Rusia bolșevică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Rusia Bolșevică este o denumire obișnuită prin care este desemnată partea roșiilor din războiul civil rus, sau și mai exact, guvernul rusesc dintre lovitura de stat bolșevică (7 noiembrie 1917) și constituirea Uniunii Sovietice (30 decembrie 1922).

Numele oficial al țării a fost Republica Sovietică Federală Socialistă Rusă. Pentru a fi mai exacți, trebuie spus că este o diferență de timp între lovitura de stat bolșevică (care a răsturnat Republica socialistă rusă întemeiată prin Revoluția din Februarie 1917) și declarația de constituire a RSSF Rusă, aceasta putând fi o justificare a folosirii termenului în anumite circumstanțe.

Termenul Rusia bolșevică nu trebuie să fie folosit ca un sinonim pentru Rusia Sovietică. Deși ambii termeni sunt neoficiali, cel de-al doilea acoperă o perioadă de timp mai îndelungată. Strict geografic vorbind, cele două denumiri se deosebesc fondamental : în 1917 – 1922, bolșevicii controlau un teritoriu foarte redus (deși în continuă creștere) față de acela al Rusiei, care a constituit ulterior Uniunea Sovietică.

Vezi și[modificare | modificare sursă]