Osho

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Osho
Pune OSHO Teerth Park Preeti-Parashar 07.JPG
Osho
Date personale
Nume la naștereRadzsnís Csandra Mohan Dzsain Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Raisen district[*], India Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Pune, India Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of India.svg India
British Raj Red Ensign.svg India Britanică Modificați la Wikidata
ReligieSincretism Modificați la Wikidata
OcupațieSpiritualitate
scriitor
autobiograf[*]
Guru Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă  Modificați la Wikidata
DomiciliuRaisen district[*]
Gadarwara[*]
Jabalpur
Mumbai
Koregaon Park[*]
Rajneeshpuram[*]
Koregaon Park[*]  Modificați la Wikidata
Alma materDr. Hari Singh Gour University[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieRani Durgavati University[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Osho, pe numele său la naștere Chandra Mohan Jain (în hindi चन्द्र मोहन जैन), numit în anii 1960 Acharya Rajneesh, apoi Bhagwan Shree Rajneesh (भगवान श्री रजनीश,în anii 1970-1980), apoi Osho (ओशो) în ultimii ani ai vieții (11 decembrie 1931 - 19 ianuarie 1990) a fost un filozof, guru și învățător spiritual indian, fondator al curentului spiritual Neo-Sannyas, Rajnish sau Oshoism.

Osho s-a născut în Kuchawada, India, la 11 decembrie 1931. Tatăl său a fost negustor de haine și aparținea religiei jainiste. În 1946, Osho are experiența primului său satori.

Biografie[modificare | modificare sursă]

De-a lungul anilor experiențele sale meditative au devenit din ce în ce mai profunde. La vârsta de 21 de ani atinge ceea ce el denumea iluminarea, „cea mai înaltă culme a conștiinței omenești”. În acel moment, spune Osho, biografia lui exterioară a luat sfârșit; de atunci el s-a văzut trăind o stare de totală unitate cu legile intime ale existenței. În plan exterior și-a continuat studiile la Universitatea din Sagar, unde a absolvit cu onoruri Prima Clasă de Filozofie. A fost Campionul unui concurs al dezbaterilor pe întreaga Indie, câștigând Medalia de Aur. Dupa terminarea facultății, este numit profesor de filozofie la Colegiul Sanskrit din Rajpur și apoi la Universitatea din Jabalpur.

Întreprinde călătorii în intreaga Indie, vorbind în fața unui larg auditoriu și polemizând cu liderii religioși în dezbateri publice. În 1966 Osho demisionează pentru a se dedica în întregime scopului de a iniția omul modern în arta meditației. Începe să conducă tabere de meditație; se adresează curent unor mulțimi de 20.000 - 50.000 de persoane în cadrul adunărilor ce aveau loc în aer liber. În 1974 este inaugurat ashramul de la Poona.

Influența lui spirituală este de nivel mondial. Grupurile de terapie existente în jurul lui Osho în acea vreme combinau tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentală. Cuvantul "Osho" provine din japoneza veche: "O" înseamnă "cu multă recunostință, iubire, gratitudine" dar și "echilibru, armonie". "Sho" înseamnă "extinderea multidimensională a conștiinței" și "total binecuvantat de existență". Osho a decedat la 19 ianuarie 1990; fără să fie resemnat sau fatalist, el a explicat discipolilor săi că: "Existența a hotărât că i-a venit timpul". Pentru el devenise limpede că a rămâne în limitele trupului nu era lucrul cel mai important pentru dezvoltarea operei sale. Înainte de a muri, a mai spus: "Vă las visul meu."

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Osho nu are ceea ce poate fi numit o opera scrisa, el nu a scris propriu-zis nicio carte. Cartile publicate sub numele sau sunt transcrieri ale discursurilor sale, datorate discipolilor sai. In timpul vietii sale, aceste transcrieri au fost facute sub indrumarea si atenta sa supraveghere. Discursurile lui Osho acopera domenii foarte largi ale cunoasterii, de la psihologie la filosofie, fara sa constituie propriu-zis un sistem, deoarece Osho insusi a fost impotriva oricarui sistem de gandire. Gandirea sa era în viziunea sa o "cale", prin care Osho a incercat sa adapteze invataturile traditionale orientale contextului specific al lumii contemporane. Discursurile sale sunt fie conferinte tematice fie raspunsuri uneori foarte dezvoltate la intrebari puse de discipolii sai. Tematica acestora este intotdeuna un pretext pentru a contura propria gandire (sau cum o numeste Osho in titlul uneia dintre carti - "Calea Mea, Calea Norilor Albi") fie ca este vorba de comentarii pe marginea scrierilor traditionale (precum Dhammapada atribuita lui Buddha, textele Upanishadelor, Vedanta sau Vijnana Bairava), Noul Testament, Evanghelia dupa Toma, scrieri ale unor poeti și ganditori precum Khalil Gibran sau simple povestiri Zen. Aceste discursuri au fost strânse în apoximativ 650 de volume și traduse în peste 34 de limbi. Considerându-se un iluminat, un trezit, Osho are o viziune proprie asupra tradițiilor spirituale orientale, viziunea a unui "martor", care "vede dinăuntru", dar si cea a unui interpret al marilor religii occidentale, in special al crestinismului, oferind astfel o perspectiva complexa, unitara plina de înțelesuri majore asupra acestora.

 • În seria de 12 volume intitulate generic Dhammapada - Calea lui Buddha, Osho comentează pe larg cartea cea mai cunoscută a canonului buddhist, considerată unanim standardul etic al lui Buddha Sakhyamuni însuși.
 • În cărți precum Bodhidharma, cel mai mare maestru Zen sau Rinzai - Maestrul Iraționalului sau Dogen, Maestrul Zen, Osho evidențiază rolul excepțional jucat de Bodhidharma, cel care a implementat în China învățătura cea mai înaltă a buddhismului; la contactul cu daoismul, această învățătură a căpătat o notă specific chineză devenind Zenul, care, ulterior, prin maeștri precum Dogen sau Rinzai a fost transferat în Japonia.
 • În Meditatia: arta extazului interpretează în beneficiul cititorului modern lucrarea fundamentală a tradiției șivaite din Kashmir, Vijnana Bairava, unde sunt redate 112 tehnici și metode de meditație menite să ducă la realizarea Ființei interioare și la iluminare.
 • În cartea Mesia, Osho pune în lumină mesajul de iubire, universal și transreligios, cuprins în lucrarea Profetul a marelui poet, artist plastic și vizionar arab Khalil Gibran.
 • În Marele secret, Osho se folosește de cântecele incomparabile ale lui Kabir despre "Preaiubitul", o expresie sufi ce desemnează starea de iluminare, pentru a descrie stările extatice ale marelui mistic.
 • În Vino, urmeaza-mă sau în Sămânța de muștar, Osho comentează, în special în lumina Evangheliei după Toma și a Evangheliei după Ioan, mesajul și faptele săvârșite de Christos, întemeietorul religiei creștine.
 • În cărți precum Tao viu sau Barca goală, Osho analizează două opere fundamentale ale maeștrilor daoismului, Lao Zi și Huang Zi, evidențiind adevărurile esențiale ale căii naturale de a trai și rolul efortului propriu în realizarea naturii adevarate.
 • În Alchimia Yoga sau în Calea Yoga, în care comentează sutrele lui Patanjali, Osho ne face cunoscute tehnicile și metodele specifice sistemului Yoga menite să ducă la depășirea condiției umane și la realizarea unității cu Divinul.

Lucrări traduse în limba română[modificare | modificare sursă]

 • Osho - "Calea perfectă", Traducere de: Dan Chiaburu, Editura Herald, Colecția Zen, București, 2002, 176 p., ISBN 973-97577-1-5
 • Osho - "Cartea despre barbati" , Traducere de I.Danasel ,Cristina editura MIX ,Brasov,2001, 184 p , ISBN 973-99946-3-6
 • Osho - Cartea despre femei editura Mix data aparitiei Noiembrie 2012
 • Osho Cand iubesti.Cum sa iubesti constient si sa relationezi fara teama.Traducere Bogdan Chicea editura ProEditura si Tipografie data aparitiei ianuarie 2008 nr de pagini 280
 • ABC-ul iluminării de OSHO, editura Pro Editura si Tipografie

Trăiește o experiență fără a o numi în vreun fel

 • OSHO - ZEN - TAROT de OSHO, editura Mix

Jocul de cărți transcendent al Zenului Întoarceti atentia de la ceea ce se întâmpla în exterior, pentru a putea întelege mai bine ceea ce se întâmpla în subconstient.

 • Secretul secretelor de OSHO, editura Mar

o introducere la străvechea învățătură taoistă Secretul florii de aur SECRETUL FLORII DE AUR este una dintre cele mai ezoterice tratate din lume. Îți va arăta calea pentru a deveni mai mult decât trup. Îți va arăta calea de a merge dincolo de moarte. Îți va arăta calea pentru a înflori.

 • Farmacie pentru suflet de OSHO, editura Mix

Lucruri simple pe care le puteți face pentru a evita neplăcerile vieții de zi cu zi: 101 metode Cartea reprezinta o colectie cuprinzatoare de metode de meditatie si de sfaturi, care au drept scop promovarea unei stari de bunastare în toate aspectele vietii noastre.

 • Iubire, libertate si solitudine de OSHO, editura Mix

O nouă viziune asupra relației de cuplu

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Osho”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b Bhagwan Shree Rajneesh, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 3. ^ a b Rajneesh, SNAC, accesat în  
 4. ^ a b http://www.metal-archives.com/artist.php?id=408666, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b Bhagwan Shree Rajneesh, Filmportal.de, accesat în