Ems-Supérieur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ems-Supérieur
Departament al Primului Imperiu Francez

 

 

 

1811 – 1814
 

 

Localizarea Departamentului Ems-Supérieur
Localizarea Departamentului Ems-Supérieur
Departamentele Imperiului Francez în 1811. Ems-Supérieur este numărul 130.
Capitală Osnabrück
52°16′N 8°2′E ({{PAGENAME}}) / 52.267°N 8.033°E
Prefect
 - 1811-1813 Karl von Keverberg
Istorie
 - Fondare 1 ianuarie1811
 - Dezmembrare 1814
Populație
 - 1811 est. 415.818 
Azi, parte a Germaniei

Departamentul Ems-Supérieur (franceză Département de l'Ems-Supérieur, germană Departement der Oberen Ems) a fost un departament al Franței din perioada primului Imperiu.

Departamentul a fost format în urma anexării unor teritorii ale statelor din Confederația Rinului în 1811. Motivul principal al anexării era de a controla strict aplicarea Blocadei Continentale, politică față de care cele mai importante regiuni portuare de la Marea Nordului erau reticente. Teritoriul departamentului aparținea anterior statelor Ducatul Arenberg, Marele Ducat Berg, Marele Ducat Oldenburg și Regatul Westfaliei.

Departamentul este numit după râul Ems, atributul "Supérieur" indicând că acesta se găsește pe cursul superior al acestui râu. Reședința departamentului a fost orașul Osnabrück. Departamentul era administrat indirect în cadrul imperiului, împreună cu celelalte două departamente hanseatice fiind sub autoritatea Curții Imperiale (Cour Impériale) de la Hamburg.

Departamentul este divizat în 4 arondismente și 40 cantoane astfel:

În urma înfrângerii lui Napoleon în 1814 teritoriul este împărțit între Regatul Hanovra, Marele Ducat Oldenburg și Regatul Prusiei, în cadrul căreia face parte din Provincia Westfalia. Actualmente teritoriul face parte din landurile Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia.