Leu berber

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Barbary lion
Barbary lion.jpg
Un leu berber din Algeria, fotografiat de Sir Alfred Edward Pease cam pe la 1893
Stare de conservare
Status iucn3.1 EW ro.svg
Stare de dispariție (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Felidae
Gen: Panthera
Specie: P. leo
Subspecie: P. l. leo
Nume trinomial
Panthera leo leo
(Linnaeus, 1758)
Sinonime

Panthera leo barbaricus (Meyer, 1826)

Leul berber (Panthera leo leo) este o rudă apropiată a leului african și e una dintre cele mai rare rase de mamifere existente din lume. În prezent sunt 150 de exemplare de leu berber. Toate continentele îsi au propiile feline mari periclitate: în America de Sud este jaguarul, în America de Nord, puma (numitムși leu sau panterムde munte, sau cuguar), în Africa, ghepardul, leopardul și leul comun, iar în India tigrul. Ceea ce amenință toate aceste mamifere este pierderea habitatului lor și activitatea braconierilor.

Puma, în trecut răspândită în nordul Americii, este acum dispărută în unele regiuni. Leul berber este cel mai rar dinre lei și a dispărut din sălbăticie în 1920 când a fost împușcat ultimul exemplar. Leul, caracterizat de coama de culoare închisă a masculului, este crescut în captivitate și este puțin probabil ca el să fie vreodată eliberat în sălbăticie, deoarece habitatele potrivite au dispărut.

Multe mamifere terestre mari sunt periclitate din cauza unor activități umane, dar, padoxal, supraviețuirea lor depinde exclusiv de oameni. Înmulțirea în captivitate și renaturalizarea, restricțiile asupra comerțului și planurile de acțiune specifice grupurilor de mamifere sunt singurele căi de protejare a acestor animale.

Protecția mamiferelor terestre se concentrează în special asupra mamiferelor mari, deoarece acestea sunt cele care suferă atât de mult din cauza oamului. Deși majoritatea animalelor cântăresc mai puțin de un kilogram, majoritatea celor care sunt periclitate sau vulnerabile cântăresc peste 25 de kg. Împușcarea vânatului mare de la începutul sec. XX nu a redus semnificativ populațiile. Efectul combinat al braconajului și al pieririi de habitat cu care se confruntă în prezent este cel care a produs efectul cel mai dezastros. Din nefericire, mamiferele mari sunt ținte ușoare pentru carne, pieile și coarnele lor. Multe mamifere terestre, precum elefanții, felinele mari sau primatele, au devenit speciile cele mai importante și reprezintă subiectul unor strategii persistente de conservare pentru salvarea populațiilor rămase.

Legături externe[modificare | modificare sursă]