Netania Davrath

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Netania Davrath
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Decedată (55 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație cântăreață
cântăreață de operă Modificați la Wikidata
Activitate
Tipul de voce soprană  Modificați la Wikidata

Netania Davrath (chir.: Нетания Доврат), (n. 1931, Ucraina — d. 1987, Israel) a fost o soprană israeliană de origine ucraineană. Numele ei mai apare în unele surse sub forma Dovrat.

Studii[modificare | modificare sursă]

La vârsta de 17 ani, a emigrat în Israel alături de familia ei. A studiat la Ierusalim, Düsseldorf, New York (Julliard School, cu mezzo-soprana Jennie Tourel) și în Italia.

Activitate[modificare | modificare sursă]

Repertoriul Netaniei Davrath include atât muzică de operă, cât și piese de concert. A colaborat cu dirijorii Leonard Bernstein, John Barbirolli, Leopold Stokowski și Zubin Mehta și cu orchestrele: Filmarmonica din New York, Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Londra, Filarmonica Israelului și Opera Lirică din Chicago, Opera din Boston și cea din Tel Aviv. A înregistrat peste zece discuri pentru casa de discuri Vanguard Classics. Davrath vorbea fluent opt limbi.

Anii copilăriei i-au lăsat puternica impresie a muzicii folclorice – mai întâi în țara natală, apoi în Israel. Aceste influențe se regăsesc în interpretarea ei prin timbralitate și volum; Davrath renunță la elemente consacrate ale stilului de operă și obține astfel un ton delicat, agil și mult mai puțin vibrat. Muzicologul Rob Barnett descrie stilul sopranei în felul următor: „Vocea ei aduce cu cea a unei fete jucăușe (...) Ea se eliberează de acel sine qua non automat al «marilor» soprane din vremurilor noastre – vibratoul. Interpretarea ei este limpede, însă învăluită de căldură, farmec, afecțiune, umor și senzualitate. Este elegantă fără a fi afectată, amintește de cântecul folcloric prin puritate și coloritul viu.

Interpretări selectate[modificare | modificare sursă]

În preajma anului 1960, Netania Davrath a realizat una dintre cele mai bune versiuni orchestrale pentru Cântecele din Auvergne de Joseph Canteloube (dirijorul este Pierre de la Roche, însă numele orchestrei nu este cunoscut), ciclu de piese ce va atrage atenția multor soprane în decursul anilor 1970.

Davrath interpretează fragmente din Bachiene braziliene de Heitor Villa-Lobos la invitația dirijorului Leonard Bernstein, în cadrul episodului „Spiritul latin-american” (1963) din seria televizată Concerte pentru tineret.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Aryeh Oron (2001). Profilul Netaniei Davrath pe site-ul bach-cantatas.com
  • Barnett, Rob. Recenzia discului Songs of the Auvergne (Joseph Canteloube), Vanguard Classics

Legături externe[modificare | modificare sursă]