LibreOffice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
LibreOffice
LibreOffice logo.svg

LibreOffice ro start screen
Ecranul de start LibreOffice 5.0

Dezvoltator The Document Foundation
Ultima versiune 5.1.2 (7 aprilie 2016)
Stare de dezvoltare Activă
Scris în C++, și încă 28 altele
Sistem de operare Windows
Linux
Unix
Mac OS X
BSD
Platformă Multiplatformă
Tip software de birotică
Licență GNU LGPL
Disponibil în română Yes check.svg Da
Site web ro.libreoffice.org, libreoffice.ro

LibreOffice, este o suită de programe de birou liberă, independentă de platformă, care este compatibilă cu alte suite de programe de birou importante. Scopul proiectului este crearea unei suite de programe de birou independente de furnizor, care are ca format de fișier implicit ODF, și este liber de orice răspundere privind drepturile de autor. În numele proiectului cuvintele Libre („liber”) și Office („birou”) se referă la suită de programe de birou liberă. Ca program liber, utilizatori îl pot descărca gratuit, îl pot modifica, îl pot utiliza independent de mediu și pot distribui LibreOffice liber, fără restricții. LibreOffice este disponibil în limba română, și include verificator ortografic pentru limba română, și este disponibil în peste o sută de limbi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 28 septembrie 2010 mai mulți membri din comunitatea OpenOffice au fondat organizația The Document Foundation, și au creat o ramificație din varianta beta a lui OpenOffice.org 3.3. În crearea a unei noi suitei de birou a contribuit semnificativ incertitudinea creată de Oracle, în care se putea întâmpla ca corporația să închidă dezvoltarea lui OpenOffice.org, cu sa întâmplat acesta și cu OpenSolaris. Fondatorii au sperat că numele LibreOffice va fi doar un nume temporar, fiindcă au invitat Oracle să se alăture la organizație și să doneze numele de OpenOffice.org comunității. Acesta a fost refuzat de Oracle și a rugat foști dezvoltatori OpenOffice.org ca să demisioneze din organele de conducere ale lui OpenOffice.org, așa numele final al proiectului a devenit LibreOffice. Până la finalul lui octombrie 2010, 33 de dezvoltatori OpenOffice.org au demisionat și s-au alăturat organizație The Document Foundation.

Proiectul Go-oo la fel sa desființat, și resursele și dezvoltările din proiect au fost integrate în LibreOffice. Și alte variante ale lui OpenOffice s-au integrat în LibreOffice.

Canonical, Novell și Red Hat au anunțat că în viitor sistemele de operare le vor livra implicit cu LibreOffice. În 20 ianuarie 2011, în Ubuntu 11.04 alpha suita de programe de birou implicită a devenit LibreOffice.

Edițiile 3.x[modificare | modificare sursă]

Prima versiune stabilă a lui LibreOffice era LibreOffice 3.3, apărut în 25 ianuarie 2011. După cele scrise de Ryan Paul în Ars Technica se vedea deja la această primă ediție potențialul de dezvoltare din LibreOffice. Deja și în LibreOffice 3.3 au apărut multe dezvoltări importante, pe parte de utilizare și intercompatibilitate cu alte suite de birou.

LibreOffice 3.4 au apărut multe noutăți, nu neapărat perfecte, dar care au fost o bază solidă pentru dezvoltările din viitor:

  • optimizare utilizare memorie
  • reducerea dependinței de Java
  • migrare majoră spre platformele de dezvoltare GCC și GNU Make, și pe Windows.
  • curățare majoră în codul sursă

LibreOffice 3.5 a apărut în 14 februarie 2012 cu următoarele funcții importante: import .vsd, suport nativ PostreSQL, suport Java 7, suport AES pentru criptarea fișierelor ODF, installer nou .msi și suport mai bun Open XML.

LibreOffice 3.6 a apărut în 8 august 2012 cu următoarele funcții importante: import CorelDraw, integrare Alfresco prin protocolul CMIS, integrare Microsoft SharePoint, suport scare de culori și bare de date în tabele, export PDF cu filigran, redimensionare imagini de calitate superioară, import Microsoft SmartArt, îmbunătățire CSV.

Edițiile 4.x[modificare | modificare sursă]

A cincea ediție mare a suite de birou, verziunea 4.0 a apărut în 7 februarie 2013. Dezvoltatori au curățat semnificativ codul sursă, au apărut multe noutăți noi, ca: integrarea cu sisteme de management de documente (Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service și alte sisteme) prin standardul CMIS; interoperabilitate mai bună cu docx și rtf; importul documentelor Microsoft Publisher și dezvoltarea importului Visio.

În următoarele ediții din familia LibreOffice 4 codul sursă a fost curățat și optimizat în continuare, a fost complet rescris afișarea ferestrelor devenind ușor redimensionabile și localizabile, a devenit posibilă integrarea fonturilor în documente, exportul fișierelor PDF semnate digital, și multe îmbunătățiri în Impress legat de prezentări.

Varianta portabilă[modificare | modificare sursă]

Asociația PortableApps.com [1] a lansat o versiune portabilă, LibreOffice Portable[2] ce poate fi rulată și de pe o memorie flash USB.

Dezvoltarea LibreOffice[modificare | modificare sursă]

Dezvoltările majore a lui StarOffice și OpenOffice.org până în 2013. LibreOffice este cu verde.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ PortableApps.com
  2. ^ LibreOffice Portable

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de LibreOffice