Maya Badian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maya Badian
Date personale
Născută (72 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Canada.svg Canada Modificați la Wikidata
Ocupație compozitoare
profesor de muzică[*] Modificați la Wikidata

Maya Badian (n. [1]) este o compozitoare, muzicologă și profesoară. În momentul actual, ea are cetățenie canadiană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Badian a început să compună de la vârsta de cinci ani, iar mai târziu s-a înscris la Universitatea Natională de Muzică din București, unde a studiat cu Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Zeno Vancea, Tudor Ciortea și a absolvit cu o diplomă de Master în Compoziție în 1968. Și-a continuat studiile în dirijat orchestra în Weimar, Germania în 1972.

Din 1970, Badian a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Ea a fost director muzical la Departamentul Teatrului Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune, între 1968 și 1972, și profesor de muzică de la liceul "George Enescu" de Muzică din București între anii 1973 și 1985.

A emigrat cu familia sa în Canada, în 1987 și s-a stabilit în Montreal. În 1990 a luat cetățenia canadiană, și s-a mutat la Ottawa, în 1995. Badian este acum un profesor de studii teoretice și examinator pentru Conservatorul Roial al Examinatorilor Muzicieni din Canada și, de asemenea, un membru al Ligii Canadiene de Compozitori, și un membru asociat cu Centrul Muzical Canadian. În 1992, după doi ani de studiu, a obținut un Doctorat în Muzică, Diplomă de Compoziție cu cea mai înaltă distincție la Universitatea din Montreal.

Ea este căsătorită cu Lucian Badian, un Master în Inginerie; Manager de Afaceri cu Guvernul Federal al Canadei.

Maya Badian a compus lucrări pentru orchestră; pentru instrumentale și vocale, ansambluri; pentru cor, muzică pentru teatru instrumental și pentru multimedia. Ea a publicat peste 120 de compoziții, precum și muzicologie și pedagogie.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Badian a compus mai mult de 100 de lucrări pentru cor, orchestră, instrumentale și vocale, ansambluri, și, de asemenea, pentru multimedia. Ca de exemplu:

  • Canada 125
  • Concerto (pentru chitară)
  • Concerto (pentru marimba)
  • Concerto (pentru trompetă)
  • In memoriam (simfonie)
  • Movimento