Charles Gounod

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Charles Gounod
Charles Gounod (1890) by Nadar.jpg
Charles Gounod
Date personale
Născut [1][2]
Fostul Arondisment 11, Paris[*], Franța
Decedat (75 de ani)[3][2]
Saint-Cloud, Franța[4]
Părinți François-Louis Gounod[*]
Căsătorit cu Anna Zimmerman[*]
Cetățenie Franța
Ocupație compozitor
muzician
muzicolog[*]
profesor de muzică[*]
Activitate
Gen muzical operă, simfonie
Instrument(e) orgă[*]
Premii Prix de Rome
Royal Philharmonic Society Gold Medal[*]

Charles Gounod (n. 17 iunie 1818, Paris – d. 18 octombrie 1893) a fost un compozitor francez, devenit celebru datorită operei sale Faust.

Primele sale cunoștințe muzicale le-a primit de la mama sa, o pianistă înzestrată, urmând apoi cursurile Conservatorului din Paris avandu-i ca profesori pe Frometal Halevy si Pierre Zimmerman. În anul 1839 este distins cu „Premiul Romei” (Prix de Rome) și petrece 3 ani de studii în străinătate, în special la Roma, unde studiază muzica veche religioasă a lui Palestrina. Întors la Paris, este pe punctul de a deveni preot dar, în contact cu muzica lui Robert Schumann și Hector Berlioz își descoperă adevărata vocație și se îndreaptă către creația de operă.

Primele lucrări dramaturgice sunt operele „Sapho“ (1851), "Călugărița însângerată" (1854) și "Medic fără voie" (operă comică - 1858), care (toate trei) nu au avut succes. În schimb, urmatoarea operă, "Faust", l-a consacrat și l-a situat în rândul compozitorilor celebri. Dintre creațiile ulterioare, numai "Romeo si Julieta" (1867) a rămas în repertoriul permanent universal. În anul 1854 termină de scris Missa Solemna cunoscuta și sub numele de Missa Sfintei Cecilia.

Charles Gounod a mai compus numeroase lucrări vocale, instrumentale și simfonice, precum și compoziții religioase, fiind și un scriitor talentat (studiu de muzicologie asupra operei "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart și cartea autobiografică "Memoriile unui artist").

Dintre lucrările sale vocale se remarcă geniala compoziție „Ave Maria”, o melodie suavă, suprapusă primului Preludiu din "Clavecinul bine temperat" de Johann Sebastian Bach.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Encyclopædia Britannica 1911, accesat la 19 martie 2015 
  2. ^ a b "Charles Gounod", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  3. ^ "Charles Gounod", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  4. ^ "Charles Gounod", Gemeinsame Normdatei, accesat la 31 decembrie 2014