Sari la conținut

Listă de orașe din Orientul Apropiat antic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Cele mai vechi orașe din istorie au fost în Orientul Apropiat antic, o zonă care acoperă aproximativ cea a Orientului Mijlociu modern: istoria sa a început în mileniul al IV-lea î.Hr. și s-a încheiat, în funcție de interpretarea termenului, fie cu cucerirea de către Imperiul Ahemenid în secolul al VI-lea î.Hr., fie cu cea de către Alexandru cel Mare în secolul al IV-lea î.Hr.

Cele mai mari orașe din Orientul Apropiat Antic în Epoca Bronzului adăposteau câteva zeci de mii de oameni. Memphis în Epoca bronzului timpuriu, cu aproximativ 30.000 de locuitori, a fost de departe cel mai mare oraș al timpului. Ur în Epoca mijlocie a bronzului se estimează că a avut aproximativ 65.000 de locuitori; Babilon în Epoca bronzului târziu avea în mod similar o populație de aproximativ 50.000-60.000 de locuitori. Ninive a avut aproximativ 20.000-30.000, ajungând la 100.000 numai în Epoca Fierului (cca. 700 î.Hr.).

KI a fost termenul sumerian pentru un oraș sau oraș stat.[1] În akkadiană și în ortografia hitită, URU a devenit un semn determinant care denotă un oraș, sau combinat cu KUR „terenul“ regatului sau teritoriul controlat de un oraș, de ex. în scriere cuneiformă 𒄡𒆳𒌷𒄩𒀜𒌅𒊭 KUR URU Ha-at-ti „regele țării (orașului) Hatti”.

Mesopotamia inferioară

[modificare | modificare sursă]
Harta orașelor mesopotamiene din Irakul de astăzi.

(ordonate de la nord la sud)

Mesopotamia superioară

[modificare | modificare sursă]
Harta Siriei în mileniul al doilea î.Hr.

(ordonate de la nord la sud)


Anatolia (Turcia)

[modificare | modificare sursă]
Așezări din Anatolia epocii bronzului, bazate pe înregistrări hitite.

(ordonate de la nord la sud)

În ordine alfabetică:

Peninsula Arabică

[modificare | modificare sursă]
Peninsula Arabică și Cornul Africii, separate de doar câțiva kilometri de Marea Roșie, au o istorie de așezări înrudite, în special în apropierea coastei

Cornul Africii

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Orașe antice din Orientul Mijlociu la Wikimedia Commons