Monedă fiduciară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Monede fiduciare (bancnote) emise de Statele Unite ale Americii (Dolari americani)

O monedă fiduciară (de la cuvântul din latină fides: „încredere”) este o monedă (sau mai general, un instrument financiar) a cărei valoare se bazează pe încrederea publicului în valoarea sa, chiar și atunci când materia care este suportul acestei monede (monedă metalică, bancnotă, monedă electronică sau altele) are o valoare (ca și materie) cunoscută ca fiind cu mult mai scăzută decât valoarea nominală (facială) care i-a fost atribuită. Cu alte cuvinte, publicul este încredințat că o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei valorează chiar 100 de lei și, prin urmare, cu acești 100 de lei poți cumpăra, în orice moment, un bun al cărui preț este de 100 de lei, deși valoarea în sine a foliei tipărite de polimer este foarte îndepărtată de valoarea nominală gravată pe cele două fețe ale bancnotei.

Astăzi, cea mai mare parte a monedelor naționale, incluzând aici Euro (creat pornind de la monedele fiduciare naționale) și Dolarul american (care nu mai este convertibil în aur de la încheierea Acordurilor de la Bretton Woods, din 1971) sunt monede fiduciare.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • George Selgin. (2002). „Adaptive Learning and the Transition to Fiat Money”, The Economic Journal, 113 (484), ms. 147-165.
  • Richard Von Glahn. (1996). Fountain of Fortune: Money and Monetary Policy in China, 1000-1700. Berkeley: University of California Press.
  • Vincent Scheurer, The Motley Fool (ed.): «Can our current system of fiat money survive in the long term?». The Magic of Money.
  • Romanian coins, Dicționar numismatic

Vezi și[modificare | modificare sursă]