Rusia bolșevică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Republica Sovietică Federală Socialistă Rusă este denumirea oficială din documentele oficiale rusești ale vremii prin care este desemnat statul controlat de guvernul rus format între lovitura de stat bolșevică (7 noiembrie 1917) și constituirea Uniunii Sovietice (30 decembrie 1922). A mai fost cunoscută și sub denumirea neoficială de Republica Rusă (Российская республика), Republica Sovietică (Советская республика) sau Rusia bolșevică.

Între lovitura de stat bolșevică (care a răsturnat Republica Socialistă Rusă întemeiată prin Revoluția din Februarie 1917) și declarația de constituire a RSFS Rusă, aceasta putând fi o justificare a folosirii termenului în anumite circumstanțe.

Termenul Rusia bolșevică nu trebuie să fie folosit ca un sinonim pentru Rusia Sovietică. Deși ambii termeni sunt neoficiali, cel de-al doilea acoperă o perioadă de timp mai îndelungată. Strict geografic vorbind, cele două denumiri se deosebesc fondamental : în 1917 – 1922, bolșevicii controlau un teritoriu foarte redus (deși în continuă creștere) față de acela al Rusiei, care a constituit ulterior Uniunea Sovietică.

Vezi și[modificare | modificare sursă]