Lista personajelor din Naruto

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Personajele principale din Partea I.

Această listă cuprinde numele personajelor ce apar în seria anime și manga Naruto. Există trei personaje principale Naruto Uzumaki, Sasuke Uchiha și Sakura Haruno.

Creație și concepție[modificare | modificare sursă]

Asadar,Naruto a fost creat de mine(Masashi Kishimoto)

Protagoniști[modificare | modificare sursă]

Naruto Uzumaki[modificare | modificare sursă]

Naruto Uzumaki este principalul protagonist al seriilor Naruto. Este primul personaj creat de Kishimoto în timpul concepțiilor inițiale ale seriilor, fiind destinat să aibă numeroase trăsături din alte creații shōnen, inclusiv Son Goku din seriile Dragon Ball. Naruto este un ninja afiliat cu satul Konoha, dorind să devină un Hokage, sau liderul satului. Datorită faptului că este gazda Vulpii cu Nouă Cozi, este ostracizat de ceilalți săteni. El compensează acest lucru cu personalitatea sa și, pe parcursul seriilor, reușește să se împrietenească cu alți ninja din satul Konoha și din alte sate. Are o relație foarte apropiată cu colegul lui ninja, Sasuke Uchiha ninja, tratându-l ca un frate. După plecarea lui Sasuke, Naruto face tot posibilul de a-l aduce înapoi cu orice preț. În seria Shippuden el se întoarce în Konoha dupa o absență de doi ani și jumătate. Devenind mai puternic și mai matur cu fiecare zi, Naruto încearca să se apropie din ce în ce mai mult de cele 2 scopuri principale: Sasuke și titlul de Hokage. În seria japoneză este dublat de Junko Takeuchi iar în cea engleză de Maile Flanagan. Naruto este nascut pe 10 octombrie, zodia balanței.

Sasuke Uchiha[modificare | modificare sursă]

Sasuke Uchiha este unul din membrii Echipei 7. A fost creat de Kishimoto pentru a fi un rival pentru Naruto, la fel și un "geniu rece", lucru care după părerea lui Kishimoto, a fost o parte integrală a unei rivalități ideale. Sasuke este unul din puținii membrii în viață ai clanului Uchiha, deoarece fratele său, Itachi Uchiha, i-a ucis pe ceilalți. Datorită acestui lucru, Sasuke crește cu o personalitate rece, având ca dorință uciderea fratelui său. Interacțiunile sale cu membrii echipei, mai ales cu Naruto Uzumaki, îl fac să se concentreze mai puțin la răzbunare, însă întâlnirea cu Itachi, care îl lasă pe Sasuke învins mental și fizic, îl determină pe Sasuke să plece din sat și să caute mai multă putere din partea criminalului Orochimaru.Dupa 3 ani Sasuke, realizand ca nu mai are ce invata de la Orochimaru il ucide pe acesta si recruteaza o noua echipa pentru a il gasi pe Itachi Uchiha. Mai tarziu el il gaseste pe fratele sau Itachi Uchiha, afland ca el a fost fortat pentru siguranta satului sa isi omoare familia. Cea mai mare parte a părții secunde se axează pe încercările colegilor săi de al recupera de la Orochimaru. În versiunea japoneză a anime-ului, Sasuke este dublat de Noriaki Sugiyama și în versiunea engleză de Yuri Lowenthal. El este nascut in zodia leului, pe 30 iulie.

Sakura Haruno[modificare | modificare sursă]

Sakura Haruno este singura membră feminină a Echipei 7. Kishimoto a creat-o ca eroină a seriei, cu toate că el recunoscuse că avea o percepție vagă asupra eroinei ideale. Ca și copil, Sakura a fost ironizată de ceilalți copii datorită frunții sale mari, trăsătură pe care Kishimoto încercase să o includă în aparițiile Sakurei, însă atenuată de Ino Yamanaka. Pe măsură ce cele două se maturizează, fetele continuă să se distanțeze datorită sentimentelor împărtășite pentru Sasuke Uchiha. Pe parcursul părții întâi, Sakura este infatuată cu Sasuke și izbucnește în fața avansurilor lui Naruto Uzumaki. După ce Sasuke părăsește satul, ea devine mai puternică antrenându-se cu Tsunade care vede in ea un mare potential si chiar crede ar ar putea-o depasi. În partea a doua, ea arată niște abilități cu înalte efecte și o atitudine mai degajată față de Naruto.La inceputul celei de-a doua parti ea isi arata puterea neomeneasca in lupta cu Sasori,membru al Akatsuki,si abilitatile ei unice,reusind sa invinga acest dusman foate puternic.În Naruto Shippuuden, Sakura devine mai serioasă și mai sigură pe ea, devenind astfel lidera grupului de ninja medicali și luptând pentru a-l recupera pe Sasuke.Pe parcusul seriei Naruto Shippuden, Sakura va deveni cel mai bun ninja medical in sat dar si un bun personaj negativ dupa care Sakura va muri din cauza unui pergament blestemat de un demon si cu ceilalti trei ninja medicali in care va invia si va fii departea demonului impreuna cu ceilalti trei ninja medicali.Ea este pusa sa isi ucida fosti sai colegi ninja medicali in care va teroriza sufletele oamenilor in care dupa ce va timp va interveni o lupta tragica intre Sasuke si Sakura, apoi Sasuke o va salva din ghearele demonului dupa care Sasuke isi va reface clanul alaturi de ea. Ca si zodie ea este berbec si nascuta pe 28 martie.

Kakashi Hatake[modificare | modificare sursă]

Kakashi Hatake este liderul Echipei 7 și profesorul trioului format din Naruto, Sasuke și Sakura. Kishimoto dorea inițial ca Kakashi să fie prezentat mai devreme în seriile Naruto, creându-l ca o persoană maleabilă, care va putea menține Echipa 7 în alertă. Kakashi tratează conducerea sa într-o manieră detașată, având ca rezultat întârzieri repetate la întruniri. O prezentare a trecutului său ne prezintă acest lucru ca rezultat al unui incident la care era martor și în care își pierde viața un coechipier de-al său, Obito Uchiha, care i-a dat lui Kakashi ochiul său Sharingan, transmițându-i multe trăsături personale precum întârzierea. Datorită Sharinganului lui Obito, Kakashi a căpătat reputația de ninja puternic și îndemânatic, căpătând titlul "Copy Ninja Kakashi". Deși este mentorul celor trei membrii ai Echipei 7, se concentrează pe antrenarea lui Sasuke, pe măsură ce seriile continuă, învățându-l tehnica sa, Chidori; totuși, este incapabil să îl oprească pe Sasuke să părăsească satul pentru ca acesta să îl caute pe Orochimaru pentru mai multă putere. Kakashi este dublat de Kazuhiko Inoue în varianta japoneză a anime-ului și în versiunea engleză de Dave Wittenberg.Kakashi este nascut pe 15 septembrie in zodia fecioarei. De mentionat ca este cel mai puternic jounin din Konoha.

Antagonisti[modificare | modificare sursă]

Orochimaru[modificare | modificare sursă]

Orochimaru (大蛇丸?) este unul dintre cei mai importanți antagonisti din seria Naruto. pentru a accentua rolul lui de ticălos, Kishimoto a muncit pentru a-l face să apara "pastos si bolnavicios", parte a subiectului sau de a distinge ticăloșii de protagoniști. În serii, Orochimaru este un ninja format în Konoha și fostul student al celui de-al Treilea Hokage. În timpul șederii sale în sat s-a distins ca unul dinte cei mai puternici ninja ai satului alaturi de echipa sa (Jiraiya si Tsunade). Dorința sa de a obtine nemurirea îl îndeamnă să conduca experimente alaturi de alți ninja din Konoha, și după ce fuge din oraș se alatură unei organizații criminale. Dupa ce părăsește Akatsuki dupa un incident cu Itachi Uchiha, el își fondează propriul sat ninja (Satul Ascuns în Sunet) în speranța că va putea distruge fosta sa casă (Satul Ascuns între Frunze). Tehnica sa pentru nemurire implică transferul constient între diferite corpuri gazdă și dorința sa de a avea o noua gazdă, în special Sasuke Uchiha, este una din motivațiile care îl conduc de-a lungul seriilor. Din cauza diferitelor corpuri gazdă și a distincțiilor pe care el si le însușeste, pentru Orochimaru a fost utilizată o întreagă panoplie de voci;corespondentul vocii sale în Japonia a fost Kujira, iar cel englezesc a fost Steven Jay Blum.Orochimaru sfarseste fiind omorat de Sasuke care a davenit mai puternic decat el.

Akatsuki[modificare | modificare sursă]

Akatsuki (? lit. Zori de zi sau Zorii dimineții) este o organizație de 9 ninja criminali ce furnizează principalii antagoniști ai seriilor. Țelul organizației, definită de liderul ei Pain

, este dominarea lumii, pe care plănuiesc să o săvârșească capturând bestii. Membrii acestei organizații sunt ninja care si-au abandonat satele, și sunt considerați de fostele lor sate ca fiind o clasă a criminalilor, cei mai periculoși și căutați ninja din universul "Naruto". Încă de la începuturi, Akatsuki este compusa din zece membri, care operează în doua celule și au haine similare, manta neagră cu nori roșii și guler înalt. Din partea a doi membrii Akatsuki(Itachi si Kisame Hoshigaki) a existat o încercare de a captura Vulpea cu noua cozi, organizația nu este proeminent prezenta în prima parte. În Partea II ei au mai multe activități, îl capturează pe Gaara și îi extrag bestia cu o coada, pe Shukaku, și muncesc mai departe pentru a captura și celelalte bestii cu coadă.Numele lor este Deidara,Sasori,Hidan,Kakuzu,Itachi,Hoshigaki Kisame,Konan,Pain(Uzumaki Nagato) Tobi(Uchiha Obito) si Yahiko care este decedat.Orochimaru a făcut parte din Akatsuki dar a fugit.

Deidara[modificare | modificare sursă]

Deidara (デイダラ) a fost cel mai tanar membru din Akatsuki.In timpul petrecut in Iwa a fost un membru al corpului exploziv.Abilitatile sale au atras atentia celor din Akatsuki astfel incat Uchia Itachi,Hoshigaki Kisame si Sasori au fost trimisi sa-l recruteze dupa ce Orochimaru a parasit organizatia lor.Deidara a refuzat la inceput pana cand accepta prvocarea lui Itachi: daca va pierde se va alatura organizatiei. Cu toate acestea este invins cu usurinta de Sharinganul lui Itachi.In mintea sa a recunoscut Sharinganul drept o opera de arta, ceea ce i-a format o ura ucigasa pentru Itachi si Sharingan pentru tot restul vietii sale.Stiind ca Itachi e un adversar puternic Deidara s-a pregatit sa se razbune cum ar fi antrenarea ochiului stang impotrina genjustului si elaborarea mijloacelor de a crea un C4.Deidara isi cosidera ninjustul o arta.Fraza lui preferata e ,,Arta este o explozie(芸術は爆発だ,Geijutsu wa Bakuhatsu da).Cel mai puternic justu consta in folosirea sa ca bomba pe o raza de 10 KM.Deidara s-a sinucis ca ultim efort de al ucide pe Sasuke. primul sau partener a fost Sasori, pana ce acesta a murit iar apoi Tobi pana cand Deidara a murit.

Alte Personaje[modificare | modificare sursă]

Echipa 7[modificare | modificare sursă]

Sai[modificare | modificare sursă]

Sai (サイ?) este introdus în timpul părții secunde a seriilor ca un înlocuitor al lui Sasuke Uchiha. Fiind un membru al Root încă de când era un copil, Sai a fost antrenat să nu aibă sau să își dorească orice tip de emoție sau prietenie. După perioada petrecută cu Naruto, el începe să creeze legături cu ceilalți oameni, lucru care a devenit principalul său rol în serii. Încercările sale de a se împrieteni se bazează pe poreclirea celorlalți; totuși, el spune de obicei ce crede despre o anumită persoană, lucru care îl face să spună porecle precum "grăsan" sau "urât". Va învăța din greșeli și încearcă apropierea opusă, făcând-o pe Ino Yamanaka "frumoasă". Când nu încearcă să se împrietenească, Sai pictează, producând mii de lucrări. Talentele sale artistice se extind la abilitățile sale de luptă: orice pictează pe un pergament care îl poartă asupra sa este însuflețit; de obicei pictează diverse animale. În anime-ul "Naruto: Shippūden" este dublat de Satoshi Hino.

Yamato[modificare | modificare sursă]

Yamato (ヤマト?) este prezentat în timpul părții secunde a seriilor ca înlocuitor al lui Kakashi Hatake. Dupa reîntoarcerea lui Kakashi, el stă în echipa în pozitie de conducător secund. Deși "Yamato" este un nume de cod desemnat pentru ca acesta să fie inclus în Echipa 7, el îl consideră ca un nume opus celui real, Tenzo . În timpul copilăriei sale, Yamato a fost răpit de Orochimaru, făcându-i-se experimente pentru a încerca copierea abilităților unice ale Primului Hokage. Orochimaru a fost forțat să paraseasca satul Konoha înainte să își termine experimentul, neștiind că Yamato a obținut cu succes tehnicile Mokuton ale Primului Hokage. Când sunt folosite, Yamato poate să formeze orice din lemn la simpla dorință, nefiind greu să creeze case pentru a putea "locui" cât timp sunt plecați undeva. Mokuton îi permite lui Yamato să suprime influența unei bestii cu coadă asupra unei gazde . Acesta este principalul motiv pentru care a fost luat în Echipa 7, fiind cel care poate sa îl oprească pe Naruto dacă demonul cu nouă-cozi din el scapă de sub control. În "Naruto: Shippūden", Yamato este dublat de Rikiya Koyama.

Echipa 8[modificare | modificare sursă]

Echipa 8 este un grup de ninja din Konoha condus de Kurenai Yuhi.Membrii echipei 8 se concentreaza in primul rand pe urmarire, fiecare membru utilizandu-si abilitatile unice in acest scop. Pe durata partii a II a, echipa 8, fara Kurenai, se alatura Echipei 7 in incercarea lor de a-l salva pe Sasuke Uchiha.

Kiba Inuzuka[modificare | modificare sursă]

Kiba Inuzuka (犬塚 キバ Inuzuka Kiba?) este unul din membrii echipei 8,caracterizat printr-o suma de trăsături ale câinilor, incluzând faptul ca este foarte protector cu colegii sai si savureaza orice mancare pe care poate pune mana.Cea mai evidenta conexiune cu cainii este prezența constantă a câinelui său ninja, Akamaru.Kiba ii este de o loialitate salbatica lui Akamaru, fiind ostil ideii de al abandona si ar fi gata sa se puna in situatii periculoase pentru siguranta lui Akamaru. In schimbul devotamentului lui Kiba, Akamaru lupta cu el in batalii;el isi foloseste simturile sale dezvoltate in avantajul lui Kiba, si ajuta echipa sa atace oponentii cu voleuri de atacuri fizice. Pe când Akamaru este natural mai bine echipat pentru atac, Kiba își modifică abilitățile la începutul luptei, mergand in patru labe pentru a-i crește viteza.[1] El isi poate mari drastic simtul mirosului, si de la a doua jumatate a seriei el poate urmarii oameni mai bine decat cainii.[2] Dublura lui Kiba in anime-ul Japonez este Kōsuke Toriumi,[3] iar dublura lui in Engleza este Kyle Hebert.[4].El este nascut pe 7 iulie in zodia racului. (Razvan e smecher !)

Akamaru[modificare | modificare sursă]

Akamaru este câinele ninja al lui Kiba, cel mai bun prieten al lui si companion. La inceputul serie Kiba il protejeaza si îl poarta pe Akamaru în jurul gâtului sau in jachetă. În partea a doua a seriei Naruto, Akamaru crește suficient incat sa lupte alaturi de Kiba care e atat de de mare pentru ca Kiba sa călătorească pe spatele lui, dar deoarece Kiba își petrece atât de mult timp cu Akamaru, el nu observă aceasta diferență drastica.[5] Cu simțul său avansat al mirosului, auzului si abilitatea de a detecta nivelurile de chakra, Akamaru acționează ca un instrument valoros pentru Kiba în situații de ostilitate.[6] Pentru a-l ajuta pe Kiba să urmărească oponenții, Akamaru poate urina pe ei, dându-le un miros puternic care poate fi simțit ușor. Cu toate acestea, in lupta, el se bazează pe Kiba sa folosească chakra pentru jutsu-ul pe care-l executa.[7] In anime-ul original Japonez, Akamaru este dublat de Junko Takeuchi, care de asemenea îl dubleaza pe Naruto Uzumaki, și Kōsuke Toriumi, care-l dublează pe Kiba, când Akamaru ia formă umană.[3] În adaptarea engleza a anime-ului, el este dublat de Jamie Simone,[8] dar când Akamaru se transforma, este dublat de Kyle Hebert, care-l dubleaza si pe Kiba.[4]

Shino Aburame[modificare | modificare sursă]

Shino Aburame (油女 シノ Aburame Shino?) este unul din membrii Echipei 8 si este fascinat de insecte; el isi petrece timpul liber capturand si studiind insecte pe care le foloseste deseori ca analogii in timpul conversatiilor.[9] Familia lui Shino are o conexiune adanca cu insectele, deoarece fiecare persoana nascuta in familie este infectata, la nastere, cu o specie speciala de insecte cunoscute ca "insecte distructive". In schimbul folosirii lui Shino ca un stup, insectele ii asculta ordinele.[10] In timpul luptelor, Shino isi indreapta insectele spre oponenti, atacandu-i fara sa stie si absorbandu-le chakra odata ce au fost inconjurati.[11] Tendintele nemiloase ale lui Shino precum si atasamentul lui catre insecte i-au adus porecla de " înfiorător."[10] Cu toate acestea, Shino tine la coechipierii lui, fiind mereu atent la gandurile lor si regretand ca nu-i poate ajuta. In anime-ul Japonez, el este dublat de Shinji Kawada.[12] In anime-ul englez el a fost dublat de Sam Riegal in episoadele 23 si 24,[13] apoi de Derek Stephen Prince.[14]. El este născut în zodia vărsătorului.

Hinata Hyuuga[modificare | modificare sursă]

Hinata Hyuga
Gen Feminin
Vârstă 12
Data nașterii 27 decembrie
Culoarea părului albastru
Culoarea ochilor Mov
Specialitate Ninja (rang Genin)
Familie tata Hiashi Hyūga
sora Hanabi Hyūga
văr Neji Hyuga

Hinata este o membră a clanului Hyuga din ramura principală și o membră a echipei opt. Ea este îndragostită de Naruto în secret de când s-au cunoscut la academie. Are aceste sentimente fața de el deorece acesta este cel care i-a arătat calea de a deveni un ninja bun și a impresionat-o cu optimismul și încrederea în sine. Se antrenează din greu pentru a-i putea dovedi tatălui ei si verisorului ei de ce e în stare pentru că a desmoștenit-o pe aceasta când era încă la academie(fiind fiica cea mare, ea avea dreptul la moștenire, și nu sora ei cu 5 ani mai mică, Hanabi Hyuga). Progresul ei însa ne este arătat mai târziu în seria Naruto. Hinata este luata în grijă de Yuuhi Kurenai,senseiul echipei 8, care mai târziu îi devine profesoară. Tatăl ei își dă seama de potențialul sau ca ninja la sfârșitul primei părți și astfel se ocupă mult mai mult de antrenamentul său. Verișorul său, Neji o detestă la început din cauza invidiei cum că ea este în ramura principală iar el nu. Hinata este o fată extraordinar de timidă și este în stadiul de leșin în preajma lui Naruto(leșina de multe ori în fața lui, din cauză că el se apropie prea mult.) Hinata roșește mereu când Naruto este prin preajmă și îi vorbește. Comportamentul ei este considerat de Naruto ciudat, în ciuda faptului că el o consideră simpatică. În seria Naruto ea nu este capabilă sa își destăinuie sentimentele față de Naruto, dar atunci când acesta parasește satul ea își jură că o sa devină mult mai puternică atunci când Naruto se va întoarce. În seria shippuden vedem o Hinata în stadiul de chuunin, mai mare și mai matură (chiar dacă Kiba îi zice că nu s-a maturizat). În seria manga ea însfârșit își destăinuie sentimentele pentru Naruto la sfârșitul unui monolog pe care îl ține în dorința ei de a-l proteja de Pain(liderul Akatsuki) care dorește să îi fure vulpea cu 9 cozi. Își face apariția pentru prima dată în seria Naruto în episodul 1, iar în Shippuden în episodul 33. Este născută pe 27 decembrie în zodia capricornului. În seria japoneză vocea ei este interpretată de Nana Mizuki.Kishimoto a spus intr-un interviu ca o va lasa pe Hinata sa fie cu Naruto .

Kurenai Yuhi[modificare | modificare sursă]

Kurenai Yuhi este liderul echipei 8. Dintre toți studenții, Kurenai, este mai apropiata de Hinata, purtandu-se ca un parinte cu ea în lipsa tatălui ei, si ajutand-o pe Hinata sa-si depaseasca slabiciunile. Kurenai este aproape mereu acompaniata de Asuma Sarutobi. Din aceasta cauza, mai multe personaje cred ca cei doi ar fi un cuplu, cu toate ca cei doi resping aceasta idee, si de fiecare data cand sunt intrebati ei schimba subiectul.[15] In timpul Partii II a seriei, se descopera ca Kurenai are un copil cu Asuma, confirmandu-le relatia.[16] In lupta, ea este specializata in genjutsu, in special in iluziile cu plante.[17] In anime-ul japonez ea este dublata de Rumi Ochiai.[18] Iar in cel englez, in episodul 3 deSaffron Henderson, iar in restul de Mary Elizabeth McGlynn.[19][20]

Echipa 10[modificare | modificare sursă]

Echipa 10 este un grup din Konoha condus de Asuma Sarutobi. Tații lui Choji Akimichi, Shikamaru Nara, și Ino Yamanaka au fost și ei împreună într-o echipa și amândouă generațiile își spun: 'echipa Ino-Shika-Cho'. În timpul Parții II, Asuma este omorât într-o încaierare cu 2 membrii ai Akatsuki, iar Kakashi Hatake preia temporar conducerea echipei ca să-i vaneze pe cei responsabili de moartea lui Asuma.

Shikamaru Nara[modificare | modificare sursă]

Shikamaru Nara (奈良 シカマル Nara Shikamaru?) este unul dintre membrii echipei 10. Khishimoto a mărturisit ca "îl place" pe Shikamaru pentru inteligența si lenea sa. El l-a mai recunoscut ca fiind un geniu la fel ca Sasuke Uchiha însa personalitatea lenesa a lui Shikamaru este foarte diferita de cea agitata a lui Sasuke.Inteligenta lui Shikamaru a fost descoperita de Asuma liderul echipei 10 pe cand jucau diverse jocuri de strategie si logica in care Asuma nu castiga niciodata. Shikamaru este de multa vreme prieten cu Choji Akimichi, alt membru al echipei 10 pe care il considera gras si fricos cateodata. In lupta, Shikamaru,poate manipula adversarul cu tehnia Umbrei Intunecate facandu-l pe adversar sa-i imite miscarile ca in oglinda si astfel fiind o buna diversiune.In anime-ul japonez vocea sa este interpretata de Showtaro Morikubo pana la episodul 141 atunci cand Morikubo a avut probleme si l-a lăsat in locul lui pe Nobutoshi Kanna,iar in anime-ul englez de Tom Gibbins.Shikamaru este nascut pe 22 septembrie in zodia fecioarei iar in zodiacul chinezesc caine de foc.

Ino Yamanaka[modificare | modificare sursă]

Ino Yamanaka (山中 いの Yamanaka Ino?) e sigura membra feminina a echipei 10. Ea o cunoaste pe Sakura de cand era mica,find cele mai bune prietene, ea o ajuta pe Sakura sa-si dezvolte personalitatea. Cand ele descopera ca sunt indragostite de acelasi baiat, Sasuke Uchiha, Sakura renunta la prietenia lor ca sa se dedice afectiunii pentru sasuke. Amandoua progreseaza pe parcursul Examenului Chunin si se imprietenesc dar ele tot mai au sentimentul de competitie. In anime, cand Sakura incepe sa exceleze in tehnici de vindecare, Ino devine ucenica sa, sperand sa devina mai folositoare prietenilor ei ca un medic ninja. Ca abilitati in lupta, Ino este specializata in tehnici de pacalire a mintii. Pentru a folosi aceste tehnici, Ino isi transfera spiritul in corpul inamicului, preluand controlul acestuia, cu care-i poate ataca aliatii, confuzandu-i. In anime-ul japonez vocea ei este interpretata de Ryōka Yuzuki, iar in cel englez de Colleen O'Shaughnessey.

Choji Akimichi[modificare | modificare sursă]

Choji Akimichi (秋道 チョウジ Akimichi Chōji?) este un membru al Echipei 10, personalizat prin marea sa pasiune pentru mâncat, având mereu la el o pungă de snacks-uri pe parcursul seriei. Deși acest lucru îl fac să arate gras, Choji insistă că nu este gras, ci doar că are "oase mari". Dacă cineva îl face gras, Choji se supără imediat și îl ia la bataie pe acela.[21] Shikamaru Nara nu a avut niciodată o problemă cu faptul că Choji este gras, în schimb, el a ales să se uite la puterea interioară a lui Choji. Din acest lucru, Choji îl consideră cel mai bun prieten, spunând că și-ar da și viața pentru el.[22] În lupte, Choji își poate mări dimensiunea corpului pentru a-și mări puterea.[23] Vocea lui în anime-ul Japonez este interpretată de Kentaro Ito, iar cel englez este Robbie Rist.[24][25].Ea este nascuta pe 23 septembrie.

Asuma Sarutobi[modificare | modificare sursă]

Asuma Sarutobi (猿飛 アスマ Sarutobi Asuma?) este liderul Echipei 10 si fiul celui de-al treilea Hokage. El a avut o cearta cu tatal lui cand era tanar si a parasit temporar Konoha ca protest. Asuma este de obicei vazut fumand tigari, dar se lasa temporar cand ceva il deranjeaza ca atunci cand tatal lui a murit. Dintre toti studentii lui, Asuma este mai apropiat de Shikamaru Nara, cei doi jucand frecvent Shogi sau GO impreuna, cu toate ca Asuma nu a castigat niciodata un meci cu Shikamaru din cauza inteligentei acestuia. Asuma apare frecvent cu Kurenai Yuhi, facand multe personaje sa creada ca cei doi sunt un cuplu. Amandoi neaga acest lucru, schimband repede subiectul cand vine vorba de relatia lor. In Partea a 2-a a seriei, Kurenai este descoperita a fi insarcinata, tatal fiind Asuma. In lupta, Asuma manuieste niste "brass knuckles" unice, echipate cu lame care pot absorbi chakra lui. Cand acestea sunt umplute cu chakra lui de vant, Asuma isi poate extinde lamele pana la lungimea unor sabii, si pot usor strapunge piatra. Dupa ce Asuma este omorat de Hidan, un membru al organitaziei criminale Akatsuki, aceste lame ajung in posesia lui Shikamaru, care le foloseste pentru a-l doborî pe Hidan, razbunandu-l pe Asuma. Dublura lui Asuma in anime-ul japonez este Jūrōta Kosugi, iar in cel englez Doug Erholtz.

Echipa Gai[modificare | modificare sursă]

Rock Lee[modificare | modificare sursă]

Rock Lee (ロック・リー Rokku Rī?) este un membru al echipei senseiului Gai și studentul favorit al conducătorului echipei Might Gai. Mai mereu Gai il antreneaza pe Lee invatandu-l multe din tehnicile sale de atac taijutsu si pentru a-i da o mare doza din optimismul sau pentru a merge mai departe in lupta.In episoadele examenului Chuunin Rock Lee a folosit acest optimism pentru a-i demonstra geniului Neji Hyuga un membru al echipei sale,ca poate fi puternic.Lee a mai folosit acest optimism pentru a o face pe Sakura Haruno prietena sa dar fara reusita. El ajuntand-o o data pe Sakura salvandu-i viața ei si ai colegilor ei , Naruto și Sasuke . Lee a pus mult efort si a dovedit ca poate face multe pe durata examenului Chuunin,dar in preliminariile examenului el a avut mult de suferit.Independent de influenta lui Gai,Lee vorbeste foarte politicos cu orice personaj pe toata durata anime-ului.In anime-ul japonez ca si in volumele manga,personajele i se adreseaza cu "kun" sau "san" pe cand pe durata anime-ului englez el nu are aceste formule adresate.El refuza cu desavarsire infrangerile si de asemenea intr-o batalie el isi respecta adversarul. Din cauza cantitatii lui de chakra,Lee nu poate performa alt tip de arta ninja in afara de taijutsu - forta fizica. Din cauza acestui "handicap" toti copiii radeau de el si de aceea el isi doreste sa ajunga un ninja respectat doar folosind arta ninja taijuțu.Pentru a-l ajuta pe Lee,Gai l-a antrenat pana cand a devenit foarte puternic si rapid. Astfel, Lee poarta mereu greutati la glezne, pe care atunci cand le da jos, puterea si viteza lui deja incredibila creste si mai mult. Gai l-a invatat, de asemenea, cateva tehnici puternice, chiar interzise; din cauza unora din aceste tehnici, ca abilitatea de a deschide cele 8 porti lotus de chakra ii pun corpul intr-un mare risc, el avand voie sa le foloseasca doar pentru a proteja ceva sau cineva drag lui. El este dublat de Yoichi Masukawa in anime-ul japonez, iar in cel englez de Brian Donovan.

Neji Hyuga[modificare | modificare sursă]

Neji Hyuga (日向 ネジ Hyūga Neji?) este un membru al Echipei Gai si un copil geniu al clanului Hyuga. In ciuda talentului sau natural, faptul ca face parte din ramura inferioara a clanului ii este interzisa invatarea tehnicile foarte puternice ale acestuia.[26] La inceputul seriei, Neji ii ureste deschis pe membrii ramurii principale si, din cauza acestui lucru nu ezita sa-i atace fizic sau verbal pe acestia cand are ocazia. In acest punct al seriei Neji este condus de filozofii fataliste : aceea ca destinul unei persoane este scris, iar cineva slab va ramane intotdeauna slab. Dupa ce este invins de Naruto Uzumaki, un personaj care i-a dovedit ca nu poate pune totul pe seama destinului, el se schimba.[27] El abandoneaza ideea unei soarte predestinate, si vrea sa devina atat de puternic incat sa nu mai piarda niciodata o lupta.[28] De asemenea, el incearca sa remedieze legaturile rupte dintre el si ramura principala a familiei, lucru ce are ca rezultat faptul ca este antrenat de catre liderul ramurii principale.

Pe parcursul seriei, Neji este prezentat ca un geniu al clanului Hyuga; la prima aparitie, el se descurca foarte bine cu tehnica de lupta Pumnul Gentil, cu care poate ataca direct organele interne ale oponentului.[29] Cu toate ca el nu a fost invatat de nimeni, a reusit sa copieze aceasta tehnica si altele mai complicate doar observandu-le.[26] Pe parcursul seriei, Neji dezvolta aceste abilitati facandu-le mult mai puternice.[28] Un exemplu il constituie tehnica Byakugan, o abilitate a ochilor, care ii ofera un camp vizual de aproape 360 de grade, la distanta de 50 de metrii de el. Cu toate acestea, el se antreneaza sa depaseasca limitele acestei tehnici, cum ar fi un punct mort si distanta.[28] In anime-ul japonez el este dublat de Kōichi Tōchika,[30] iar cand este aratat ca copil de Keiko Nemoto.[31] In cel englez, vocea lui este interpretata de Steve Staley,[32] iar Wendee Lee il dubleaza cand este copil.[33]

Tenten[modificare | modificare sursă]

Tenten (テンテン?) este singura membra feminina a Echipei Gai si vrea sa arate ca femeile ninja pot fi la fel de bune ca si barbatii. Dintre toti protagonistii anime-ului Naruto ea apare cel mai putin timp in serial, astfel incat singura lupta a ei din prima parte este aproape in totalitate sarita; inceputul luptei si invingerea sa sunt singurele portiuni aratate. In ciuda lipsei sale, creatorul seriei, Masashi Kishimoto ii place designul ei mai multe decat orice alta fata din pe care a creat-o.[34] In lupta, Tenten este specializata in arme, variind de la proiectile, la arme de lupta corp la corp si chiar explozibili (in partea a 2-a a seriei).[35] In timpul luptei, ea isi poate surprinde inamicii prin covarsirea lor cu sute de arme invocate, avand o acuratete milimetrica. Tenten isi foloseste aceasta abilitate pentru a-l antrena pe Neji Hyuga in tehnicile lui de aparare si-l admira foarte mult deoarece ii poate bloca toate atacurile.[36] Dublura ei japoneza este Yukari Tamura,[37] iar cea engleza este Danielle Judovits.[38] Zodia ei e pesti.

Might Gai[modificare | modificare sursă]

Might Guy (マイト・ガイ Maito Gai?) este liderul Echipei Gai, desi isi dedica cea mai mare parte a timpului sau unuia dintre studentii sai: Rock Lee. Datorita dedicatiei lui Gai fata de el, Lee i-a copiat imaginea acestuia, purtand costumul verde si distinctiv al lui Gai si avand tunsoarea stralucitoare in forma de castron (avand deja sprancenele proeminente ale lui Gai).[39] Lee a adaptat, de asemenea, figura de tip cool a lui Gai: doua degete ridicate, clipirea, si zambetul cu dintii atat de albi incat dau proverbialul "ping", folosite ca un fel de promisiune foarte importanta. Gai foloseste filozofia "regula mea" ce presupune sa se auto-pedepseasca in cazul unei infrangeri, avand credinta ca acestea il vor face mai puternic.[40] Creatorului seriei, Masashi Kishimoto, ii place personalitatea lui Gai, asemanatoare cu cea a unui antrenor de gimnastica pe care l-a avut in scoala generala, desi acesta nu a fost sursa lui de inspiratie pentru crearea lui Gai. Kishimoto spune ca el nu ar s-ar fi putut compara cu Gai, intrucat Gai este prea intens pentru el.[41]

In lupta, Gai este specializat in taijustu, atacuri fizice, care incearca sa i le predea lui Lee. Spre deosebire de Lee, care nu poate folosi alte tehnici, el foloseste taijutsul doar ca preferinta, incapatanandu-se sa nu foloseasca chiar si tehnici de baza.[42] Cand nu il invata pe Lee noi abilitati, Guy este de obicei in competitie cu rivalul sau auto-proclamat: Kakashi Hatake. In timpul seriei, Kakashi nu a aratat nici un fel de interes in rivalitatea lor, care nu are nici un rost in afara de faptul ca il motiveaza pe Gai sa arate lumii ca poate invinge doar cu taijutsul un geniu ca Kakashi.[43] Tinand cont ca Gai este singurul care pune vre-un efort in aceste lupte, el si-a creat un mod folositor de a contracara iluziile Sharinganului, prin anticiparea miscarilor oponentului uitandu-se la picioarele acestuia. In animeul Japonez el este dublat de Masashi Ebara,[44] iar interpretul englez al vocii este Skip Stellrecht.[45]

Hokage[modificare | modificare sursă]

Hokage-ul (火影? lit. "Foc Umbra") este liderul satului Konoha ("Satul ascuns in frunze"). Pe parcursul seriei sunt 5 hokage, care sunt onorati de sat prin sculptarea fetelor lor in muntele care margineste satul. Primul Hokage (初代火影 Shodai Hokage?) a fost Hashirama Senju (千手柱間 Senju Hashirama?), care a intemeiat satul, impreuna cu Madara Uchiha. Cu jutsu-ul lui unic, tehnicile Mokuton (elementul lemn), el a creat copacii care actioneaza ca fundatie pentru sat, si modul sau de a conduce a devenit un model pentru urmatorii Hokage. Primul Hokage a fost urmat de fratele sau mai mic, care a devenit Al doilea Hokage (二代目火影 Nidaime Hokage?). El a fost urmat de unul din studentii sai, care a devenit al Treilea Hokage. Dupa o indelungata domnie, al Treilea Hokage a abdicat in favoarea lui Minato Namikaze, care a luat numele de al Patrulea Hokage, dar si-a redobandit pozitia dupa ce al Patrulea Hokage si-a dat viata pentru a salva satul de demonul vulpe cu noua cozi. Al Treilea Hokage este prezent la inceputul seriei, fiind omorat de un fost student: Orochimaru, in timpul unei invazii in Konoha. Alt student de-al sau, Tsunade, il urmeaza la conducere , ca cel de-al Cincilea Hokage.

Hiruzen Sarutobi[modificare | modificare sursă]

Al Treilea Hokage (三代目火影 Sandaime Hokage?), a avut cea mai indelungata domnie. El este un lider pasnic, preferand discutiile non-violente fata de cele militariste ale sfatuitorilor. Pe parcursul seriei el este un izvor de intelepciune pentru cei tineri si unul din putinele caractere care-l trateaza pe Naruto Uzumaki ca o persoana. In tinerete el a fost cunoscut ca "Profesorul" (プロフェッサー Purofessā?), deoarece stia fiecare jutsu din Konoha. El a fost, de asemena, invatatorul lui Jiraiya, Orochimaru, si Tsunade. Orochimaru a fost intotdeauna studentul lui favorit, si din cauza aceasta, al Treilea nu a putut sa recunoasca niciodata calitatile intunecate ale lui Orochimaru. Cand Orochimaru invadeaza Konoha cativa ani mai tarziu, cel de-al Treilea Hokage se lupta cu el, reproșându-și ca nu a observat niciodata rautatea lui. Cand nu mai putea castiga, al Treilea Hokage ii ia abilitatea de a face justu-uri, sfarsind invazia si astfel murind fericit. In anime-ul Japonez, dublura lui este Hidekatsu Shibata,[46] iar in cel englez: Steve Kramer.[47]

Minato Namikaze[modificare | modificare sursă]

Minato Namikaze (波風 ミナト Namikaze Minato?),cel de-al patrulea Hokage, a fost tatal lui Naruto Uzumaki.Desi Naruto si Minato au un numar similar de trasaturi, relatia lor familiala nu este dezvaluita decat in partea aII a a seriei.In ciuda faptului ca nu a aparut niciodata in serii, Minato este faimos in lumea Naruto pentru numarul de fapte eroice. Cel mai proieminent dintre acestea fiind cauza mortii sale: si-a dat viata pentru a sigila vulpea cu noua cozi in corpul lui Naruto, salvand Konoha de la distrugere si dandu-i lui Naruto acces la o putere imensa.Este reunoscut ca fiind elevul lui Jiraiya si profesorul lui Kakashi.Minato este o raritate printre ninja, incat dusmani satului dispareau din vedere daca el aparea pe campul de lupta; el era capabil sa se miste destul de repede pentru a nimici plutoanele inamice cat ai clipi din ochi, primind titlul de "Fulgerul galben al Konohai".

Tsunade[modificare | modificare sursă]

Tsunade (綱手?), ca si coechipierii ei Jiraiya si Orochimaru, este o eleva al celui de-al Treilea Hokage. Cand era mica a primit un colier de la bunicul ei Primul Hokage, iar cand cineva poarta acest colier in afara de ea moare in ziua in care il poarta , si aceasta a făcut-o sa paraseasca Satul Frunza (Konoha). Este cunoscuta in lumea Naruto ca 'Legendara Jucatoare', pentru ca ii plac cazinourile, iar atunci cand nu castiga fura banii si fuge . Ea este o profesionista in vindecari si in tehnicii ale medicinei.In partea I ea este cautata de catre Jiraiya pentru a-si asuma pozitia de Hokage , dar ea refuza pana ce Naruto o influenteaza pentru a accepta. In ultimele episoade ale partii I ea o ia pe Sakura Haruno ca eleva,pana in partea a doua, iar Tsunade ramane cel de-al cincilea Hokage pentru a-i invinge pe Akatsuki. După ce liderul Akatsuki, Pain, atacă Konoha, Tsunade intră în comă și este destituită de bătrâni. În Japonia Tsunade este dublata de catre Masako Katsuki, iar in engleza este dublata de catre actrita Debi Mae West nascuta pe 1 Mai.

Kakashi[modificare | modificare sursă]

Kakashi este Al Șaselea Hokage și a primit această funcție după ce Tsunade a fost destituită. Acest personaj se caracterizează prin faptul că folosește sharinganul primit de la coechipierul sau, Obito Uchiha. Kakashi este cunoscut in lumea Naruto precum 'Kakashi copiatorul ninja',deoarece el are abilitatea de a copia peste 1000 de jutsuri.

Naruto

Naruto Uzumaki este cel de-al 7-lea Hokage.De mic copil,acesta a fost marginalizat deoarece Vulpea cu 9 cozi era in el,asa ca a jurat ca intr-o zi va fi hokage si toata lumea il va respecta.

Satul Ascuns în Nisip (Suna)[modificare | modificare sursă]

Gaara[modificare | modificare sursă]

Gaara (我愛羅?) este cel mai tânăr dintre cei trei frați. El a fost creat de Kishimoto ca un contrast pentru Naruto Uzumaki, crescând într-un mediu similar dar având o personalitate foarte diferită. Când s-a născut Gaara, tatăl său a încercat să-l transforme în cea mai bună armă militară a satului prin sigilarea demonului Shukaku în interiorul micuțului Gaara. Ca și Naruto, Gaara a fost respins de oamenii din sat pentru că era o gazdă pentru bestia cu o coadă. După ce una din puținele persoane pe care le iubea a încercat să-l omoare, Gaara a dezvoltat o personalitate sadică și retrasă, omorându-i pe alții pentru a-și afirma valoarea existenței sale. Batălia sa cu Naruto din timpul invaziei satului Konoha îi schimba mentalitatea; ca rezultat, el devine mult mai doritor să-i ajute pe alții făcând din asta un scop al existenței sale și dupa moartea tatălui său, iar în cea de-a doua parte primește poziția de Al Cincilea Kazekage. Vocea lui Gaara în anime-ul japonez este cea a lui Akira Ishida și vocea sa englezească este cea a actorului Liam O'Brian.

Kankuro[modificare | modificare sursă]

Kankuro (カンクロウ Kankurō?) este fratele cel mare al lui Gaara , fiind cel de-al doilea copil al lui Kazekage.În prima jumatate a seriei el este deseori la un raport de forțe cu fratele ui mai mic, Gaara și trebuie să-și țină gura de frica să nu fie omorât. În partea a II-a, o data ce Gaara începe să-și dezvăluie visele și motivațiile sale lui Kankuro, acesta devine foarte protector cu Gaara; el biciuie pe oricine vorbște urât despre Gaara și este gata să-și riște viata pentru a-l salva atunci cand este răpit. Kankuro este talentat și deocamdată a aratat doar 3 papusi din arsenalul său: Cioara, Furnica Neagra si Salamandra. Cioara este folosita în scopuri ofensive, Furnica Neagra prinde oponenții în corpul său și face mai ușoară sarcina și Salamandra îl protejează pe Kankuro și pe aliații săi de atacurile inamice. Păpușile sunt toate distruse de creatorul lor, Sasori, în partea a II-a, dupa ce Sasori moare,Kankuro ii ia papusa trasformando in propia lui arma.. În anime-ul japonez vocea lui este data de Yasuyuki Kase, iar vocea sa englezească este cea actorului Michael Lindsay.

Temari[modificare | modificare sursă]

Temari (テマリ?) este cea mai mare dintre cei trei frați. Spre deosebire de frații ei iubitori de luptă, Temari apreciează pacea și ea cere justificările satului Suna de a începe un război cu Konoha. Aceasta trăsătură continuă și în cea de-a doua parte când ea începe să acționeze ca o legătura între Suna și Konoha pentru a ajuta cele doua sate să lucreze împreuna. Ca și frații săi, Temari nu apare în serii adesea și când apare, apare în general în compania lui Shikamaru Nara. Când își fac debutul împreuna în cea de-a doua parte, Naruto îi intreaba dacă au o întâlnire, iar amândoi îi răspund că nu este cazul. În lupte, Temari poarta un evantai din fier ce poate crea rafale puternice de vant capabile să niveleze peisajele înconjurate. Este foarte capabilă să deducă strategia și slăbiciunile oponentului la scurt timp dupa începerea luptei, ea folosind de obicei vânturile pentru a schimba părți din câampul de luptă dacă asta ar fi avantajos pentru ea. Vocea ei în anime-ul japonez este cea a lui Romi Paku, iar în cel englezesc împrumută vocea de la Tara Platt.

Alte personaje[modificare | modificare sursă]

Iruka Umika[modificare | modificare sursă]

Iruka Umino (Umino Iruka) este un ninja din Konoha și un instructor la Academia de Ninja, o școală unde copiii se pregatesc sa devina ninja poponarii. Când Iruka era copil, parinții lui au fost uciși de Vulpea cu Noua Cozi care a fost sigilată în Naruto Uzumaki. El nu-i poarta pică lui Naruto, el fiind unul dintre puținii oameni care la inceputul serialului au descoperit ca Naruto este mai mult decat un deținator al raului spirit care a făcut atat de mult rău satului. Naruto îl considera pe Iruka un al doilea tată deoarece acesta are încredere în el. În animeul japonez vocea lui este Toshihiko Seki iar in animeul adaptat in engleză vocea lui este Quinton Flynn.

Konohamaru[modificare | modificare sursă]

Konohamaru (木ノ葉丸?), numit după satul Konoha, este nepotul celui De-al Treilea Hokage. El se străduiește să-l înlocuiască pe bunicul lui ca Hokage astfel încat sătenii să-l recunoască după nume, nu în umbra bunicului său. El îl privește pe Naruto Uzumaki ca pe un mentor în misiunea lui, copiind modul lui de a lucra, determinația sa precum și jutsu-urile perverse. Konohamaru insistă, totuși, că va fi Hokage doar dupa ce Naruto va deveni mai întai Hokage. Proiectul lui Konohamaru i-a cauzat mari dificultăți lui Masashi Kishimoto; el a vrut ca Konohamarul să arate că un "copilaș" mai mic decât Naruto, dar totuși, toate incercările au avut ca rezultat o copie a lui Naruto. Până la urmă i-a dat ochi mici, furioși, fiind mulțumit de rezultatul final.[48] Dublura lui in japonia este Ikue Otani,[49] in Naruto: Shippūden, iar cea engleza este Akiko Koike.[50] Colleen O'Shaughnessey .[51]

Haku[modificare | modificare sursă]

Este un copil care a trăit în Tărâmul Apelor și care a descoperit ca avea un kekke-genkai. După ce puterile îi sunt descoperite de tatăl său, acesta o omoară pe mama sa și se pregătește să-l omoare pe Haku, când băaiatul, speriat, își folosește instinctiv puterile și îl ucide pe tatal său. Mai târziu, a fost descoperit de Zabuza care îl va transforma într-o armă. El îl vedea pe Zabuza ca pe salvatorul său și de accea îșsi sacrifică viața pentru el în lupta aceasta contra lui Kakashi, Haku are o frumusețe fizică și o grație deosebită, mulți (inclusiv Naruto) confundându-l cu o fată. Mai mult, Haku are un suflet bun, spre nemulțumirea lui Zabuza, care îl consideră prea milos.

Rin[modificare | modificare sursă]

Rin a fost o Kunoichi din Konoha.În timpul al treilea Shinobi Război Mondial , echipa Minato a fost desemnat pentru a distruge podul Kannabi .În timpul misiunii,Rin a fost răpită de inamic.Ea a fost salvată de Obito și Kakashi.Deși a fost salvată,Obito a plătit un preț mare.Acesta fiind strivit într-o peșteră.Înainte de a muri Obito a cerut ca Rin să-i implanteze Sharinganul în ochiul stâng a lui Kakashi.Soarta acesteia este necunoscută.Se presupune că a murit.Kakashi afirmă că cei mai apropiați lui sunt morți.Mai târziu după ce Kakashi moare spune că în sfârșit îi va revedea pe Minato, Obito și Rin.

Kagami Uchiha[modificare | modificare sursă]

Kagami Uchiha a fost un shinobi din Konoha.Face parte din clanul Uchiha.In timpul primului Shinobi Razboi Mondial,el a fost parte dintr-o echipă formată din Tobirama Senju, Sarutobi Hiruzen, Utatane Koharu, Mitokado Homura, Shimura Danzō, și Akimichi Torifu. El se presupune că a murit la un moment dat mai târziu, fie înainte sau în timpul masacrului clanului Uchiha. Deci moartea lui este incertă.

  Debut

Manga:Chapter #481 Anime:Naruto Shippūden Episode #211

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 75”. Naruto, Volume 9. Viz Media. ISBN 1-4215-0239-9. 
 2. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 364”. Naruto, Volume 40. Shueisha. ISBN 4-08-874432-2. 
 3. ^ a b „Kōsuke Toriumi”. Anime News Network. Accesat în . 
 4. ^ a b „Kyle Hebert”. Anime News Network. Accesat în . 
 5. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 282”. Naruto, Volume 32. Shueisha. ISBN 4-08-874039-3 Verificați valoarea |isbn=: checksum (help). 
 6. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 58”. Naruto, Volume 7. Viz Media. ISBN -59116-875-9 Verificați valoarea |isbn=: length (help). 
 7. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 203”. Naruto, Volume 23. Viz Media. p. 81. ISBN 1-4215-1859-7. 
 8. ^ „Jamie Simone”. Anime News Network. Accesat în . 
 9. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 172”. Naruto, Volume 20. Viz Media. p. 22. ISBN 1-4215-1655-1. 
 10. ^ a b Kishimoto, Masashi (). „Chapter 70”. Naruto, Volume 8. Viz Media. ISBN 1-4215-0124-4. 
 11. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 126”. Naruto, Volume 14. Viz Media. ISBN 1-4215-1088-X. 
 12. ^ „Shinji Kawada”. Anime News Network. Accesat în . 
 13. ^ „Sam Riegel”. Anime News Network. Accesat în . 
 14. ^ „Derek Stephen Prince”. Anime News Network. Accesat în . 
 15. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 140”. Naruto, Volume 16. Viz Media. ISBN 1-4215-1090-1. 
 16. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 342”. Naruto, Volume 38. Shueisha. ISBN 4-08-874364-6 Verificați valoarea |isbn=: checksum (help). 
 17. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 141”. Naruto, Volume 16. Viz Media. p. 122-125. ISBN 1-4215-1090-1. 
 18. ^ „Rumi Ochiai”. Anime News Network. Accesat în . 
 19. ^ „Saffron Henderson”. Anime News Network. Accesat în . 
 20. ^ „Mary Elizabeth McGlynn”. Anime News Network. Accesat în . 
 21. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 55”. Naruto, Volume 7. Viz Media. ISBN 1-59116-875-9. 
 22. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 190”. Naruto, Volume 21. Viz Media. ISBN 1-4215-1855-4. 
 23. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 189”. Naruto, Volume 21. Viz Media. ISBN 1-4215-1855-4. 
 24. ^ „Kentaro Ito”. Anime News Network. Accesat în . 
 25. ^ „Robbie Rist”. Anime News Network. Accesat în . 
 26. ^ a b Kishimoto, Masashi (). „Chapter 101”. Naruto, Volume 12. Viz Media. ISBN 1-4215-0242-9. 
 27. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 105”. Naruto, Volume 12. Viz Media. ISBN 1-4215-0242-9. 
 28. ^ a b c Kishimoto, Masashi (). „Chapter 197”. Naruto, Volume 22. Viz Media. ISBN 1-4215-1858-9. 
 29. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 79”. Naruto, Volume 9. Viz Media. p. 130. ISBN 1-4215-0239-9. 
 30. ^ „Kōichi Tōchika”. Anime News Network. Accesat în . 
 31. ^ „Keiko Nemoto”. Anime News Network. Accesat în . 
 32. ^ „Steve Staley”. Anime News Network. Accesat în . 
 33. ^ „Wendee Lee”. Anime News Network. Accesat în . 
 34. ^ Kishimoto, Masashi (). NARUTO―ナルト―]. Shueisha. p. 312. ISBN 4-08873-734-2. 
 35. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 256”. Naruto, Volume 29. Viz Media. p. 54-55. ISBN 1-4215-1865-1. 
 36. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 99”. Naruto, Volume 11. Viz Media. p. 152. ISBN 1-4215-0241-0. 
 37. ^ „Yukari Tamura”. Anime News Network. Accesat în . 
 38. ^ „Danielle Judovits”. Anime News Network. Accesat în . 
 39. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 38”. Naruto, Volume 5. Viz Media. ISBN 1-59116-359-5. 
 40. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 180”. Naruto, Volume 20. Viz Media. p. 178-181. ISBN 1-4215-1655-1. 
 41. ^ Kishimoto, Masashi (). Uzumaki: the Art of Naruto. Viz Media. p. 143. ISBN 1-4215-1407-9. 
 42. ^ Studio Pierrot (). „Viva Dojo challenge! Youth is an explosion”. Naruto. Episodul 193. TV Tokyo. 
 43. ^ Kishimoto, Masashi (). „Chapter 65”. Naruto, Volume 8. Viz Media. p. 30-31. ISBN 1-4215-0124-4. 
 44. ^ „Masashi Ebara”. Anime News Network. Accesat în . 
 45. ^ „Skip Stellrecht”. Anime News Network. Accesat în . 
 46. ^ „Hidekatsu Shibata”. Anime News Network. Accesat în . 
 47. ^ „Steve Kramer”. Anime News Network. Accesat în . 
 48. ^ Kishimoto, Masashi (). Naruto, Volume 2. Viz Media. p. 26. ISBN 1-59116-178-9. 
 49. ^ „Ikue Otani”. Anime News Network. Accesat în . 
 50. ^ „Akiho Koike”. Anime News Network. Accesat în . 
 51. ^ „Colleen O'Shaughnessey”. Anime News Network. Accesat în .