Paul Guldin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Paul Guldin

Paul Guldin, pe numele adevărat Habakkuk Guldin (n. 12 iunie 1577 - d. 3 noiembrie 1643) a fost un matematician și astronom elvețian.

De numele său se asociază așa-numita teoremă a lui Guldin, care permite calculul ariei și volumului unui corp de revoluție. Pentru demonstrarea teoremelor, a utilizat metoda exhaustivă, descompunând suprafețele în fâșii și solidele în cilindri elementari, motiv pentru care poate fi considerat precursor al calculului diferențial și integral. Aceste rezultate au fost obținute anterior și de Johannes Kepler și Bonaventura Cavalieri, numai că Guldin a considerat metoda indivizibililor a lui Cavalieri ca fiind non-geometrică, deși mai târziu Pascal și Wallis le-a folosit cu succes în aplicații.

Guldin a studiat și coordonatele baricentrice, care erau cunoscute și Pappus. De asemenea, a calculat pătratele tuturor numerelor de la 1 la 10.000.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • 1618: Refutatio Elenchi Calendarii a setho Calvicio concripti (Mainz);
  • 1622: Problema arithmeticum de rerum combinationibus qup numerus dictionum seu conjunctionum diversarum quae ex XXIII alphabeti litteris fieri possunt indagatur (Viena);
  • 1642: Centrobarica (Viena), lucrare în patru volume;
  • 1647: Exercitationes geometricae.