Michael P. Ghiglieri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Michael P. Ghiglieri
Date personale
Născut (77 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieantropolog Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversity of California, Davis[*][[University of California, Davis (public university in Davis, California; part of the University of California system)|​]]  Modificați la Wikidata

Michael Patrick Ghiglieri (născut în 1946) este un autor de cărți de non-ficțiune, antropolog, ecolog, explorator, pedagog, profesor de antropologie și om de știință american, cel mai cunoscut publicului larg pentru cartea sa din 1999 The Dark Side of Man - Tracing the Origins of Male Violence (în traducere, Partea întunecată a omului. În căutarea originii violenței masculine), care a fost publicată în multiple ediții.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Educație, viață științifică, explorator[modificare | modificare sursă]

Cariera științifică și-a început-o ca student al faimoasei antropoloage și primatoloage britanică Jane Goodall. În 1979, după absolvirea cursurilor universitare la California State University, Hayward, a obținut doctoratul în ecologie biologică (conform, University of California, Davis Doctor of Philosophy (Ph.D.), Biological Ecology 19741979) la University of California at Davis,[2] pentru muncă de pionierat în comportamentul cimpanzeilor studiați în Parcul Național al pădurii Kibale din Uganda.[3]

În anii care au urmat a predat diferite cursuri despre comportamentul primatelor, incluzând comportament comparativ al primatelor și oamenilor. De asemenea a organizat, condus și predat cursuri semestriale de "teren" în Kenya, Insulele Turks & Caicos, Palau, Far North Queensland, precum și în Insula Vancouver. În același timp, având propria sa companie de turism activ (OARS, Inc.) a întrprins circa 660 de excursii comerciale pe râuri (așa numitele whitewater trips) și drumeții montane comerciale în Etiopia, Java, Kenya, Papua Noua Guinee, Peru, Rwanda, Statele Unite ale Americii, Sumatra, Tanzania și Turcia. Printre acestea se includ peste 140 de excursii de circa două săptămâni în Marele Canion al fluviului Colorado și mai multe ascensiuni complete pe muntele cel mai înalt din Africa, Kilimanjaro.

Între anii 1988 și 1999, Michael Ghiglieri a fost profesor asociat de antropologie al Northern Arizona University din Flagstaff, Arizona [4], după care s-a retras din activitatea didactică.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

A crescut în localitatea Lake Tahoe, statul Nevada, crescut fiind de o bunică foarte tânără, de 49 de ani. În timpul erei războiului din Viet Nam a slujit în armata Statelor Unite ca sergent (U.S. Army sergeant).

Actualmente locuiește în Flagstaff, statul Arizona, împreună cu soția sa Susan și cei trei copii ai lor. Este unul din voluntarii Echipei de salvare a departamentului șerifului comitatului Coconino (conform, "volunteer for Raiders and Rescue Team in the Coconino County Sheriff Department").

Bibliografie [5][modificare | modificare sursă]

Referințe, note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IdRef, accesat în  
  2. ^ Scurtă biografie profesională
  3. ^ „Puma Press”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Prezentarea sa pe scurt
  5. ^ Amazon.com
  6. ^ Date despre volumul extins al lucrării de diplomă Cimpanzeii din pădurea Kibale
  7. ^ Date despre volumul La est de Munții Lunii
  8. ^ Date despre Canionul
  9. ^ Date despre Partea întunecată a omului
  10. ^ Date despre Peste limită
  11. ^ Date despre Moartea în Yosemite
  12. ^ Date despre Primii prin Marele Canion

Legături externe[modificare | modificare sursă]