Omul Păianjen (serie de filme)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Actorii care l-au interpretat pe Omul Păianjen în filmele moderne: Tobey Maguire în filmele de Sam Raimi, Andrew Garfield în filmele de Marc Webb, și Tom Holland în filmele din Universul Cinematografic Marvel, iar Shameik Moore îl dublează pe Miles Morales în filmele cu Lumea păianjenului.

Seria de filme Omul Păianjen datează de la 1977, cu drepturile sale aparținând lui Marvel până 1999, când Sony le-a cumpărat pentru 7 milioane de $.[1] El a fost cel mai de succes personaj Marvel în industria cinematografică de atunci. După vânzarea drepturilor de film cu Omul Păianjen la Sony, Marvel și-a construit propriul său studio, dezvoltând eventual Universul Cinematografic Marvel (UCM) fără cel mai renumit personaj al său. Aceasta s-a schimbat în 2016, când Marvel în sfârșit a putut să îl adauge pe Omul Păianjen în universul său cinematografic, după un parteneriat de licențiere între Sony și Disney. Înțelegerea a sfârșit a fi un succes pentru ambele companii. Următoarele două continuări cu Răzbunătorii, în sfârșit cu Omul Păianjen, au încasat 2 miliarde de $ la box office în toată lumea în premieră. Între timp, Sony în asociere cu Marvel[2] a lansat un nou univers de supereroi, conducând la Sony să obțină în 2022 cea mai mare înțelegere pentru drepturi de streaming: 3 miliarde de $[3] pentru o licență pe streaming către Netflix și platformele Disney.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Personajul fictiv Omul Păianjen, un supererou din cărți de benzi desenate creat de Stan Lee și Steve Ditko apărând în publicațiile Marvel Comics, a apărut ca un personaj principal în numeroase filme cinematografice și televizate.

Primele patru filme au avut legături cu seriale de televiziune și au fost arătate la cinematografe numai în câteva țări. Nicholas Hammond l-a interpretat pe Peter Parker / Omul Păianjen în filmul de televiziune din 1977 Omul Păianjen care a dat naștere la un serial de televiziune și a condus la două continuări editate din aceste episoade. Toei Company a creat în 1978 un film cinematografic spin-off al serialului său cu Omul Păianjen, cu Shinji Todō întorcându-se în rolul lui Takuya Yamashiro / Omul Păianjen. Aceste filme nu au fost niciodată lansate în cinematografele din Statele Unite.

În 1999, Sony Pictures Entertainment a cumpărat drepturile de film și televiziune pentru personaj,[4] creând seriale animate de televiziune cu Omul Păianjen și două serii de filme până în 2014: trilogia Omul-păianjen de Sam Raimi (2002–2007) cu Tobey Maguire în rol și dilogia Uimitorul Om-Păianjen de Marc Webb (2012–2014) cu Andrew Garfield în rol. În februarie 2015, Disney, Marvel Studios și Sony au ajuns la o înțelegere să împartă drepturile de film cu Omul Păianjen, conducând la o nouă iterație a Omului Păianjen fiind introdusă și integrată în Universul Cinematografic Marvel. Înțelegerea a permis lui Sony Pictures să continue să dețină, finanțeze, distribuie și să aibă control creativ final la filmele solo cu Omul Păianjen, cu Walt Disney Studios Motion Pictures distribuind filmele în care personajul apare într-un rol secundar. Tom Holland a portretizat această versiune a Omului Păianjen și a apărut în șase filme până în prezent, de la Căpitanul America: Război civil (2016) până la Omul-Păianjen: Niciun drum spre casă (2021). În septembrie 2019, urmând unui blocaj rezultând în terminarea înțelegerii anterioare, Disney și Sony au cedat la criticismul din partea fanilor și au ajuns la o reînnoire a înțelegerii pentru ca versiunea lui Holland să se întoarcă în mai multe filme solo începând cu Omul-Păianjen: Niciun drum spre casă (2021) în care apare alături de Maguire și Garfield întorcându-se din rolurile lor ca personaje secundare. Un al patrulea film UCM Cu Omul Păianjen este în lucru la Sony și Disney.

În 2015, planuri pentru un film de animație cu Omul Păianjen au fost anunțate oficial de Sony, care au devenit eventual Omul-Păianjen: În lumea păianjenului (2018) de la Sony Pictures Animation. Shameik Moore dublează pe Miles Morales / Omul-Păianjen în acest film, cu o mulțime de alte versiuni ale lui Peter Parker și versiuni alternative ale Omului Păianjen din multivers apărând de asemenea. Continuări și spin-off-uri potențiale sunt plănuite.

Filmele cu Omul Păianjen au fost bine primite în general. Au încasat în total 10,2 miliarde de $ la box office-ul global, cu Departe de casă devenind primul film cu Omul Păianjen care să încaseze 1 miliard de $, urmat de Niciun drum spre casă a devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile al Sony.[5] De asemenea, În lumea păianjenului a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație.

Filme timpurii[modificare | modificare sursă]

Filmele The Amazing Spider-Man[modificare | modificare sursă]

Film Premiera Regizor Scenarist Producător(i)
Spider-Man  (1977-09-14) E. W. Swackhamer Alvin Boretz Charles W. Fries, Daniel R. Goodman și Edward J. Montagne
Spider-Man Strikes Back  (1978-05-08) Ron Satlof[6] Robert Janes
Spider-Man: The Dragon's Challenge  (1981-05-09) Don McDougall Lionel E. Siegel

Film japonez[modificare | modificare sursă]

Logo al serialului japonez Spider-Man.
Film Premiera Regizor Scenarist Povestea de Producător(i)
Spider-Man  (1978-07-22) Kōichi Takemoto Susumu Takaku Saburo Yatsude Susumu Yoshikawa

Trilogia lui Sam Raimi[modificare | modificare sursă]

Logo-ul seriei de Sam Raimi folosit între 2002–2007
Film Premiera Regizor Scenariști Povestea de Producători
Omul-Păianjen  (2002-05-03) Sam Raimi David Koepp N/A Laura Ziskin și Ian Bryce
Omul-Păianjen 2  (2004-06-30) Alvin Sargent Alfred Gough, Miles Millar și Michael Chabon Laura Ziskin și Avi Arad
Omul-Păianjen 3  (2007-05-04) Sam Raimi, Ivan Raimi și Alvin Sargent Sam Raimi și Ivan Raimi Laura Ziskin, Avi Arad și Grant Curtis

Dilogia lui Marc Webb[modificare | modificare sursă]

Logo-ul seriei de Marc Webb folosit între 2012–2014
Film Premiera Regizor Scenariști Povestea de Producători
Uimitorul Om-Păianjen  (2012-07-03) Marc Webb James Vanderbilt, Alvin Sargent și Steve Kloves James Vanderbilt Laura Ziskin, Avi Arad și Matt Tolmach
Uimitorul Om-Păianjen 2  (2014-05-02) Alex Kurtzman, Roberto Orci și Jeff Pinkner Alex Kurtzman, Roberto Orci, Jeff Pinkner și James Vanderbilt Avi Arad și Matt Tolmach

Acord de licențiere cu Marvel Studios[modificare | modificare sursă]

Film Premiera Regizor Scenariști Povestea de Producători
Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă  (2017-07-07) Jon Watts Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna și Erik Sommers Jonathan Goldstein și John Francis Daley Kevin Feige și Amy Pascal
Omul-Păianjen: Departe de casă  (2019-07-02) Chris McKenna și Erik Sommers
Omul-Păianjen: Niciun drum spre casă  (2021-12-17)


Seria de animație Lumea păianjenului[modificare | modificare sursă]

Logo pentru primul film din franciza Lumea păianjenului, Omul-Păianjen: În lumea păianjenului (2018)
Film Premiera Regizor(i) Scenariști Povestea de Producători
Omul-Păianjen: În lumea păianjenului  (2018-12-14) Bob Persichetti, Peter Ramsey și Rodney Rothman Phil Lord și Rodney Rothman Phil Lord Avi Arad, Amy Pascal, Phil Lord, Christopher Miller și Christina Steinberg
Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului  (2023-06-02) Joaquim Dos Santos, Kemp Powers și Justin K. Thompson Phil Lord, Christopher Miller și Dave Callaham
Spider-Man: Beyond the Spider-Verse VFA[7][8]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pallotta, Frank (). „Here's why Sony, and not Marvel Studios, owns the rights to Spider-Man”. CNNMoney. Accesat în . 
  2. ^ „Huge Spider-man News: Alex Kurtzman Directing Venom Spinoff Movie and Drew Goddard Writing and Possibly Directing The Sinister Six”. IMDb (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ Wilson, Josh. „What Does Sony's Rumored $3 Billion Deal With Netflix And Disney Mean For Superhero Fans?”. Forbes (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ Bacon, Thomas (). „Spider-Man TV Rights Explained (& Sony's Plan For The Future)”. ScreenRant (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ „All Time Worldwide Box Office for Sony Pictures Movies”. The Numbers. Accesat în . 
  6. ^ „Ron Satlof”. IMDb (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ D'Alessandro, Anthony (). 'Spider-Man: Across The Spider-Verse' Heads To Summer 2023; Sony Dates 'Madame Web', 'Equalizer 3' Among Other Release Changes”. Deadline. Accesat în . 
  8. ^ Donnelly, Matt (). 'Beyond the Spider-Verse' Taken Off Sony Release Calendar as Strikes Delay 'Kraven' and 'Ghostbusters' Sequel to 2024”. Variety. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]