Sari la conținut

Lacul Rukwa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bazinul colector al Lacului Rukwa

Lacul Rukwa este un lac puțin adânc în sud-vestul Tanzaniei (Africa de Est).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Face parte dintr-un sistem de drenare interior din depresiunea Rukwa, care probabil a aparținut odată sistemului Văii Riftului de Est din estul Africii din care face parte lacul Nyasa. Lacul are o suprafață de aproximativ 2.600 km² și este situat la jumătatea distanței dintre lacul Tanganyika și Lacul Nyasa (Malawi), la o altitudine de circa 800 m, având o adâncime medie de 3 m.

Bazinul colector al lacului are o suprafață de 80.000 km² în Tanzania. Nu izvorăște nici un râu din lac, în unele perioade fiind complet secat. În 1929 suprafață lacului s-a redus la o lungime de aproximativ 50 km, dar 10 ani mai târziu el s-a extins, având o lungime 130 km și o lățime de 40 km. Fluctuațiile dimensiunii lacului sunt cauzate de variațiile apelor care se varsă în el. Apa sa este salmastră, iar aproape de capătul său sud-vestic există ochiuri de apă sărate. Este populat de crocodili și hipopotami și găzduiește o bogată faună piscicolă.

Pescuitul de subzistență și pescuit comercial centrate pe lac sunt importante surse pentru populația locală. Lacul se află în epicentrul unei zone predispuse la cutremur.[1][2]

Valea Marelui Rift (roșu)

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Enciclopedia Universală Britannica. Vol. 13 (R-S). Editura Litera, 2010
  2. ^ Lake Rukwa. Encyclopaedia Britannica


Format:Regions of Africa