Lippe (departament)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lippe
Departament al Primului Imperiu Francez

1811 – 1814
 

Localizarea Departamentului Lippe
Localizarea Departamentului Lippe
Departamentele Imperiului Francez în 1811. Lippe este numărul 131.
Capitală Münster
51°57′N 7°37′E ({{PAGENAME}}) / 51.950°N 7.617°E
Istorie
 - Anexarea nordului Marelui Ducat Berg 1 ianuarie1811
 - Fondare 27 aprilie1811
 - Dezmembrare 1814
Azi, parte a Germaniei

Departamentul Lippe (franceză Département des Lippe, germană Departement der Elbmündung(en)) a fost un departament al Franței din perioada primului Imperiu.

Departamentul a fost format în aprilie 1811 în urma anexării unor teritorii ale statelor din Confederația Rinului în 1811. Motivul principal al anexării era de a controla strict aplicarea Blocadei Continentale, politică față de care cele mai importante regiuni portuare de la Marea Nordului erau reticente. Teritoriul departamentului a fost format din teritoriile nordice ale Marelui Ducat Berg care fuseseră anexate începând cu 1 ianuarie 1811 departamentelor vecine: arondismentele Rees și Munster din departamentul Yssel-Supérieur, arondismentul Neuhaus din departamentul Ems-Occidental și arondismentul Steinfurt din departamentul Bouches-de-l'Yssel.

Departamentul este numit după Râul Lippe. Reședința departamentului a fost orașul Münster, ortografiat în franceză ca Munster.

Departamentul este divizat în 4 arondismente și 22 cantoane astfel:

În urma înfrângerii lui Napoleon în 1814 teritoriul revine Regatului Hanovra și Prusia în cadrul căreia face parte din provincia Jülich-Cleves-Berg. Actualmente teritoriul face parte din landurile Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia.