Martorii lui Iehova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Martorii lui Iehova este o organizație religioasă creștină, non-trinitariană, înființată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit Anuarului Martorilor lui Iehova, [1] organizația numără, la nivel mondial, peste 8,2 milioane de membri, alte 20 de milioane luând parte, anual, la congresele organizației. În România numărul membrilor organizației, în 2015, a fost de 40.575 de persoane.

Martorii lui Iehova sunt conduși de Corpul de Guvernare, un grup de bărbați aflați în Brooklyn, New York. Ei cred că distrugerea lumii este iminentă și că actualul sistem de lucruri va fi înlocuit de Regatul lui Dumnezeu, singura soluție la problemele cu care se confruntă omenirea. Martorii sunt cunoscuți pentru lucrarea lor de distribuire de literatură, precum Turnul de Veghe și Treziți-vă, și pentru refuzul serviciului militar și al transfuziilor de sânge. Ei consideră numele Iehova esențial în închinare, resping Trinitatea, nemurirea sufletului și iadul, considerându-le nescripturale. Martorii nu celebrează Crăciunul, Paștele, zilele de naștere sau alte sărbători și obiceiuri, pe care le consideră că au origini păgâne. Aderenții religiei consideră doctrina lor ca fiind „adevărul” și percep societatea seculară ca fiind coruptă moral și sub influența lui Satan. Ei preferă să folosească propria traducere a Bibliei, numită Sfintele Scripturi – Traducerea lumii noi [2].

Martorii aplică măsuri disciplinare membrilor care nu respectă principiile consemnate in Biblie, între ele fiind inclusă și „excluderea[3], care presupune ruperea totală a legăturilor sociale cu persoana în cauză. Persoanele botezate în religie, care decid să o părăsească, beneficiază de același tratament ca persoanele „excluse”.

Excluderea sau excomunicarea ca membru al religiei este aplicata mai ales arunci cand un membru refuza sa se mai conformeze chiar si partial regulilor doctrinare. Una dintre acestea este abtinerea de la sange. De exemplu: Daca un martor sufera un accident si pentru a-si salva viata se gandeste sa ignore directiva medicala fara sange (act obligatoriu pentru toti Martorii lui Iehova) acesta este exclus din congregatie chiar daca initial se spune ca este doar o decizie personala acceptarea sau refuzarea transfuziilor de sange.[necesită citare]

De asemenea la fel de grav din punctul de vedere al martorilor lui Iehova este si faptul de a pune intrebari referitoare la doctrina si mai ales legate de aspectele financiare. Majoritatea martorilor lui Iehova nu cred in iad deoarece spun ei ca 'iadul este un lux pentru noi. Asadar ei nu sărbătoresc pastele sau craciunul deoarece nu cred ca Isus este fiul lui Dumnezeu ci doar un profet un muritor.[necesită citare]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Martorii lui Iehova își au originile în mișcarea Studenților în Biblie care a început în anii 1870, odată cu formarea unui grup de studiu al Bibliei la Allegheny, Pittsburgh de către Charles Taze Russell. Acesta a început din 1879 publicarea revistei Turnul de Veghere al Sionului și Mesagerul prezenței lui Hristos cunoscută în prezent sub numele de Turnul de veghe. Russell preia de la colaboratorul său N.H. Barbour credința conform căreia Iisus Hristos urma să se întoarcă invizibil pe pământ în anul 1874, eveniment care nu a avut loc. Profețește din nou că în anul 1914 lumea va fi distrusă și se va inaugura „Mileniul”, domnia de 1000 de ani a lui Iisus Hristos pe pământ. În 1916 Russell moare și grupul se separă în mai multe mișcări rivale, dintre care una din ele, condusă de Joseph Franklin Rutherford, păstrează controlul asupra revistei Turnul de Veghe și a entității legale, Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Rutherford schimbă denumirea mișcării în anul 1931 în „Martorii lui Iehova” pentru a se distinge de alte grupuri de Studenți în Biblie, apărute după moartea lui Russell. [4]

Întruniri religioase[modificare | modificare sursă]

JW 2.jpg

Martorii lui Iehova au cinci întruniri integrate în două zile pe săptămână care nu depășesc 1:30 ore/zi: „Școala pentru Serviciu Teocratic, Întrunirea de Serviciu, Studiul Turnului de Veghe, Cuvântarea publică, Studiul Bibliei în congregație”. Au loc de asemenea trei congrese pe an: de district (3 zile), doua de circumscripție(o zi de instruire biblica). Intrarea este liberă la oricare dintre acestea; Toate acestea sunt susținute prin donații, la terminarea programului fiecărei zile de congres, banii se introduc în cutiile de donații, ce sunt amplasate la intrare sau în orice loc vizibil.

Învățăturile religioase discutate la aceste întruniri se bazează pe Biblie. Botezul noilor discipoli face parte integrantă din programul fiecărui congres. Întrunirile se deschid și se încheie cu o cântare religioasă și rugăciune.

Majoritatea congregațiilor țin întruniri în lăcașuri de închinare numite „Săli ale Regatului”. De obicei, acestea sunt clădiri simple, construite de voluntari Martori. În „Sălile Regatului” nu există niciun fel de icoane, crucifixe sau alte obiecte de cult care să intermedieze închinarea la Dumnezeu.

Cheltuielile de întreținere se susțin prin donații .

Organizare socială[modificare | modificare sursă]

În fiecare congregație există bărbați Martori care au responsabilități mai mari ca și alții. Martorii nu-i numesc pe aceștia "preoți", "pastori" sau "prezbiteri" ci "bătrâni" sau "supraveghetori", aducând ca argument faptul că apostolul Petru îi numește în greacă: "episkopos", cuvânt care înseamnă "supraveghetori".

Când li se adresează, Martorii îi numesc simplu "frate" pe acești "bătrâni". Acești "bătrâni" "supraveghetori" au, printre altele, responsabilități de instruire în cadrul congregației. Ei sunt ajutați de "slujitorii auxiliari" ("diakonos" în greacă).

Acești bărbați nu sunt considerați superiori celorlalți membri ai congregației. Ei nu se îmbracă într-un mod care să-i deosebească de ceilalți; spre deosebire de alte religii.

Totusi, la fel ca si in celelalte religii, exista o clasa privilegiata, platita. In Organizatie exista mai multe niveluri de conducere. In primul rand, Corpul de Guvernare. Format din 7 barbati, doar acestia administreaza, legal, toate bunurile si resursele organizatiei. Acestia sunt ajutati, pe partea de ideologie, de Comitetul de Redactare, comitet format din persoane care se ocupa cu redactarea si pregatirea materialelor doctrinare ale organizatiei. Ceilalti membri platiti ai organizatiei sunt cei care lucreaza la filialele Organizatiei, adica asa numitii "betelisti", supraveghetorii de circumscriptie si pionierii speciali. Desi, fiind organizatie non profit, Organizatia Martorii lui Iehova nu ar avea cum sa ofere, legal, nici un fel de salarizare, aceasta este, totusi, oferita sub forma unor ,,subsidii lunare". Cuantumul acestor subsidii este unul din secretele cele mai bine pazite ale Organizatiei religioase Martorii lui Iehova. Conform declaratiilor celor care primesc aceste subsidii, se depune un juramant, oficial, prin care primitorii acestor subsidii se obliga sa nu dezvaluie sumele primite, nici macar membrilor familiei lor. Statutul Organizatiei Watchtower spune: CAP. II - Scopul Organizației - j) "sã le acorde membrilor Ordinului, precum și altor slujitori religioși care fac o promisiune solemnã de ascultare și sãrãcie un ajutor financiar, subsidiu, în vederea acoperirii cheltuielilor de evanghelizare și a altor cheltuieli de strictã necesitate". Desi se folosesc cuvinte si expresii ca "saracie" si "stricta necesitate", sumele oferite sunt departe de cele afirmate.Pentru convingere, este suficient sa intrebati pe unul dintre cei enumerati mai sus cu privire la suma primita ca subsidiu. De asemenea, informatiile oficiale, oferite de organizatie, nu fac nici o referire la cuantumul subsidiilor acordate in mod individual. Martorii de rand nu au voie sa puna astfel de intrebari si nici sa insiste pe aceasta tema, sanctiunea fiind excluderea si presiunea familial-sociala pusa pe cel care a indraznit sa intrebe astfel de lucruri.

Desi Watchtower nu este singura organizatie religioasa, de tip piramidal, care realizeaza venituri importante din donatii la nivel national si mondial, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai ,,profitabile" religii. Chiar daca numarul de membri botezati, aprox.8 milioane la nivel mondial, nu este atat de impresionant, comparativ cu cel al altor religii neoprotestante sau de alta natura, Organizatia Martorii lui Iehova a reusit sa se extinda relativ repede la nivel global datorita politicilor interne. Una dintre acestea se refera la "ajutorul" oferit membrilor organizatiei, care, in 99% din cazuri, este DOAR spiritual, prin vorbe frumoase si incurajatoare, aspecte pentru care sunt recunoscuti la nivel mondial. Martorii lui Iehova nu ofera niciun fel de servicii permanente de ajutorare a celor defavorizati si nu construiesc spitale, camine de batrani, scoli si nici alte cladiri cu scop filantropic, considerand "ajutorul spiritual" ca fiind suficient. Datorita acestei politici interne, relativ unica, comparativ cu cele ale altor grupari religioase, Organizatia a reusit sa se extinda, masiv, la nivel mondial, rivalizand din punct de vedere financiar cu alte grupari religioase, al caror numar de membri este mult mai mare.[necesită citare]

Caracteristic Organizației Religioase Martorii lui Iehova este refuzul transfuziilor de sânge din motive religioase. Acest aspect a creat multe controverse pe parcursul timpului, fiind considerat un subiect extrem de sensibil. De departe, cea mai controversata[judecată de valoare] invatatura a Watchtower este cea despre refuzul categoric al transfuziei de sange integral sau de componente primare ale sangelui. Aceasta atitudine de nezdruncinat se bazeaza pe o interpretare a versetului 20 din capitolul 15 al cărții biblice Faptele apostolilor „…ci să le scriem să se abțină …de la sânge”, interpretând versetul ca pe o interdicție exhaustivă cu privire la orice are legatură, directă sau indirectă, cu sângele.[necesită citare]

Martorii lui Iehova spun că "bătrânii" se îngrijesc de bunăvoie de necesitățile spirituale ale congregației și că ei pot oferi mângâiere și îndrumare cui are nevoie de acestea, cu ajutorul Bibliei. In Organizatie, notiunea de "batran de congregatie" a devenit un aspect legat de functia pe care o au acesti barbati, numiti de catre alti barbati, si mai putin o chestiune legata de experienta si intelepciunea care vin odata cu varsta. Astfel, in organizatie putem intalni "batrani de congregatie", care conduc activitatea locala, dar care au varsta de 28-30 ani.

Structură operațională[modificare | modificare sursă]

Sediul mondial al Martorilor lui Iehova este la New York. Acolo se află "Corpul de Guvernare", un grup de "bătrâni" care supraveghează congregația mondială. De asemenea, în toată lumea există 91 de birouri de filială. În aceste locuri, Martori voluntari ajută la tipărirea și expedierea literaturii biblice.

Convingeri religioase[modificare | modificare sursă]

Martorii lui Iehova cred că întreaga Biblie constituie cuvântul inspirat al lui Dumnezeu; ei spun că în loc să adere la vreun crez sau principiu bazat pe tradiții omenești, caută principii în Biblie pentru absolut toate convingerile lor. Ei spun că susțin Regatul lui Dumnezeu, nu vreun sistem politic, economic sau social al unei națiuni din cadrul acestei lumi. De aceea nu votează în cadrul alegerilor parlamentare sau prezidențiale, se mențin neutri din punct de vedere politic și militar, nu salută drapelul național. Totodată ei refuză să îndeplinească serviciul militar, spunând că Isus a poruncit să ne iubim semenii, iar crima de orice natură este o încălcare a legilor Bibliei, inclusiv una din cele 10 porunci: "să nu ucizi".

Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zile de naștere, Crăciunul, Paștele, 8 Martie sau alte zile, refuză transfuziile de sânge; toate acestea din motive Biblice.

Ei au o atitudine plină de respect față de toți; că își iubesc semenii și că doresc să aibă împreună cu aceștia parte de fericire în "lumea nouă" promisă de Dumnezeu, adică regatul sau împărăția menționată în rugăciunea Tatăl nostru.

Martorii mai afirmă că Biblia nu este de acord cu ideea conform căreia există mai multe modalități acceptate de a-i aduce închinare lui Dumnezeu.

Martorii lui Iehova afirmă că nu recurg la argumentări filozofice pentru a ocoli declarațiile explicite ale Bibliei sau pentru a justifica modul de viață al oamenilor care au abandonat normele morale ale Bibliei. Ei spun că în ceea ce privește semnificația simbolurilor biblice, ei lasă ca Biblia să le dea explicația în loc să-și propună propriile teorii asupra sensului acestora.

Martorii lui Iehova nu cred în trinitate. Ei cred că Iehova este Dumnezeul Atotputernic, Creatorul, cel fără început și sfârșit, că Isus este fiul său unic născut, prima creație a lui Dumnezeu alături de care a creat celelate lucruri și că Spiritul Sfânt este forța activă a lui Dumnezeu, credinta lor fiind bazată pe ceea ce spune Biblia.

Martorii lui Iehova nu cred în nemurirea sufletului întrucât Biblia afirmă că "sufletul care păcătuiește, acela va muri" (Ezechiel 18:20).

Martorii lui Iehova nu cred că Pamantul va fi distrus la Armaghedon, "războiul zilei cele mari" a lui Iehova Dumnezeu, ci oamenii răi, care distrug pământul. Apoc. 16:14, 16


Martorii lui Iehova cred că doar 144.000 de bărbați și femei vor merge la cer pentru a guverna ca regi și preoți alături de Isus peste pământ pentru 1.000 de ani prin intermediul Regatului mesianic. După acest mileniu Isus îi va preda Regatul Tatălui său. Restul oamenilor au speranța că vor trăi veșnic pe pământ, fiind aduși la starea de perfecțiune, pe care primii oameni Adam și Eva au pierdut-o în urma neascultării lor.

Martorii lui Iehova cred că va exista o înviere, asa cum spune Ioan 5:28,29 (NW) : "toți cei din mormintele de amintire vor auzi glasul și vor ieși afară: cei care au făcut lucruri bune, pentru o înviere a vieții, iar cei care au practicat lucruri rele pentru o înviere a judecății.."

Martorii lui Iehova nu cred în existența iadului (sau a focului veșnic).

Lucrare de predicare a veștii bune (evangheliei)[modificare | modificare sursă]

La baza lucrării lor de predicare a evangheliei se află versetele din Matei 24:14 și 28:18,19 și de asemenea lucrarea pe care Iisus însuși a efectuat-o atunci când a fost pe Pământ ; ei argumentează că Iisus intra în orașe și case, vorbindu-le oamenilor despre adevărurile biblice, indiferent de atitudinea fariseilor sau a altor semeni.

Martorii lui Iehova în România[modificare | modificare sursă]

Martorii lui Iehova au început să activeze în România în anul 1911, dar primul birou de coordonare a fost deschis, la Cluj, abia în 1920, atunci când un membru și-a oferit casa drept centru[5]. Activitatea la Cluj s-a dezvoltat rapid, iar, peste câțiva ani, biroul de aici coordona activitatea din România, dar și din Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și Albania[5]. S-a deschis o tipografie, necesară pentru a tipări cărțile, broșurile și revistele Martorilor lui Iehova[5]. Filiala a fost mutată la București în 1930, dar a fost închisă de guvern opt ani mai târziu[5]. Filiala își relua activitatea în 1945, dar avea să dispară, din nou, în august 1949[5]. Regimul comunist a interzis activitatea Martorilor lui Iehova. In 2 mai 1998 s-a infiintat actuala filiala a Martorilor lui Iehova numita si Betel, care inseamna "Casa lui Dumnezeu". In prezent, aici se desfasoara activitati de traducere, se pregatesc materialele audio si tine evidenta lucrarii de predicare la nivel de tara.[5]. În perioada comunistă, deși activitatea organizației era declarată ilegală de autorități, numărul membrilor a crescut[5].

În anul 1989 erau 17.000 de martori ai lui Iehova în România, numărul acestora ajungând la 40.575 în anul 2015.

Critici[modificare | modificare sursă]

Credințele și practicile martorilor lui Iehova au fost criticate de către principalele religii creștine[6], de către comunitatea medicală, de anumiți foști practicanți sau de anumite organizații. Au fost acuzați că ar fi tradus în mod eronat Biblia, că neagă dreptul la viață prin interzicerea transfuziilor de sânge sau că au tăinut și mușamalizat peste 1000 de cazuri de abuz sexual împotriva copiilor.[7] [8]

Note[modificare | modificare sursă]