Auvergne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regiunea Arvernia
—  Regiune  —
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă

Țară Franța

Reședință Clermont-Ferrand
Subdiviziuni Departamente

Guvernare
 - Președintele
consiliului regional
René Souchon

Suprafață
 - Total 26.013 km²

Populație (2009)
 - Total 1,343,964 locuitori
 - Densitate 51,6 loc./km² 

Site web:

Auvergne map.png

Regiunea Auvergne (Région Auvergne în limba franceză, Auvernha în dialectul arvern al limbii occitane, și Arvernia în forma latină, inițial folosită în limba română în sec XIX) este o regiune a Franței situată în partea central-sudică, în Masivul Central. Corespunde aproximativ fosteui provincii Arvernia, dar include și teritorii din alte foste provincii : Bourbonnais, Velay, Gévaudan, Vivarais și Forez.

Arvernia administrativă adună territori diferite pe plan cultural. Se compune din :

• Regiunea tradițională Auvergne propriu zisă, cu departemantele Cantal și Puy-de-Dôme, și cu regiunile tradiționale Brioude și Brivadois din departamentul Haute-Loire.

• Regiunea tradițională Velay, care este partea principală a departamentului Haute-Loire (înafară așadar de Brioude și Brivadois), are o istorie diferită și o personalitate proprie.

• Regiunea tradițională Bourbonnais, care corespunde cu departementul Allier.


Geografia[modificare | modificare sursă]

O mare parte din Arvernia este acoperită de munții Masivului Central, masiv hercinian datând de la sfârșitul erei primare ce se întinde pe o șesime din suprafața Franței. Relieful este sub forma unui platou înalt, tăiat de văi adânci. Nordul regiunii este o zonă deluroasă. Cel mai înalt vârf este Puy de Sancy cu 1886 m.

Orașul principal, capitală a regiunii, este Clermont-Ferrand cu 400.000 de locuitori, aproximativ o treime din populația totală a regiunii. Datorită reliefului muntuos, regiunea desparte două axe de comunicare în Franța, cea de-a lungul Ron-ului și cea de-a lungul coastei Oceanului Atlantic. O asemenea situare nu a fost favorabilă dezvoltării economice și urbane și a contribuit la stagnarea (regresia) demografică a regiunii.

Economia[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere economic, se poate spune că Arvernia este relativ industrializată, ocupând 20% din populația activă. Principala industrie este cea a cauciucului reprezentată de contructorul de talie mondială Michelin al cărui sediu social și istoric este situat la Clermont-Ferrand.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Auvergne