Masacrul de la școala din Sandy Hook

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Masacrul de la școala din Sandy Hook
Parte din list of school shootings in the United States[*][[list of school shootings in the United States (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]]  Modificați la Wikidata
SandyHook.jpg
Sandy Hook, Connecticut, 2007
Informații generale
Perioadă 14 decembrie 2012
9:35 a.m. - 9:40 a.m.
Loc Newtown, Connecticut, Statele Unite
Cauze Neconcludent
Figuri politice
Victime
Morți 28 (inclusiv atacatorul și mama lui)
Răniți 2

Masacrul de la școala din Sandy Hook a fost urmarea unui atac armat ce a avut loc pe 14 decembrie 2012 în incinta școlii elementare din Sandy Hook, Newtown, Connecticut, Statele Unite. Au decedat 27 de persoane și au fost rănite alte două. A fost al doilea cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, întrecut numai de cel de la Virginia Tech din 2007, unde au fost uciși 32 de oameni.

26 de persoane[1], majoritatea copii cu vârste cuprinse între 5-10 ani și 6 adulți au fost ucise. Atacatorul, pe nume Adam Lanza[2], în vârstă de aproximativ 20 de ani, s-a sinucis la locul atacului. El era copilul unei familii despărțite, părinții au divorțat în 2009.

Victimele[modificare | modificare sursă]

Desfășurarea evenimentelor[modificare | modificare sursă]

Aproximativ la ora locală 09:00, Adam Lanza a împușcat-o pe mama sa acasă, care era profesoară la școala dată, după care a plecat la școală unde a deschis foc asupra copiilor din sală. Victimele atacului au fost 20 de copii (18 dintre ei au fost uciși pe loc, iar doi au murit mai târziu în spital) și 6 adulți, directorul școlii, un psiholog personal și alți patru profesori. După aceea, atacatorul s-a sinucis cu arma sa. Atacatorul a sosit la școală cu mașina mamei sale, în care de asemenea a fost gasită o pușcă semiautomată. Se pare că armele aparțineau mamei sale. Poliția locală a sosit la fața locului și a intrat în incinta școlii, o jumătate de oră mai târziu. La 09:30 poliției locale i s-a alăturat și poliția statului Connecticut. O parte a elevilor și cadrelor didactice care nu au avut de suferit, au părăsit clădirea de sine stătător, restul au fost evacuați de unitățile SWAT. Potrivit poliției arma cu care a tras infractorul a fost achiziționată în mod legal și înregistrată pe numele mamei sale, Nancy Lanza. Mai târziu, a devenit cunoscut faptul că mama lui a fost ucisă la domiciliu și nu la școală cum se anunțase anterior.

Inițial, poliția l-a identificat, în mod eronat pe Ryan Lanza (fratele atacatorului) ca fiind criminalul. Ryan a trimis însă o serie de mesaje pe Facebook în care afirma că nu fost el și că în ziua respectivă era la serviciu. Înregistrările video și cartela de acces de la Ernst & Young, unde muncea, îi confirmă declarațiile.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]