Snap (gestionar de pachete)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Snapd
DezvoltatorCanonical Ltd.
Versiune inițială9 decembrie 2014; acum 9 ani, 3 luni și 30 zile (2014-12-09)[1]
Ultima versiune2.51 [2] (27 mai 2021; acum 2 ani, 10 luni și 12 zile (2021-05-27))
Repohttps://github.com/snapcore/snapd
Scris înGo, C
Sistem de operareLinux
LicențăGPLv3 (client), proprietar (server)
Prezență online
snapcraft.io

Snap este un sistem de împachetare și instalare program dezvoltat de Canonical pentru sisteme de operare care utilizează nucleul Linux. Pachetele, numite snapuri, și unealta pentru utilizarea lor, snapd, lucrează peste o gamă de distribuții Linux și permit dezvoltatorilor de programe în amonte să distribuie aplicațiile lor direct la utilizatori. Snapurile sunt aplicații autonome care rulează într-o cutie cu nisip cu acces mediat la sistemul gazdă. Snap a fost inițial lansat pentru aplicații pentru cloud[1] dar a fost mai târziu portat să lucreze pentru dispozitive din Internetul obiectelor [3][4] și aplicații pentru calculatoare[5][6].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Shuttleworth, Mark (). „Announcing Ubuntu Core, with snappy transactional updates!”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Releases · snapcore/snapd”. GitHub. Accesat în . 
  3. ^ „Ubuntu Core and Snappy [LWN.net]”. lwn.net. Accesat în . 
  4. ^ „Canonical unveils Snappy Ubuntu Core, a lightweight operating system for your home - ExtremeTech”. www.extremetech.com. Accesat în . 
  5. ^ Bhartiya, Swapnil (). „Is Ubuntu moving away from .deb packages? Here is the complete story”. CIO (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ Vaughan-Nichols, Steven J. „The future of Linux desktop application delivery is Flatpak and Snap”. ZDNet (în engleză). Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]