Noël Bernard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Noël Bernard
Noel Bernard.jpg
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
București, România[2] Modificați la Wikidata
Decedat (56 de ani)[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieBritish Broadcasting Corporation  Modificați la Wikidata

Noël Bernard (n. ,[1] București, România[2] – d. [1]) a fost un jurnalist și analist politic român, stabilit în Marea Britanie, apoi în Germania.

A fost fiul lui Filip Bercovici (1896-1978) și al Elisabetei Bercovici (1899-1953).[3]

Cariera[modificare | modificare sursă]

În 1940 a emigrat, împreună cu părinții săi (tatăl evreu, Filip Bercovici, având părinții originari din Brăila, iar mama, Elisabeth născută Jahn, dintr-o familie austriacă catolică emigrată în secolul al XIX din Merano), în Palestina, ulterior la Londra, unde și-a încheiat studiile și, după ce a primit cetățenia britanică, a devenit colaborator al secției române a postului de radio BBC și al postului de radio Vocea Americii.

În 1953 s-a stabilit în Germania, la München. Aici a fost redactor (1953-1954) și apoi director (1955-1958; 1965-1981) al departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă.[4]

Moartea[modificare | modificare sursă]

Noël Bernard s-a îmbolnăvit și a murit de o formă de cancer. S-a speculat că ar fi fost asasinat din ordinul Securității, prin iradiere, dar nu au fost aduse indicii concludente în favoarea acestei ipoteze. Cert este că și următorii doi directori ai postului, Mihail Cismărescu și Vlad Georgescu, au murit tot de forme galopante de cancer și că activitatea postului era ostilă regimului comunist din România. A fost căsătorit mai întâi cu Yvette Bourla, originară dintr-o familie sefardă din Salonic, apoi cu Sidonia Alterovici, și ulterior cu Ioana Măgură (evreică din Craiova, fostă crainică la televiziunea română până în 1966, apoi redactor la radio Europa Liberă).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Noël Bernard (journalist), SNAC, accesat în  
  2. ^ a b Noel Bernard, Radio Europa Liberă, accesat în  
  3. ^ Noel Bernard, geni_family_tree 
  4. ^ O descrierea a activității de director și publicist al lui Noel Bernard la Europa Liberă, în volumul Aici e Radio Europa Liberă publicat de IDV, Jon Dumitru Verlag (Editura Ion Dumitru), München 1983, 239 p. Catalogul British Library, Catalogul Deutsche Bibliothek

Legături externe[modificare | modificare sursă]