Mihail Volkenștein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihail Volkenștein
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Sankt Petersburg, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani) Modificați la Wikidata
Moscova, Rusia Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Troiekurovskoie[*] Modificați la Wikidata
PărințiVladimir Mihailovici Volkenștein[*][[Vladimir Mihailovici Volkenștein (Russian poet and theatre critic (1883-1974))|​]] Modificați la Wikidata
CopiiVladimir Mihailovici Alenikov[*][[Vladimir Mihailovici Alenikov (regizor de film rus)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiebiofizician[*]
fizician
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materfiziceski fakultet MGU[*][[fiziceski fakultet MGU (Faculty of Moscow State University)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieMFTI[*][[MFTI (Russian university)|​]]
Universitatea de Stat din Moscova  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Stalin
Ordinul Insigna de Onoare
Medalia „Pentru Merit în Muncă în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945”[*]
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
medal «V pameat 250-letia Leningrada»[*][[medal «V pameat 250-letia Leningrada» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruTatyana Birshteyn[*], Frank-Kamenețkii, Maksim Davidovici[*][[Frank-Kamenețkii, Maksim Davidovici |​]]  Modificați la Wikidata

Mihail Vladimirovici Volkenștein (în rusă Михаи́л Влади́мирович Волькенште́йн) (n. 23 octombrie 1912, Sankt Petersburg – d. 18 februarie 1992, Moscova) a fost un biofizician sovietic și rus de origine evreiască, membru-corespondent al Academiei de științe din Federația rusă, doctor în științe fizico-matematice, profesor, susținător al mișcării regionale în frunte cu Andrei Saharov.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mihail Vladimirovici Volkenștein s-a născut la Petersburg în familia lui Vladimir Mihailovici Volkenștein- cunoscut poet, dramaturg, critic teatral și scenarist, și a Mariei Mihailovna Volkenștein- profesoară la Institutul de artă muzicală în numlele lui Gnesin. A absolvit Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova.

Activitea profesională[modificare | modificare sursă]

Mihail Volkenștein a fost șeful laboratorului de fizică a biopolimerilor a Institutului de biologie moleculară a Academiei de științe din URSS, profesor la catedra de fizică a sistemelor vii de la Institutul fizico-tehnic din Moscova. Specialist în domeniul spectroscopiei moleculare, fizicii macromoleculelor și a biologiei moleculare. A condus seminarul din Moscova de biofizică (1967-1991). A elaborat statistica conformațională a lanțurilor de polimeri, care a perimis estimarea pentru prima dată a dimensiunii și elasticității lanțurilor polimerice. Este autorul teoriei intensității spectrelor oscilatorii moleculare, a dezvoltat fizica statistică a polimerilor în baza teoriei de rotație - izomerice. A îndeplinit cercetări a proprietăților moleculelor, polimerilor și biopolimerilor.

  • Se ocupă de cercetări în domeniul biologiei moleculare și a biofizicii din anul 1960. A contribuit considerabil la fizica catalizei fermentative cu albumine, devenind astfel unul dintre întemeietorii bioinformaticii. A întemeiat școli științifice în domeniul fizicii macromoleculelor și a biofizicii. La 1 iulie 1966 a fost ales membru corespondent al Academiei de științe din URSS. Printre discipolii de vază ai lui se numără Tatiana Birștein și Maxim Frank-Kamenețkii.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Distincții[modificare | modificare sursă]

  • Premiul de Stat al URSS (1949) )în colaborare cu M.A. Eliașevici și B.I. Stepanov) pentru monografia "Oscilațiile moleculelor" (1949)

Despre[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)