Pădurea Białowieża

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pădurea Białowieża
Белавежская пушча / Belavežskaja Pušča (BE) / Białowieski Park Narodowy (PL)
Categoria II IUCN (Parc național)
Wisent.jpg
Zimbru în Pădurea Białowieża
Poziția Regiunile Hrodna și Brest din Belarus, voievodatul Podlasia din Polonia
Coordonate Coordonate: 52°40′N 23°50′E / 52.667°N 23.833°E / 52.667; 23.83352°40′N 23°50′E / 52.667°N 23.833°E / 52.667; 23.833
Organizație Ministerul Mediului din Belarus
Ministerul Mediului din Polonia
Nume oficial: Belavežskaja Pušča /
Pădurea Białowieża
Tip: Naturală
Criterii: vii
Desemnat: 1979 (sesiunea a treia)
Număr: 33bis
Stat:  Belarus
 Polonia
Regiune: Europa și America de Nord
Extensii: 1992
Parcul Naţional Białowieża

Pădurea Białowieża,[1] (în belarusă Белавежская пушча, în grafie latină Belavežskaja Pušča, în Belarus și Ltspkr.png Puszcza Białowieska în Polonia), este un codru care se întinde în zona frontierei polono-bieloruse, aflat la circa 70 km nord de Brest (Belarus) și la 62 km sud-est de Białystok (Polonia). Este una dintre ultimele și cele mai mari rămășițe din imensele păduri virgine care odinioară acopereau Câmpia Europeană.

Clasificată ca loc în Patrimoniul Mondial UNESCO și ca rezervație a biosferei, pădurea ocupă unele zone din regiunea Brest (districtele Kamjanec și Pružań) și regiunea Hrodna (districtul Svislač) din Belarus și de partea poloneză a graniței în zona orașului Białowieża din voievodatul Podlasia (190 km nord-est de Varșovia).

Frontiera dintre cele două țări trece prin pădure. Există un punct de trecere a frontierei pentru cicliști și pietoni. În pădurea Białowieża trăiesc circa 800 de zimbri, cele mai masive animale de uscat de pe continentul european.[2] Un gard de securitate ține turmele de zimbri separate din punct de vedere fizic și genetic.

Secțiunea bielorusă[modificare | modificare sursă]

De partea bielorusă a frontierei, rezervația biosferei ocupă 1.771 km²; aria centrală ocupă 157 km²; zona-tampon 714 km²; și zona de tranziție 900 km²; parcul național și situl din Patrimoniul Mondial UNESCO ocupă 876 km². Administrația sitului Belavežskaja Pušča din Kamieniuki, Belarus include laboratoare și o grădină zoologică unde pot fi văzuți zimbri (reintroduși în parc în 1929), koniki (cal semisălbatic), porci mistreți, elani, și alte animale indigene aflate în habitat similar celui natural. Există un mic muzeu, un restaurant, un bar și hotel (construite în perioada sovietică și aflate în stare de degradare). Din cauza lipsei infrastructurii și a fluxului redus de turiști în țară, numărul turiștilor străini care vin în pădurea bielorusă este foarte mic.

Secțiunea poloneză[modificare | modificare sursă]

În Polonia, o parte din pădurea Białowieża este protejată, formând Parcul Național Białowieża (Białowieski Park Narodowy), cu o arie de circa 100 km². Acolo există și Poiana Białowieża (Polana Białowieska), cu un complex de clădiri care au apraținut țarului Rusiei – ultimul proprietar al pădurii (între 1888 și 1917) când întreaga pădure se afla în granițele Imperiului Rus. Acolo se află un hotel, restaurante și zone de parcare. Se organizează plimbări pentru turiști pe jos și cu trăsura în zonele strict controlate ale parcului. Circa 200.000 de turiști vizitează anual partea poloneză a pădurii. Printre activitățile turistice se numără: observarea păsărilor sub îndrumarea unui ornitolog,[3] observarea zimbrilor în mediul lor natural,[3] plimbări cu sania sau trăsura și focuri de tabără.[3] Lângă pădure se află satul Białowieża.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]