Sari la conținut

Auvergne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regiunea Arvernia
Auvergne
—  Spațiu lingvistic și regiune culturală[*]  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Regiunea Arvernia (Franța)
Poziția geografică în Franța
Coordonate: 45°42′N 3°18′E ({{PAGENAME}}) / 45.7°N 3.3°E

ȚarăFranța
Entitate administrativ-teritorială franceză Franța metropolitană

Numit dupăArverni

ReședințăClermont-Ferrand
SubdiviziuniDepartamente

Guvernare
 - Președintele
consiliului regional
René Souchon

Suprafață
 - Total26.013 km²

Populație (2009)
 - Total1.343.964 locuitori
 - Densitate51,6 loc./km²

Fus orarUTC+1

Prezență online
http://www.cr-auvergne.fr/

Poziția regiunii Regiunea Arvernia
Poziția regiunii Regiunea Arvernia
Poziția regiunii Regiunea Arvernia

Regiunea Auvergne (în franceză région Auvergne, în dialectul arvern al limbii occitane Auvernha și în forma latină, inițial folosită în limba română în secolul al XIX-lea, Arvernia) a fost o regiune a Franței de până la reforma administrativ-teritorială din 2014, fiind situată în partea central-sudică, în Masivul Central. Corespundea aproximativ provinciei istorice Arvernia, dar includea și teritorii din alte provincii istorice: Bourbonnais, Velay, Gévaudan, Vivarais și Forez. La 1 ianuarie 2016 a fost comasată cu regiunea Ron-Alpi, fiind creată astfel regiunea Auvergne-Ron-Alpi.

Arvernia administrativă aduna teritorii diferite pe plan cultural. Se compunea din:

  • Regiunea tradițională Auvergne propriu-zisă, cu departamentele Cantal și Puy-de-Dôme, și cu regiunile tradiționale Brioude și Brivadois din departamentul Haute-Loire.
  • Regiunea tradițională Velay, care este partea principală a departamentului Haute-Loire (în afară așadar de Brioude și Brivadois), are o istorie diferită și o personalitate proprie.
  • Regiunea tradițională Bourbonnais, care corespunde departamentului Allier.

Geografia[modificare | modificare sursă]

O mare parte din Arvernia este acoperită de munții Masivului Central, masiv hercinian datând de la sfârșitul erei primare ce se întinde pe o șesime din suprafața Franței. Relieful are forma unui platou înalt, tăiat de văi adânci. Nordul regiunii este o zonă deluroasă. Cel mai înalt vârf este Puy de Sancy cu 1886 m.

Orașul principal, capitală a regiunii, era Clermont-Ferrand cu 400.000 de locuitori, aproximativ o treime din populația totală a regiunii. Datorită reliefului muntuos, regiunea despărțea două axe de comunicare în Franța, cea de-a lungul Ron-ului și cea de-a lungul coastei Oceanului Atlantic. O asemenea situare nu a fost favorabilă dezvoltării economice și urbane și a contribuit la stagnarea (regresia) demografică a regiunii.

Economia[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere economic, se poate spune că Arvernia este relativ industrializată, ocupând 20% din populația activă. Principala industrie este cea a cauciucului reprezentată de constructorul de talie mondială Michelin al cărui sediu social și istoric este situat la Clermont-Ferrand.

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Auvergne