Michael Harish

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Michael Harish
Micha harish.JPG
Date personale
Născut (82 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupațieeconomist
om politic Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicMaarakh[*]
Alma materUniversitatea Ebraică din Ierusalim

Michael Harish (în ebraică מיכאל חריש) (n. 28 noiembrie 1936, Timișoara) este un politician social-democrat israelian originar din România, care a deținut funcțiile de ministru, deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel și de secretar general al Partidului Muncii din Israel. În ianuarie 2011, în urma părăsirii Partidului Muncii de către Ehud Barak și de câțiva deputați care au format fracțiunea parlamentară Atzmaut (Independență), Michael Harish a fost solicitat să revină, la 74 ani, în viața politică și să fie vreme de 8 luni (ianuarie - septembrie 2011) președintele temporar al Partidului Muncii, aflat într-o perioadă de criză.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Michael Harish (Hirsch) s-a născut la data de 28 noiembrie 1936, în municipiul Timișoara (România). A emigrat împreună cu familia sa în Israel în anul 1950. Studiază la Universitatea Ebraică din Ierusalim, obținând o licență în economie și științe politice. Efectuează serviciul militar obligatoriu, devenind ofițer în brigada „Golani”.

Harish își începe carierea în serviciile publice, fiind unul dintre fondatorii Gărzii tinere a Partidului Muncii (1966). În calitate de director al Departamentului de Relații Internaționale al Partidului Muncii (1967-1982), a fost președinte al Asociației Soldaților din orașul Givatayim, purtând discuții cu liderii socialiști din lumea întreagă pentru a se opune boicotului declanșat de țările arabe la adresa Israelului. A a avut un rol important în stabilirea relațiilor diplomatice dintre Israel și Regatul Spaniei.

Din anul 1989, în calitate de Secretar General al Partidului Muncii (care nu echivalează cu cea de lider al partidului), Harish a implementat un program pe termen lung de reorganizare a partidului, inclusiv nominalizarea de candidați la alegerile din cadrul partidului. A îndeplinit de asemenea funcțiile de președinte al Comitetului Politic al Partidului Muncii ("Vaad HaPoel"), președinte al Centrului Israelian de Politică energetică ”Shiluv” și membru al conducerii Consiliului Public pentru Evreii din Uniunea Sovietică.

Harish a îndeplinit funcția de membru al Knesset-ului în perioada 1974-1996, activând în cadrul următoarelor comisii parlamentare : Economie (1974-1977); Servicii Publice (1974-1977); Comisia pentru Locuințe (1977-1981); Afaceri Externe și Apărare (1977-1988); și Finanțe (1988-1992), pe care a condus-o până în martie 1989. De asemenea, a prezidat subcomisia pentru Energie (1977-1984).

A îndeplinit funcția de ministru al industriei și comerțului al statului Israel în perioada 13 iulie 1992 - 18 iunie 1996, făcând parte din guvernele conduse de către Ițhak Rabin și Șimon Peres.

De profesie economist, Michael Harish vorbește, pe lângă limba ebraică, și limbile engleză, franceză, maghiară și română. Locuiește în prezent în orașul Giv'atayim.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Michael Harish a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Muncii (1973-1996)
  • ministru al industriei și comerțului (13 iulie 1992 - 18 iunie 1996)
  • director al Consiliului Cinematografiei

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • ^ חה"כ מיכאל חריש (în ebraică), Knesset