Moishe Oysher

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moishe Oysher
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (51 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
New Rochelle⁠(d), New York, SUA Modificați la Wikidata
Frați și suroriFraydele Oysher Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
chazan
cântăreț Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș[1]
limba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
RudeMarilyn Michaels[*][[Marilyn Michaels (American actress and singer)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Moishe Oysher (în idiș משה אוישער‎; n. , Lipcani, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , New Rochelle⁠(d), New York, SUA) a fost un evreu basarabean, cantor american și actor de teatru idiș. A fost considerat drept unul dintre cei mai talentați chazanimi (cantori evrei).

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în târgul Lipcani (acum oraș din raionul Briceni, Republica Moldova) din ținutul Hotin, gubernia Basarabia a Imperiului Rus, în familia cantorului Selig Oysher. Potrivit lui Oysher, familia sa continua șase generații de chazanimi. Tatăl lui Oysher a emigrat în America când Moyshe era mic, lăsându-l în grija bunicului său. A început să cânte în școală și a jucat câteva roluri în Der Berditchever rov („Rabin de Berdicev”) al poetului basarabean Eliezer Steinbarg. El l-a numit ulterior pe Steinbarg ca fiind o influență profundă asupra vieții sale.

În 1921, a emigrat în Canada pentru a se alătura tatălui său. Pe drum, vocea i s-a deteriorat, așa că în Canada a lucrat la început ca spălator de vase pentru a se întreține.

După ce vocea a revenit la normal, a început să cânte din nou, în cluburi literare și dramatice. S-a întâlnit cu actorul Wolf Shumsky și a călătorit cu el la Winnipeg, unde a jucat teatru idiș timp de trei sezoane. A fost admis în Uniunea Actorilor din Canada în 1924 și a jucat în teatrul idiș din Montreal sub îndrumarea lui Isidore Hollander.[4] În 1928 a cântat o perioadă la radioul idiș din Philadelphia, unde părinții săi se mutaseră, iar în același an a fost angajat la Hopkins Theatre din Brooklyn, apoi la Newark cu soția sa Florence Weiss și apoi la Lyric Theatre. În 1931 a fost acceptat în Uniunea Actorilor din New York și a jucat în grupul lui Anshel Shor, apoi a jucat cu Boris Thomashevsky, iar în 1932, și-a înființat propria companie și a călătorit în Argentina, Uruguay și Brazilia.[5]

Întorcându-se în America, a lucrat la radio și a jucat împreună cu soția sa în opereta comună a lui Harry Kalmanovitsh și Joseph RumshinskyDos heyst gelibt („Aceasta este ceea ce se numește a fi iubit”). Cam în același timp, cu încurajarea prietenilor, a aplicat pentru a petrece slujbe ca chazan pentru sărbători religioase la prima prima sinagogă română-americană, din Manhattan, New York, și a provocat furor printre public.[6]

În 1943, Oysher a semnat un contract cu Fortune Gallo pentru a interpreta mai multe roluri la Chicago Opera Company, însă după un atac de cord a trebuit să abandoneze ideea. A continuat să lucreze la radio și ca chazan, până când, după alte atacuri de cord, la sfatul medicilor săi, a intrat în pensionare.

În ceea ce privește popularitatea sa, a fost considerat „drag multor evrei...”. A folosit melodii ritmice similare în rugăciunile sale, respectând întotdeauna stilul basarabean tradițional de Doină și evreiesc de Nusah⁠(en)[traduceți]. A jucat de asemenea în trei filme idiș.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Moishe Oysher, Internet Broadway Database, accesat în  
  4. ^ hollander/isidore, www.museumoffamilyhistory.com 
  5. ^ Zalmen Zylbercweig, Leksikon fun Yidishn teater, Book three, 2407
  6. ^ Shisler, Geoffrey (April 30, 2006). "Moishe Oysher, 1907-1958)". Chazzanut Online. chazzanut.com. Retrieved 2017-04-06.

Legături externe[modificare | modificare sursă]