Sari la conținut

Lacul Tana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lacul Tana

Lacul Tana
Administrație
Țară/ȚăriEtiopia Etiopia
Geografie
Coordonate12°00′N 37°15′E / 12°N 37.25°E ({{PAGENAME}})
Suprafața lacului3.000 km²
Altitudine1.840 m
Lungime84 km  Modificați la Wikidata
Lățimea medie66 km  Modificați la Wikidata
Adâncime maximă15 m
Volum28 km³  Modificați la Wikidata
Hidrografie
Suprafața bazinului16.500 km²  Modificați la Wikidata
Râu afluentReb, Gumara
Râu defluentNilul Albastru
Tana-Beles interbasin water transfer[*][[Tana-Beles interbasin water transfer (Water transfer from Lake Tana to Beles River)|​]]  Modificați la Wikidata
Insule
Insule principale19

Lacul Tana văzut din spațiu, aprilie 1991
Localizare

Lacul Tana (de asemenea scris T'ana; în scrierile mai vechi Tsana sau Dambea) este sursa Nilului Albastru și este cel mai mare lac din Etiopia. Are aproximativ 84 km lungime și 66 kilometri lățime și se află la mare altitudine (coordonatele: 12°0′N, 37°15′E). Ce mai mare adâncime a lacului este de 15 m; acesta acoperă aproximativ 3000 km², la o înălțime de 1840 m. Lacul primește apele râurilor Reb și Gumara.

Lacul are mai multe insule, numarul lor variază potrivit nivelului lacului, care a coborât aproximativ 2 m, în ultimii 400 ani.

Potrivit lui Manoel de Almeida (care a fost misionar portughez în secolul XVI), lacul avea 21 insule, șapte sau opt aveau mănăstiri pe ele " pe vremuri mari, dar în actualitate reduse". Când Robert Bruce a vizitat area la sfârșitul sec.-XVIII, povestește ca locuitorii spun că lacul are 45 insule dar el credea că doar existau 11 insule. Un geograf mai recent menționează 37 insule, din care 19 au sau aveau mănăstiri sau biserici.

Mănăstirile izolate din insule se îngroapă resturile pământești ale împăraților etiopieni. Pe insula Tana Cherqos tradiția spune ca s-a odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt; de asemenea se spune că Frumentius, care a introdus creștinismul în Etiopia este îngropat în Tana Cherqos. Corpul lui Yekuno Amlak a fost îngropat în mănăstirea Sfantul Ștefan din insula Daga; de asemenea în Daga se găsește și mormintele împăraților Dawit I, Zara Yaqob, Za Dengel și Fasilidos. Alte insule mai importante sunt insula Dek și insula Meshralia.

Se presupune că mănăstirile au fost construite pe situri religioase anterioare și includ Debre Maryam și Dega Stefanos, din secolul al XIV-lea, Narga Selassie, Tana Cherkos (unde potrivit tradiției etiopiene s-ar găsi Chivotul legământului), și Ura Kidane Mecet din secolul XIX. Există un serviciu de transport pe apă, care leagă insula Dek și mai multe localități de pe malul lacului.


  1. C.F. Beckham and G.W.B. Huntingford, Some Records of Ethiopia, 1593-1646, (series 2, no. 107; London: Hakluyt Society, 1954), p. 35 and note.
  2. Paul B. Henze, Layers of Time: A History of Ethiopia (New York: Palgrave, 2000), p. 73.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lacul Tana