Masacrul de la liceul Columbine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Masacrul de la Liceul Columbine)
Jump to navigation Jump to search


Masacrul de la liceul Columbine
Columbine High USGS.png
Informații generale
Perioadă 20 aprilie 1999, 11:19 AM - 12:08 PM
Loc Liceul „Columbine”, Colorado, Statele Unite
Figuri politice
Victime
Morți 15 (inclusiv cei doi atacatori)
Răniți 24

Masacrul de la liceul Columbine a avut loc într-o zi de marți, pe data de 20 aprilie 1999, într-o regiune din comitatul Jefferson, Colorado, Statele Unite, lângă Denver și Littleton. În acest eveniment au fost implicați doi elevi, Eric Harris și Dylan Klebold, care prin acțiunile complexe pe care le-au plănuit- folosirea a 99 de dispozitive explozive, utilizarea unor bombe cu scopul de a distrage atenția pompierilor- au dezlănțuit un haos în care și-au pierdut viața 12 elevi și un profesor. În același timp, alți 24 de elevi au fost răniți. După ce și-au încheiat planul, cei doi s-au sinucis. Deși temeiurile acestui act rămân incerte, conform celor menționate în jurnalele atacatorilor, cei doi și-au dorit ca faptele lor să echivaleze atacul din orașul Oklahoma din 1995.[1][2] Evenimentul a devenit punctul culminant al dezbaterii legate de problema armelor, problema disponibilității armelor de foc și implicarea tinerilor în atacuri armate. Multe discuții s-au centrat pe natura socializării în școli, pe problema batjocurii și a subculturilor, pe lângă influența jocurilor video și a filmelor violente asupra societății americane. Perioada postcolumbine a fost caracterizată de o înăsprire a securității în școli și o stigmă socială față de culturile goth, de așa-zisa "cultură" a armelor, de folosirea medicamentelor antidepresive de către adolescenți, de Internet și față de jocurile video.[3]

Victimele[modificare | modificare sursă]

Pe 20 aprilie, Rachel s-a întâlnit cu prietenul ei Richard Castaldo la intrarea din vest a institutului la prânz. Dar, în acel moment, câțiva metri de poziția lor, atacatorii au decis să înceapă masacrul și au deschis focul în direcția lor. Ea a murit fiind împușcată în cap, în piept, în brațe și în picioare. A murit instantaneu, devenind prima victimă care a murit în timpul masacrului.

Pe 20 aprilie, Daniel a plecat tocmai la cantină și urca pe scări la intrarea din vest a institutului, împreună cu prietenii lui, Lance Kirklin și Sean Graves când atacatorii au deschis focul. Înainte de a putea reacționa, Daniel a fost împușcat în abdomen, în piept și în piciorul stâng de Dylan Klebold. Lance Kirklin a încercat să-l țină, dar a fost împușcat. El a murit la poalele scărilor unde a rămas pentru următoarele 25 de ore înainte ca paramedicii să aibă voie să-l mute. Familia lui nu a fost informată de poliție și au descoperit că fiul lor a murit în dimineața după masacru, când a fost confirmat în toată mass-media că corpul aflat în afara institutului a fost Daniel. Moartea se datorează exsanguinării cauzate de leziunile care implică pieptul și a murit în 5 minute.

Pe 20 aprilie, Dave a intrat în institut când a început masacrul și a mers în cantină pentru a vedea ce se întâmplă. Camerele de supraveghere a cantinei l-a înregistrat în viață pentru ultima dată când a urcat scările la 11:24. A alergat pe coridorul care a condus la bibliotecă asigurându-se că elevii au rămas ascunși în sălile de clasă, dar, atunci când trecea prin fața la intrarea în bibliotecă, Eric Harris și Dylan Klebold apăreau la capătul nordic al sălii unde se îndrepta Dave. S-a întors și a încercat să se întoarcă așa cum a venit, dar Eric Harris l-a împușcat. Dave a fost împușcat în piept, în cap și în gât, după care a căzut la pământ. Cu toate acestea, el a reușit să se târască la intrarea într-una din sălile de clasă științifică unde ar continua să sângereze pentru presupusul ajutor medical pe care operatorul 911 ia spus că se află pe drum în timp ce primea primul ajutor de la studenții care erau acolo. Profesorul Doug Johnson a plasat un semnal de alarmă la fereastră, în care a scris: "1 sângerare la moarte", dar semnalul a fost ignorat, chiar dacă a fost văzut din exterior și chiar înregistrat de camerele de televiziune din elicopterul planat deasupra institutului. Dave a rămas blocat timp de 3 ore în institut, iar când au venit paramedicii, el nu mai avea puls. Potrivit echipei SWAT, ultimele lui cuvinte au fost: "Spunei familiei mele ca îi iubesc".

  • Kyle Albert Velasquez (5 mai 1982 - 16 ani)

Kyle a fost student la Columbine timp de trei luni, când a avut loc masacrul. El se afla în bibliotecă așezat într-una din mesele informatice când au sosit atacatorii. Poate prea confuz și înspăimântat de haos și zgomot, nu s-a putut ascunde și a rămas acolo. Dylan Klebold l-a împușcat de mai multe ori în cap, îm umărul stâng și de trei ori în spate. A murit instantaneu, făcându-l pe Kyle prima persoană să moară în bibliotecă.

John a luat întotdeauna prânzul în bibliotecă, studiind. Nicole Nowlen se ascundea sub masa următoare, foarte speriată, pentru că poziția ei era foarte vizibilă de la intrarea în bibliotecă, așa că John a lăsat-o să se ascundă cu el. Când a început masacrul, frica lui Nicole Nowlen a crescut și John ia luat mâinile pentru a încerca să o liniștească. În cele din urmă, atacatorii au ajuns la masa în care se ascundeau. Fără a se apleca să vadă cine se ascundea acolo, Eric Harris a deschis focul asupra lui John și Nicole Nowlen, rănindu-i pe amândoi. Apoi Dylan Klebold a mers în jurul mesei și l-a împușcat pe John în cap, ucigându-l aproape instantaneu. Moartea lui a fost cauzată de împușcături multiple, dar a fost ucis fatal de Dylan Klebold.

Daniel a fost în bibliotecă când a început masacrul. La fel ca ceilalți studenți, el s-a ascuns sub masă punând scaune în jurul lui pentru a se ascunde mai bine. Potrivit unor martori, când Eric Harris a venit la el, a spus "frumoși ochelari" înainte de a-l împușca în față. A murit în 3 minute.

În ziua masacrului, Cassie s-a ascuns sub una dintre mesele de lângă calculatoarele din bibliotecă cu Emily Wyant. După ce l-a împușcat și ucis pe Steven Curnow și a rănit-o pe Kacey Ruegsegger, Eric Harris a venit la masa sa. A bătut de 2 ori deasupra mesei și a spus "peek-a-boo" și s-a aplecat să se uite la cele două fete, întreptând pușca spre Cassie împușcând-o de două ori, o dată în tâmpla dreaptă și o dată în mână, ucigând-o instantaneu.

Matt studiase în bibliotecă împreună cu prietenul său, Craig Scott (fratele lui Rachel Scott) când a început masacrul. Când Patti Nielson a alergat și a spus tuturor să se ascundă sub mese, ambii băieți s-au ascuns sub masă împreună cu un alt prieten, Isaiah Shoels. Când atacatorii au intrat în bibliotecă au împușcat mai mulți studenți înainte ca Dylan Klebold să-l observe pe Isaiah, chemându-l pe Eric Harris să vină la el. Dylan Klebold a făcut comentarii rasiste despre Isaiah, iar Eric Harris l-a împușcat, după care Dylan Klebold îl împușcă pe Matt în piept. A murit în aproximativ 3 minute.

Corey se afla în bibliotecă atunci când a avut loc masacrul. S-a ascuns sub una din mesele din partea de sud a bibliotecii cu prietenii lui, Stephen Austin Eubanks, Jennifer Doyle și Peter Ball. Corey a fost împușcat de Dylan Klebold, ucigându-l aproape instantaneu. El a murit fiind împușcat în gât, în piept, în spate și în brațul stâng.

Steven s-a ascuns sub una din mesele de la calculatoare, adiacente aceluia pe care Kacey Ruegsegger o folosea pentru a se ascunde. A fost împușcat o singură dată în gât de Eric Harris. Steven a murit în 7 minute, devenind cea mai tânără victimă a masacrului. Mulți dintre supraviețuitorii bibliotecii și-au adus aminte de faptul că i-au văzut corpul înghesuit sub una dintre mese, în timp ce se îndreptau spre ieșirea din nord a bibliotecii pentru a scăpa.

Isaiah studiase în bibliotecă împreună cu prietenii lui, Matt Kechter și Craig Scott, când a început masacrul. Cei trei s-au ascuns sub aceeași masă și au rămas acolo în momentul în care atacatorii au intrat în bibliotecă. Când Dylan Klebold l-a văzut sub masă, l-a chemat pe Eric Harris. Când ambii erau la marginea mesei, Dylan Klebold a făcut comentarii rasiste despre Isaiah și a încercat să-l scoată de sub masă. Cum nu a reușit, Eric Harris l-a împușcat în piept și în brațul stâng, ucigându-l. După aceea, Dylan Klebold l-a împușcat pe Matt Kechter în piept. Isaiah a murit în 2 minute, datorându-se împușcaturii în piept. În mod surprinzător, Craig Scott nu a fost rănit, deși s-a prefăcut mort acoperit de sângele prietenilor săi.

În ziua masacrului, Kelly a stat singură în bibliotecă. Când au intrat atacatorii, ea s-a ascuns lângă masa unde au fost Lisa Kreutz, Jeanna Park, Diwata Perez, Valeen Schnurr și Lauren Townsend. Dylan Klebold a tras sub masă, rănindu-le pe Lisa Kreutz și Valeen Schnurr și ucigând-o pe Lauren Townsend. Atacatorii au părăsit masa și s-au dus în sud, unde au rănit-o pe Nicole Nowlen și l-au ucis pe John Tomlin, apoi s-au întors. Eric Harris a venit din spate, împușcând-o pe Kelly în spate cu pușca lui. A murit în decurs de 3-5 minute.

Lauren a fost în bibliotecă împreună cu prietenele ei, Lisa Kreutz, Valeen Schnurr, Diwata Perez și Jeanna Park, când a început masacrul. S-a ascuns sub una dintre mese împreună cu prietenele ei. Văzând cât de speriată era Valeen Schnurr, prietena ei, își pusese brațele în jurul ei, spunându-i că totul o să fie bine. La câteva minute după ce atacatorii au intrat în bibliotecă, Dylan Klebold a ajuns la masa în care se ascundeau. Le-a rănit pe Valeen Schnurr și Lisa Kreutz, apoi a tras din nou, împușcând-o pe Lauren de 9 ori, ucigând-o. După câteva minute, Eric Harris ajunse la masa lor, trăgând de mai multe ori în Lauren care era deja moartă. Lauren a murit pe podeaua bibliotecii din cauza rănilor de gloanțe multiple în piept, în urechea dreaptă, în coapsa stângă, în brațul drept, în soldul stâng și în corpul inferior.

Scopul și activitățile preliminare[modificare | modificare sursă]

Avertismentele au început să apară încă din 1996, când Eric Harris a creat un website privat pe America Online. Site-ul original a fost făcut să găzduiască nivelele la Doom pe care el și Dylan le-au creat, în special pentru prieteni. Harris avea și un blog pe site, unde erau glume și un mic jurnal despre părinți, școală și prieteni. Până la sfârșitul anului, site-ul conținea instrucțiuni despre cum să faci necazuri, cum să faci explozivi, și activitățile pe care el și Klebold le cauzau. Începând cu anul 1997, postările de pe blog arătau primele semne despre furia lui Harris împotriva societății ce tot creștea. Site-ul acestuia a avut mulți vizitatori și nu a cauzat probleme până în târziul lui 1997 când Dylan Klebold i-a dat adresa lui Brooks Brown, un fost prieten de-al lui Harris. Mama lui Brown a avut numeroase plângeri la șerif cu privire la comportamentul periculos al lui Harris. Website-ul a fost umplut cu viruși către Brown deoarece Dylan știa că acesta avea adresa și astfel a încercat să-i cauzeze probleme. Astfel, părinții lui Brooks au anunțat șeriful și pe investigatorul Michael Guerra despre acest site. Guerra a descoperit acolo numeroase postări violente adresate către studenții și profesorii de la liceul Columbine. Data masacrul fiind tot mai aproape, Harris a notat pe site despre bombe de conducte, despre un pistol și lista cu victimele pe care dorește să le ucidă. Pe 30 ianuarie 1998, Eric Harris și Dylan Klebold au fost prinși cu unelte și echipament furat dintr-o dubă parcată lângă Littleton, Colorado. Ambii au fost arestați și au pledat vinovați pentru furt. Deși după un timp se părea că cei doi și-au revenit, nimeni nu bănuia ce plănuiau. Cei doi simțeau că erau într-un război împotriva societății și trebuiau să acționeze. Blogul lui Harris a dispărut iar site-ul și-a reluat scopul original, acela de postare a nivelelor din Doom. În acest timp, Eric și Dylan își scriau planurile într-un jurnal. În ciuda acestor chestii, Harris a dedicat o secțiune a site-ului spre postarea unei colecții de arme și despre cum să construiești bombe pentru diferite atacuri. Când existența website-ului a fost făcută publică, "AOL" a șters permanent site-ul de pe servere.

Îngrijirea medicală[modificare | modificare sursă]

După ce Harris s-a plâns de depresie, furie, și încercări de suicid la întâlnirea cu psihiatrul, i-a fost prescris un anti-depresiv numit "Zoloft". S-a plâns doctorului său despre agitație și lipsă de concentrare, iar în aprilie i-a fost prescris alt medicament similar, "Luvox". În momentul morții, Harris avea un nivel mare de "Luvox" în corp. Unii oameni, printre care și psihiatrul Peter Breggin, au spus că cele două medicamente prescrise au contribuit la acțiunile lui Harris. S-a pretins că efectele secundare ale acestor medicamente includ agresiunea, lipsa de remușcări și mânie.

Jurnal și Video[modificare | modificare sursă]

În decembrie 1998, Harris și Klebold au făcut o serie de videoclipuri, numindu-se: "Hitmen for Hire", pentru un proiect școlar în care au înjurat, au strigat la camera de filmat, au făcut declarații violente și au acționat prin împușcarea și uciderea studenților în holul liceului lor. De asemenea, ce doi băieți au arătat teme de violență în proiectele lor de creație scrisă pentru școală. Ambii dețineau jurnale ale progreselor lor de după arestare. Cei doi și-au documentat arsenalul prin casete video care erau ținute secrete. Jurnalele lor au dezvăluit că aceștia au elaborat un plan de bombardare asemenea celui din orașul Oklahoma. Cei doi mai dețineau documentări despre explozibili, muniție și arme pe care le-au dobândit ilegal. În aceste video-uri au dezvăluit cum au elaborat și creat moduri prin care să-și ascundă arsenalul în propriile case. Pe 20 aprilie, la aproximativ 30 de minute înainte de atac, o ultimă înregistrare a celor doi cerându-și scuze prietenilor și familiei și salutându-i.

Armele[modificare | modificare sursă]

În lunile în care au precedat atacul, Harris și Klebold au reușit să intre în posesia a două puști de vânătoare și a două arme de 9mm. Robyn Anderson, o prietenă apropiată, a cumpărat o carabină și două puști de vânătoare de la Tanner Gun Show în decembrie 1998 [4]. Prin intermediul altui prieten, pe nume Philip Duran[5], cei doi au achiziționat un pistol de la Mark Manes în schimbul unei sume de 500$. Folosindu-se de informațiile găsite pe Internet, cei doi au construit 99 de bombe artizanale de diferite forme și mărimi. Și-au modificat armele pentru a putea fi mai ușor de ascuns. Aceștia au fost acuzați de nenumărate ori de încălcarea legii statale și federale, inclusiv cea a "Național Firearms Act" și "The Gun Control Act of 1968". Pe 20 aprilie, Harris era echipat cu o pușcă de vânătoare Savage-Springfield 12-gauge (armă pe care a folosit-o de 25 de ori pe parcursul masacrului) și cu o carabină Hi-Point de 9mm, cu 30 de încărcătoare, fiecare a câte 10 gloanțe, pe care a folosit-o de 96 de ori. Klebold era echipat cu un TEC-9 de 9mm semi-automat, construit de Intratec, având mai multe încărcătoare, și o pușcă de vânătoare dublă Stevens 311D. A folosit TEC-9 de 55 de ori.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lamb, Gina (April 17, 2008). http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/organizations/c/columbine_high_school/index.html
  2. ^ Columbine Shootings 10 Years Later: Students, Teacher Still Haunted by Post-Traumatic Stress (http://abcnews.go.com/Health/story?id=7300782&page=1#.Ua4zCuuXxTA)
  3. ^ "JonKatz" (April 26, 1999). "Voices From The Hellmouth". Slashdot. Retrieved August 24, 2008. http://slashdot.org/articles/99/04/25/1438249_F.shtml
  4. ^ Rocky Mountains News (http://denver.rockymountainnews.com/shooting/1003robyn.shtml)
  5. ^ The Denver Post. Retrieved 9 January 2013.(http://extras.denverpost.com/news/col0624.htm)