Teatro alla Scala

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la La Scala)
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la compania de operă Teatro alla Scala. Pentru alte utilizări, vedeți Scala (dezambiguizare).
Teatro alla Scala din Milano, noaptea
Teatro alla Scala

Teatro alla Scala (ori, adeseori, doar La Scala) din Milano, Italia, este una din cele mai faimoase teatre de operă din lume.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Inaugurarea oficială a companiei de operă a avut loc la 3 august 1778 sub numele de Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala prin prezentarea operei Europa riconosciuta a compozitorului Antonio Salieri.

Stagiune[modificare | modificare sursă]

Sezonul tradițional al operei La Scala începe în ziua de 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, sfântul patron al orașului Milano. Toate spectacolele trebuie să se termine înaintea miezului nopții; ca atare, toate spectacolele mai lungi încep atât de devreme cât este necesar. După începerea spectacolului, intrarea spectatorilor nu mai este permisă.

Muzeul La Scala, în original, Museo Teatrale alla Scala, care este accesibil din foaierul clădirii teatrului liric, conține o colecție extraordinară de picturi, schițe, statui, costume și alte documente referitoare la compania de operă La Scala, respectiv la istoria companiei și a clădirii.

La Scala găzduiește de asemenea Accademia d’Arti e Mestieri dello Spettacolo (într-o traducere în spiritul limbii române, Academia pentru studiul artelor dramatice), al cărei scop declarat este de a pregăti noi generații de muzicieni și personal tehnic, respectiv de balerini la Scuola di Ballo del Teatro alla Scala, una din diviziile Academiei.

Cei mai importanți dirijori și directori muzicali ai La Scala[modificare | modificare sursă]

Premiere[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Verdi, Giuseppe; Arrigo Boito, Marcello Conati, Mario Medici (1994). The Verdi-Boito Correspondence. trans. William Weaver. University of Chicago Press. pp. 42. ISBN 0226853047. http://books.google.com/books?vid=ISBN0226853047&id=GmKbbB79GwoC&pg=PA42&lpg=PA42&vq=faccio&sig=5M6OkBA88IqZ3HtXT7sucOdeS58 

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Beauvert, Thierry, Opera Houses of the World, New York: The Vendome Press, 1995

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Teatro alla Scala

Coordonate: 45°28′04″N 9°11′19″E / 45.46778°N 9.18861°E / 45.46778; 9.18861