Auvergne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 37: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.

Regiunea Auvergne (Région Auvergne în limba franceză, Auvernha în dialectul arvern al limbii occitane, și Arvernia în forma latină, inițial folosită în limba română în sec XIX) este o regiune a Franței situată în partea central-sudică, în Masivul Central. Corespunde aproximativ fostei provincii Arvernia, dar include și teritorii din alte foste provincii : Bourbonnais, Velay, Gévaudan, Vivarais și Forez.

Arvernia administrativă adună territori diferite pe plan cultural. Se compune din :

• Regiunea tradițională Auvergne propriu zisă, cu departemantele Cantal și Puy-de-Dôme, și cu regiunile tradiționale Brioude și Brivadois din departamentul Haute-Loire.

• Regiunea tradițională Velay, care este partea principală a departamentului Haute-Loire (înafară așadar de Brioude și Brivadois), are o istorie diferită și o personalitate proprie.

• Regiunea tradițională Bourbonnais, care corespunde cu departementul Allier.


Geografia[modificare | modificare sursă]

O mare parte din Arvernia este acoperită de munții Masivului Central, masiv hercinian datând de la sfârșitul erei primare ce se întinde pe o șesime din suprafața Franței. Relieful este sub forma unui platou înalt, tăiat de văi adânci. Nordul regiunii este o zonă deluroasă. Cel mai înalt vârf este Puy de Sancy cu 1886 m.

Orașul principal, capitală a regiunii, este Clermont-Ferrand cu 400.000 de locuitori, aproximativ o treime din populația totală a regiunii. Datorită reliefului muntuos, regiunea desparte două axe de comunicare în Franța, cea de-a lungul Ron-ului și cea de-a lungul coastei Oceanului Atlantic. O asemenea situare nu a fost favorabilă dezvoltării economice și urbane și a contribuit la stagnarea (regresia) demografică a regiunii.

Economia[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere economic, se poate spune că Arvernia este relativ industrializată, ocupând 20% din populația activă. Principala industrie este cea a cauciucului reprezentată de constructorul de talie mondială Michelin al cărui sediu social și istoric este situat la Clermont-Ferrand.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Auvergne


Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 37: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.