Masacrul de la Virginia Tech

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Masacrul de la Virginia Tech
Informații generale
Perioadă 16 aprilie 2007, 7:15 a.m. - 9:51 a.m.
Loc Universitatea Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, Statele Unite
Figuri politice
Atacator: Seung-Hui Cho
Victime
Morți 33 (inclusiv atacatorul)
Răniți 23

Masacrul de la Virginia Tech a avut loc pe data de 16 aprilie 2007 în campusul Universității Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, Statele Unite. A fost cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, cu un număr de 33 de persoane decedate.

Seung-Hui Cho a fost identificat de autorități drept făptașul atacului. S-a născut în Coreea de Sud și a crescut în Virginia. Avea drept de rezidență în SUA, era student al Universității și locuia în campus.

Atacul[modificare | modificare sursă]

Clădirile Norris și West Ambler Johnston Halls unde au avut loc atacurile

Primul foc de armă a avut loc la ora 7:15, ora locală, în West Hambler Johnston Hall, un cămin locuit de 895 de studenți. Două persoane au fost ucise, studenta Emily J. Hilscher și supraveghetorul Ryan Clark. Potrivit ziarului „The Washington Post” studenta, care locuia în căminul West Ambler Johnston, a fost ucisă de fostul ei iubit[1] iar autoritățile au calificat acest lucru drept un „incident domestic”. Nu este luată nici o măsură de securitate în afara închiderii clădirii unde se comiseseră crimele.

Două ore mai târziu, alte împușcături au avut loc la Norris Hall, o clădire cu destinații tehnice, aflată în partea opusă a campusului [2]; acest al doilea atac s-a soldat cu 30 de morți printre care și autorul atacului care s-a sinucis. Mulți studenți s-au rănit după ce au sărit pe ferestre încercând să se salveze.

Studenții sunt avertizați să se baricadeze în camere sau în sălile de curs și să stea departe de ferestre. Sunt anulate toate cursurile iar campusul este închis. Pentru cei prezenți în campus în momentul atacurilor și pentru părinți au fost amenajate centre de consiliere psihologică.

Asupra sud-coreeanului s-au găsit două pistoale de calibru 9 și 22 mm, ambele folosite în incidente [3]. Mesaje de compasiune și de încurajare au venit din toate colțurile lumii.

Postul de televiziune NBC a primit la 18 aprilie un colet poștal de la Seung-Hui Chorus, trimis între cele două atacuri așa cum confirmă timbrul atașat. Pachetul cuprindea un manifest de 1800 de cuvinte [4], fotografii și înregistrări video. Într-una din fotografii Cho este înfățișat purtând două arme iar în manifestul său se descrie protector al celor slabi și își exprimă admirația pentru masacrul de la liceul Columbine din 1999.[5]

Victime[modificare | modificare sursă]

În total au fost 33 de decese[6] și 29 de persoane rănite. Printre victime s-a aflat și profesorul israelian de origine română, Liviu Librescu, împușcat[7] în timp ce-și proteja elevii în clădirea Norris Hall de la Universitatea Virginia Tech. Victimele au fost identificate ca:

Studenții de la Virginia Tech aducând un ultim omagiu colegilor dispăruți

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Washington Post, Gunman Kills 32 at Virginia Tech In Deadliest Shooting in U.S. History
  2. ^ CNN.com, Witness survives by pretending to be dead
  3. ^ „România Liberă, Ceartă între îndrăgostiți cu 32 de morți. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „The Post Chronicle, Virginia Tech Shooter Cho Seung-Hui Mails Manifesto To NBC News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Gândul, Atacatorul de la Virginia Tech a trimis NBC un colet poștal cu fotografii și o înregistrare video
  6. ^ Pagina oficială Virginia Tech
  7. ^ „Hotnews, Un profesor de origine română a fost ucis în masacrul din Virginia în timp ce-și apăra studenții. Arhivat din original la . Accesat în . 


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Masacrul de la Virginia Tech