LibreOffice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
LibreOffice
LibreOffice logo.svg
LibreOffice ro start screen
Ecranul de start LibreOffice 5.0
DezvoltatorThe Document Foundation
Ultima versiune6.0.4 (9 mai 2018)
Stare de dezvoltareActivă
Scris înC++, și încă 28 altele
Sistem de operareWindows
Linux
Unix
Mac OS X
BSD
PlatformăMultiplatformă
Limbălimba engleză[1]
limba rusă
limba afrikaans
Limba albaneză
limba amharică
Limba asturiană
limba belarusă
limba bengaleză
limba bosniacă
Limba bretonă
limba bulgară
Limba birmană
limba chineză
limba cehă
Limba catalană
limba finlandeză[2]
limba polonă
Esperanto
Limba sorabă de sus
Limba sorabă de jos
limba arabă
Limba assameză
limba bască
Limba valenciană
Limba croată
Limba daneză
limba neerlandeză
Limba bhutaneză
limba estonă
limba franceză
Limbile frizone
Limba irlandeză
limba galiciană
limba georgiană
limba germană
limba greacă
limba guarani
Limba gujarati
limba ebraică
limba hindi
limba maghiară
Limba islandeză
Limba indoneziană
limba italiană
limba japoneză
Limba kannada
Kashmiri language[*]
limba kazahă
Limba khmeră
Kinyarwanda[*]
Konkani[*]
Limba coreeană
limba kurdă
Limba laoțiană
limba letonă
limba lituaniană
limba luxemburgheză
Limba macedoneană
Maithili[*]
Limba malayalam
limba marathi
Meetei language[*]
Limba mongolă
ndebele[*]
limba nepaleză
Bokmål
Nynorsk
Limba occitană
Limba oriya
Oromo[*]
Limba punjabă
limba persană
Limba portugheză
limba română
limba sanscrită
Santali[*]
limba sârbă
Sidamo[*]
Sindhi[*]
Limba singaleză
limba slovacă
limba slovenă
Limba sotho
limba spaniolă
limba swahili
Swazi[*]
limba suedeză
limba tadjikă
limba tamilă
limba tătară
Limba telugu
Limba thailandeză
Limba tibetană
Tsonga[*]
Limba tswana
limba turcă
limba ucraineană
Limba uigură
Limba uzbecă
Venda[*]
Limba venetă
Limba vietnameză
limba galeză
Xhosa[*]
Limba zulu  Modificați la Wikidata
Tipsoftware de birotică
LicențăGNU LGPL
Disponibil în românăYes check.svg Da
Prezență online
ro.libreoffice.org, libreoffice.ro

LibreOffice, este o suită de programe de birou liberă, independentă de platformă, care este compatibilă cu alte suite de programe de birou importante. Scopul proiectului este crearea unei suite de programe de birou independente de furnizor, care are ca format de fișier implicit ODF, și este liber de orice răspundere privind drepturile de autor. În numele proiectului cuvintele Libre („liber”) și Office („birou”) se referă la suită de programe de birou liberă. Ca program liber, utilizatorii îl pot descărca gratuit, îl pot modifica, îl pot utiliza independent de mediu și pot distribui LibreOffice liber, fără restricții. LibreOffice este disponibil în peste o sută de limbi, inclusiv în limba română, și include verificator ortografic pentru limba română.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După ce în aprilie 2010 Oracle Corp. a cumpărat Sun Microsystems Inc., intrând astfel și în posesia OpenOffice.org, în 28 septembrie 2010 mai mulți membri din comunitatea OpenOffice au fondat organizația The Document Foundation, și au creat o ramificație din varianta beta a suitei OpenOffice.org 3.3. În crearea unei noi suite de birou a contribuit semnificativ incertitudinea creată de Oracle, deoarece se putea întâmpla ca acestă corporație să sisteze dezvoltarea suitei OpenOffice.org, așa cum s-a întâmplat și cu suita OpenSolaris. Fondatorii The Document Foundation au sperat că numele LibreOffice va fi doar un nume temporar, fiindcă au invitat Oracle să se alăture organizației și să doneze comunității numele de OpenOffice.org. Oracle a refuzat propunerea și a rugat foștii dezvoltatori ai OpenOffice.org ca să demisioneze din organele de conducere ale lui OpenOffice.org, astfel că numele final al proiectului a devenit LibreOffice. Până la finalul lunii octombrie 2010, 33 de dezvoltatori ai OpenOffice.org au demisionat și s-au alăturat organizației The Document Foundation.

Proiectul Go-oo s-a desființat și el, iar resursele și dezvoltările din proiect au fost integrate în LibreOffice. Și alte variante ale lui OpenOffice s-au integrat în LibreOffice.

Canonical, Novell și Red Hat au anunțat că în viitor vor livra sistemele de operare implicit cu LibreOffice. În Ubuntu 11.04 alpha, suita de programe de birou LibreOffice a devenit implicită din 20 ianuarie 2011.

Edițiile 3.x[modificare | modificare sursă]

Prima versiune stabilă a lui LibreOffice era LibreOffice 3.3, apărut în 25 ianuarie 2011. După cele scrise de Ryan Paul în Ars Technica se vedea deja la această primă ediție potențialul de dezvoltare din LibreOffice. Deja și în LibreOffice 3.3 au apărut multe dezvoltări importante, pe parte de utilizare și intercompatibilitate cu alte suite de birou.

LibreOffice 3.4 au apărut multe noutăți, nu neapărat perfecte, dar care au fost o bază solidă pentru dezvoltările din viitor:

  • optimizare utilizare memorie
  • reducerea dependinței de Java
  • migrare majoră spre platformele de dezvoltare GCC și GNU Make, și pe Windows.
  • curățare majoră în codul sursă

LibreOffice 3.5 a apărut în 14 februarie 2012 cu următoarele funcții importante: import .vsd, suport nativ PostreSQL, suport Java 7, suport AES pentru criptarea fișierelor ODF, installer nou .msi și suport mai bun Open XML.

LibreOffice 3.6 a apărut în 8 august 2012 cu următoarele funcții importante: import CorelDraw, integrare Alfresco prin protocolul CMIS, integrare Microsoft SharePoint, suport scare de culori și bare de date în tabele, export PDF cu filigran, redimensionare imagini de calitate superioară, import Microsoft SmartArt, îmbunătățire CSV.

Edițiile 4.x[modificare | modificare sursă]

A cincea ediție mare a suite de birou, verziunea 4.0 a apărut în 7 februarie 2013. Dezvoltatori au curățat semnificativ codul sursă, au apărut multe noutăți noi, ca: integrarea cu sisteme de management de documente (Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service și alte sisteme) prin standardul CMIS; interoperabilitate mai bună cu docx și rtf; importul documentelor Microsoft Publisher și dezvoltarea importului Visio.

În următoarele ediții din familia LibreOffice 4 codul sursă a fost curățat și optimizat în continuare, a fost complet rescris afișarea ferestrelor devenind ușor redimensionabile și localizabile, a devenit posibilă integrarea fonturilor în documente, exportul fișierelor PDF semnate digital, și multe îmbunătățiri în Impress legat de prezentări.

Varianta portabilă[modificare | modificare sursă]

Asociația PortableApps.com [3] a lansat o versiune portabilă, LibreOffice Portable[4] ce poate fi rulată și de pe o memorie flash USB.

Dezvoltarea LibreOffice[modificare | modificare sursă]

Dezvoltările majore a lui StarOffice și OpenOffice.org până în 2013. LibreOffice este cu verde.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de LibreOffice