând pumnalul într-o fantă de pe altar, deschizând astfel o cameră secretă de sub altar. După ce au strâns aurul, El Coyote îi atacă din nou. Patricia îl înjunghie în spate cu pumnalul exact când se pregătește să-l omoare pe Max. El Coyote fiind rănit, Max este capabil să riposteze, lovindu-l cu piciorul de altar. Patricia îl stropește apoi cu punguța magică pe corpul lui El Coyote; acesta ia foc în timp ce cei trei părăsesc templul cu aurul. În final aceștia culeg roadele călătoriei lor de succes.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Chuck Norris a vrut să scrie un film de comedie și i-a fost recomandat scriitorului Robert Gosnell. Gosnell a scris anterior Firewalker și i-a arătat lucrarea lui Norris, care a decis să o producă în loc de o comedie.[5]

Filmul a fost prima comedie a lui Norris, deși era încă un film de acțiune. A fost descris ca „doi băieți, o fată și un jeep pe drumul către o comoară aztecă pierdută”.[6]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost unul dintre cele mai puternice filme ale grupului Cannon la box office în 1986. Cu toate acestea, a fost o relativă dezamăgire în comparație cu alte filme ale lui Norris, câștigând puțin peste 10 milioane de dolari americani.[7] În cele din urmă, a fost considerat un eșec.[8] La scurt timp după aceea, Cannon a intrat în incapacitate de plată și a început lichidarea sa judiciară.[9][10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0091055/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Firewalker, SoundtrackCollector 
  3. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt0091055/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Lexiconul german al filmelor internaționale 
  5. ^ „Swashbuckler hero turns to comedy”. The Canberra Times. 61 (18,609). Australian Capital Territory, Australia. . p. 7 (It's Saturday). Accesat în – via National Library of Australia. 
  6. ^ Strickler, Jeff (). „Real 'Killing fields' star wants to tell of Cambodian holocaust”. Minneapolis Star and Tribune. ProQuest 417696335.  templatestyles stripmarker în |id= la poziția 1 (ajutor)
  7. ^ Cieply, Michael (). „Cannon Group May Get an Extension Of Monday's Deadline for Debt Payment”. Wall Street Journal. ProQuest 397993181.  templatestyles stripmarker în |id= la poziția 1 (ajutor)
  8. ^ Thompson, Anne (martie 1987). „The 12th Annual Grosses Gloss”. Film Comment. 23 (2): 62–64, 66–69. ProQuest 210246765.  templatestyles stripmarker în |id= la poziția 1 (ajutor)
  9. ^ Yoshihashi, Pauline (). „Cannon Faces Debt Deadline”. New York Times. ProQuest 426361236.  templatestyles stripmarker în |id= la poziția 1 (ajutor)
  10. ^ Ryan, Desmond (). „A Tale of Two Studios with Contrasting Fortunes”. Philadelphia Inquirer. ProQuest 1831220742.  templatestyles stripmarker în |id= la poziția 1 (ajutor)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]