Nikita Mihalkov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nikita Mihalkov
Председатель Союза кинематографистов России Никита Михалков.jpeg
Date personale
Nume la naștere Никита Сергеевич Михалков Modificați la Wikidata
Născut (72 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Părinți Serghei Mihailovici Mihalkov
Natalia Konchalovskaïa[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Andrei Koncealovski Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Anastasiya Vertinskaya[*] ()
Tatiana Mikhalkova[*] Modificați la Wikidata
Copii Stepan Mikhalkov[*]
Anna Mikhalkova[*]
Artem Mikhalkov[*]
Nadezhda Mikhalkova[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Russia.svg Rusia Modificați la Wikidata
Ocupație actor
regizor de film
scenarist
producător de film
actor de film[*]
lector universitar
antreprenor
cântăreț
prezentator[*] Modificați la Wikidata
Alma mater Institutul de Cinematografie Gherasimov[*]
Institutul Teatral Boris Șciukin din Moscova[*]
Alte premii
Comandor al Legiunii de Onoare[*]
Medalia Gloria artis[*]
Ordinul În Slujba Patriei, gradul 2[*]
Order "For Merit to the Fatherland" III class[*]
Ordinul de Merit pentru Patrie, Gradul IV[*]
Premiul Lenin al Komsomolului[*]
Artist al Poporului RSFSR[*]
Artist Emerit al RSFSR[*]
Order "For Merit to the Fatherland" I class[*]
Order of St. Sergius of Radonezh 1st class[*]
Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene
Legiunea de onoare
Dostlug Order[*]
State Prize of the Russian Federation[*]
Order of Holy Prince Daniel of Moscow[*]
Premiul Oscar
67th Academy Awards[*]
Leul de Aur (1991)
Cannes Film Festival Grand Prix[*]
1994 Cannes Film Festival[*] (1994)
TEFI[*]
Golden Eagle Award[*] Modificați la Wikidata
Prezență online

Nikita Sergheevici Mihalkov (n. 21 octombrie 1945, Moscova) (în rusă Никита Сeргеевич Михалков) este un actor și regizor de film rus, laureat al premiului Oscar pentru filmul Soare înșelător.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nu există cinefil care să nu fi făcut tot ce-i stă în puteri pentru a putea viziona filmele lui Nikita Mihalkov în perioada comunistă, dupa cum nu există om mai puțin specializat în domeniul cinematografiei care să nu fi trăit emoții profunde alături de Fata fără zestre sau de Oblomov, căci regizorul, scenaristul și actorul Mihalkov a găsit calea cǎtre sufletul tuturor. Lucru care nu este de mirare în cazul său, pentru că provine dintr-o familie aristocratică, în care arta era printre principalele preocupări. Bunicul lui Nikita a fost guvernator imperial al orașului Yaroslavl, situat la aproximativ 250 de km de Moscova, iar mama sa, poeta Natalia Koncealovskaia, prințesă aparținând uneia dintre cele mai vechi case nobiliare rusești, a fost fiica marelui pictor Piotr Koncealovski.

Tatǎl lui Nikita este cunoscut ca autor de literatură pentru copiii, dar și pentru compunerea versurilor imnului național. Și nu în ultimul rând, Nikita Mihalkov este fratele mai mic al lui Andrei Koncealovski, cunoscut inițial datorita colaborării cu Andrei Tarkovski, un alt titan al cinematografiei ruse, dar afirmat mai târziu și la Hollywood prin producții proprii, precum Trenul evadării.

Filmul Piesă neterminată pentru pianină mecanică, apărut in 1977, adaptare a piesei de tinerețe a lui Anton Pavlovici Cehov, a câștigat premiul festivalului de film de la San Sebastian. Câteva zile din viața lui Oblomov, film care are la bază romanul unuia dintre clasicii literaturii ruse, Ivan Goncharov și la care Mihalkov semnează atât scenariul, cât și regia, a câștigat în 1981 premiul National Board of Review, pentru cel mai bun film străin.

În 1978, în timp ce juca în filmul fratelui său Andrei Koncealovski, Sibiriada, Mihalkov a scris scenariul filmului Cinci seri, pe care l-a și regizat, o dramatică poveste de dragoste a unui cuplu care, separat de război, reușește să se reîntâlnească peste 15 ani. În 1983, Mihalkov câștigpă cu drama Fara martori premiul Festivalului internațional de film de la Moscova, eveniment al cărui manager a ajuns în 2000.

Deși, după cum spune regizorul rus, filmele sale sunt rezultatul unui "compromis", el este perfect conștient de valoarea producțiilor sale. Căci, în 1994, când a fost prezent la Cannes cu drama Soare înșelator, Mihalkov s-a supărat foarte tare pe juriu pentru ca Pulp Fiction i-a "suflat" premiul pe care el considera că îl merita. Spielberg al Rusiei, a;a cum este considerat, a făcut câteva comentarii acide despre acei francezi care neglijează capodoperele, dar s-a consolat cu aprecierea Academiei Americane de Film, care i-a acordat premiul Oscar.

O vreme, Mihalkov a fost total absorbit de activități politice. Simpatizant și apoi membru al partidului lui Victor Cernomirdin, Nikita a obținut un loc în parlamentul Rusiei și au existat chiar zvonuri despre o posibilă candidatură a sa la președinție. Această perioadă i-a afectat, din cauza disputelor politice, imaginea publică, astfel că Mikhalkov a avut o perioadă de opt ani în care nu a mai regizat nici un film.

Omul anului 2004 în Rusia și presedinte al Asociației Cineaștilor nu s-a distanțat nici o clipă de lumea filmului, continuând să apară, în ipostaza sa de actor de mare combustie și farmec, în producții ale altor regizori. Despre actorie, Mihalkov are o părere aparte: "Filmul este un lucru viu. Așa că tot ce se intimplă pe platou este imprevizibil. Un actor are nevoie de multă libertate și trebuie să poată improviza. Dar chiar și așa, eu, cel puțin, nu știu niciodată dacă ceea ce intenționez să fac este bine sau nu."

Nikita Mihalkov impresionează prin profunzimea și onestitatea sa. El pare că nu-și propune să facă film. Îi iese pur si simplu. Nu e sigur nici dacă, în calitate de actor, a nimerit interpretarea potrivită. Însa cind el spune că a creat o capodoperă trebuie sa-l credem pe cuvânt.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Regizor[modificare | modificare sursă]

Scenarist[modificare | modificare sursă]

Actor[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Nikita Mihalkov", Gemeinsame Normdatei, accesat la 9 aprilie 2014 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nikita Mihalkov