Legea pământului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Legea pământului
Rating
Titlu originalThe Cider House Rules
Genfilm de dragoste[1][2][3]
dramă[1][2][3]
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorLasse Hallström[*][[Lasse Hallström (Swedish director and screenwriter)|​]][1][4][3][5]  Modificați la Wikidata
ScenaristJohn Irving  Modificați la Wikidata
Bazat peThe Cider House Rules[*][[The Cider House Rules (1985 novel by John Irving)|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorRichard N. Gladstein[*][[Richard N. Gladstein (film producer based in Los Angeles)|​]]
Bob Weinstein[*]
Harvey Weinstein  Modificați la Wikidata
StudioMiramax Films  Modificați la Wikidata
DistribuitorUIP-Dunafilm[*][[UIP-Dunafilm (Hungarian film distributor)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineOliver Stapleton[*][[Oliver Stapleton (English cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajLisa Zeno Churgin[*][[Lisa Zeno Churgin (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaRachel Portman[*][[Rachel Portman (compozitoare britanică)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieTobey Maguire[6][4][2][3]
Michael Caine[6][2][5][7]
Charlize Theron[6][4][2][5]
Paul Rudd[4][5][7][8]
Delroy Lindo[4][5][7][8]
Erykah Badu[5][7]
Kieran Culkin[5][7][8]
Jane Alexander[5][7][8]
Kathy Baker[*][5][7][8]
Heavy D[*][[Heavy D (Jamaican-American rapper and actor (1967–2011))|​]][5][7]
Kate Nelligan[*][5][7][8]
Paz de la Huerta[*][[Paz de la Huerta (actriță americană)|​]][5][7][8]
J. K. Simmons[7][8]
Evan Parke[*][[Evan Parke (actor jamaican)|​]][7][8]
Erik Sullivan[*][[Erik Sullivan (actor american)|​]][7][8]
Skye McCole Bartusiak[5][7][8]
...încă 4  Modificați la Wikidata
Premiera[9]
(Germania)[10]
(Italia)[11]
  Modificați la Wikidata
Durata126 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înMaine  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMaine  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Michael Caine, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (John Irving, )  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film (Richard N. Gladstein[*][[Richard N. Gladstein (film producer based in Los Angeles)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Michael Caine, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Lasse Hallström[*][[Lasse Hallström (Swedish director and screenwriter)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Lisa Zeno Churgin[*][[Lisa Zeno Churgin (American film editor)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (John Irving, )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (David Gropman[*][[David Gropman (American production designer)|​]] șiBeth Rubino[*][[Beth Rubino (American art director)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (Rachel Portman[*][[Rachel Portman (compozitoare britanică)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget24.000.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Încasări88.500.000 de dolar americani[12]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.miramax.com/movie/the-cider-house-rules  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Legea pământului (în engleză The Cider House Rules) este un film dramatic american din 1999 regizat de Lasse Hallström⁠(d) și distribuit de Buena Vista Pictures⁠(d). Scenariul a fost redactat de John Irving și reprezintă o adaptare a romanului său din 1985 publicat sub același nume⁠(d). Filmul prezintă povestea lui Homer Wells, un tânăr care trăiește într-un orfelinat din Maine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial unde este pregătit în obstetrică de doctorul Larch, și călătoria sa după ce părăsește orfelinatul. Filmul îi are în distribuție pe Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd, Michael Caine, Jane Alexander, Kathy Baker⁠(d), Kieran Culkin, Heavy D⁠(d), Kate Nelligan⁠(d) și Erykah Badu.

Filmul a fost produs de Miramax Films și Film Colony⁠(d), fiind rulat în premieră în cadrul celei de-a 56-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția.[13] A avut încasări de 110.098 de dolari în weekendul său de deschidere și 88,5 milioane de dolari în întreaga lume în comparație cu buget de 24 de milioane de dolari.[14] A fost evaluat pozitiv și are un rating de aprobare de 71% pe Rotten Tomatoes.[15]

Filmul a câștigat două premii Oscar: Irving a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat în timp ce Michael Caine a câștigat al doilea premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film și a avut alte patru nominalizări la cea de-a 72-a ediție a Premiilor Oscar.[16] Irving și-a documentat contribuțiile la adaptarea romanului în cartea My Movie Business.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Homer Wells crește într-un orfelinat din Maine administrat de doctorul Wilbur Larch. Asistenții maternali renunță de două ori la el: prima familie pentru că este prea calm, iar cea de-a doua îl abuza fizic. Dr. Larch este dependent de eter și efectuează în secret avorturi. Viață în orfelinat este dură, însă copiii sunt iubiți și respectați, comportându-se asemenea unei familii extinse. În fiecare seară înainte de culcare, doctorul Larch le spune: „Noapte bună vouă, prinți ai Maine, vouă regi ai Noii Anglii”.

Homer, cel mai în vârstă dintre orfani, este foarte inteligent, util și liniștit, iar Larch decide să-l învețe obstetrică și cum să efectueze avorturi, în ciuda faptului că Homer nu a urmat niciodată cursurile liceale. Acesta nu este de acord cu avortul și, cu toate că este pregătit de Larch, refuză să le efectueze. După câțiva ani, Homer devine un bun cunoscător al procedurilor obstetrice. Larch dorește ca Homer să-i preia atribuțiile după ce se pensionează, însă Homer consideră imposibil acest lucru deoarece nu are pregătire medicală formală și visează să cutreiere lumea.

Homer părăsește orfelinatul împreună cu Candy Kendall și iubitul ei, Wally Worthington, un cuplu tânăr sosit la clinică pentru un avort. Wally este pilot de avion aflat în concediu. Mama sa, Olive, deține livada de meri Worthington și Homer se angajează pe post de muncitor. Locuiește pe moșia Worthington într-o baracă intitulată Cider House (în română Casa Cidrului). La scurtă vreme după sosirea sa, Wally este chemat la datorie. Homer este scutit de serviciul militar deoarece a fost diagnosticat cu o problemă cardiacă.

În timp ce Wally este plecat, Homer și Candy au o aventură. Acesta culege mere împreună cu echipa de muncitori imigranți condusă de Arthur Rose care este angajată în fiecare an de familia Worthington. Fiind analfabeți, Homer le citește regulile publicate în Cider House și aceștia conștientizează că regulile au fost formulate fără consimțământul lor de către oameni care nu locuiesc acolo și care nu se confruntă cu problemele lor. Prin urmare, consideră că le pot ignora. Homer și Candy devin mai apropiați în timpul recoltării și petrec mult timp împreună câtă vreme Wally desfășoară operațiuni militare în Birmania.

Când Arthur și echipa sa de muncitori revin în sezonul următor, iese la iveală faptul că acesta și-a lăsat propria fiică gravidă. Rose le dezvăluie lui Homer și Candy acest lucru când realizează că este însărcinată. Homer consideră că trebuie să o ajute și este de acord să efectueze un avort cu ajutorul lui Arthur. Câteva zile mai târziu, Rose se pregătește să părăsească moșia, tatăl ei vrea să-și ia rămas bun, însă aceasta îl înjunghie și fuge de la fața locului. Arthur își agravează rana și îi cere lui Homer și altui muncitor să le spună polițiștilor că s-a sinucis.

Wally suferă un accident aviatic în timpul războiului și se întoarce din Birmania paraplegic⁠(d). Cu toate că îl iubește pe Homer, Candy decide să aibă grijă de Wally. La scurt timp după, acesta află că doctorul Larch a încetat din viață ca urmare a unei supradoze accidentale cu eter. Homer decide să se întoarcă la orfelinat unde este primit cu brațele deschise atât de copii, cât și de personal. Acesta află că doctorul Larch i-a falsificat dosarul medical ca să nu fie chemat la datorie și a reușit să convingă consiliul de administrație al orfelinatului cu ajutorul psihologiei inverse și a unor diplome false să-l numească pe Homer în funcția de director. Acesta își asumă rolul patern și preia atribuțiile doctorului. În scena finală, Homer le spune copiilor pregătiți de culcare aceeași binecuvântarea spusă de Larch: „Noapte bună vouă, prinți ai Maine, vouă regi ai Noii Anglii”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0124315/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e http://www.metacritic.com/movie/the-cider-house-rules, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d http://www.filmaffinity.com/en/film124347.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=23319.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m http://www.bbfc.co.uk/releases/cider-house-rules-0, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/wbrew-regulom, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.imdb.com/title/tt0124315/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ a b c d e f g h i j k l Česko-Slovenská filmová databáze 
  9. ^ „Legea pământului”, Freebase Data Dumps[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  10. ^ „Legea pământului”, Internet Movie Database, accesat în  
  11. ^ comingsoon.it 
  12. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ciderhouserules.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ Rooney, David (). „The Cider House Rules”. Variety (în engleză). Accesat în . 
  14. ^ „The Cider House Rules”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  15. ^ „The Cider House Rules (1999)”. Rotten Tomatoes. Fandango Media. Accesat în . 
  16. ^ „The Cider House Rules - Official Site - Miramax”. www.miramax.com (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]