Masacrul de la școala din Sandy Hook

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Masacrul de la școala din Sandy Hook
Parte din list of school shootings in the United States[*][[list of school shootings in the United States (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]]  Modificați la Wikidata
Sandy Hook, Connecticut, 2007
Informații generale
Perioadă 14 decembrie 2012
9:35 a.m. - 9:40 a.m.
Loc Newtown, Connecticut, Statele Unite
Cauze Neconcludent
Figuri politice
Atacator: Adam Lanza
Victime
Morți 28 (inclusiv atacatorul și mama lui)
Răniți 2

Masacrul de la școala din Sandy Hook a fost urmarea unui atac armat ce a avut loc pe 14 decembrie 2012 în incinta școlii elementare din Sandy Hook, Newtown, Connecticut, Statele Unite. Au decedat 27 de persoane și au fost rănite alte două. A fost al doilea cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, întrecut numai de cel de la Virginia Tech din 2007, unde au fost uciși 32 de oameni.

26 de persoane[1], majoritatea copii cu vârste cuprinse între 5-10 ani și 6 adulți au fost ucise. Atacatorul, pe nume Adam Lanza[2], în vârstă de aproximativ 20 de ani, s-a sinucis la locul atacului. El era copilul unei familii despărțite, părinții au divorțat în 2009.

Victimele[modificare | modificare sursă]

Desfășurarea evenimentelor[modificare | modificare sursă]

Aproximativ la ora locală 09:00, Adam Lanza a împușcat-o pe mama sa acasă, care era profesoară la școala dată, după care a plecat la școală unde a deschis foc asupra copiilor din sală. Victimele atacului au fost 20 de copii (18 dintre ei au fost uciși pe loc, iar doi au murit mai târziu în spital) și 6 adulți, directorul școlii, un psiholog personal și alți patru profesori. După aceea, atacatorul s-a sinucis cu arma sa. Atacatorul a sosit la școală cu mașina mamei sale, în care de asemenea a fost gasită o pușcă semiautomată. Se pare că armele aparțineau mamei sale. Poliția locală a sosit la fața locului și a intrat în incinta școlii, o jumătate de oră mai târziu. La 09:30 poliției locale i s-a alăturat și poliția statului Connecticut. O parte a elevilor și cadrelor didactice care nu au avut de suferit, au părăsit clădirea de sine stătător, restul au fost evacuați de unitățile SWAT. Potrivit poliției arma cu care a tras infractorul a fost achiziționată în mod legal și înregistrată pe numele mamei sale, Nancy Lanza. Mai târziu, a devenit cunoscut faptul că mama lui a fost ucisă la domiciliu și nu la școală cum se anunțase anterior.

Inițial, poliția l-a identificat, în mod eronat pe Ryan Lanza (fratele atacatorului) ca fiind criminalul. Ryan a trimis însă o serie de mesaje pe Facebook în care afirma că nu fost el și că în ziua respectivă era la serviciu. Înregistrările video și cartela de acces de la Ernst & Young, unde muncea, îi confirmă declarațiile.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]