László Hunyadi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
László Hunyadi
Hunyadi László .JPG
László Hunyadi
Date personale
Născut (85 de ani) Modificați la Wikidata
Dâmbău, Adămuș, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca  Modificați la Wikidata

László Hunyadi (n. , Dâmbău, Adămuș, România) este un sculptor și designer maghiar din România, membru al Academiei Ungare de Arte (2005).

Carieră[modificare | modificare sursă]

A terminat liceul de Artă în Târgu Mureș, iar studiile de sculptură a terminat la Academia de Arte Plastice Ion Andreescu. Meșteri lui au fost Bandi Dezső, Izsák Márton, Ion Irimescu, Kós András, Vetró Artúr, Szervátiusz Jenő. Era arhitectul pentru Teatru de Păpuși din Târgu Mureș, iar tot aici din 1961 era professor în Liceul de Artă. Din 1978 era liber profesionist. Inspirat de cântece bătrânești el continuă să creeze cele mai bune bijuterii după tradiții Transilvănesc de Arte Metalice și Orfevrărie. Opera de Artă a lui constituie noua fațadă a Teatrului Național din Târgu Mureș; a făcut plăci în memoria lui Bethlen Gábor, Zrínyi Miklós, Petőfi, Arany, Ady, Erkel Ferenc, Liszt, Bartók, Kodály, Eminescu. El trăiește și lucrează în Târgu Mureș. Face sculpturi de lemn și de metal, obiecte de arte industriale de tip ornamental. Cel mai mare merit este că a reușit cu statui lui să contribuie la istorie, etnografie, literatură, muzică, artă și meserii pentru conservarea tradițiilor minorități maghiare. Asta nu a fost o afacere fără durere, că furia publică alimentată de politică de multe ori a deteriorat sau a distrus sculpturi maghiare, inclusiv statui lui Hunyadi László. În vremuri grele, sculpturile mici sau artă aplicată a oferit consolare pentru artist.

Expoziții[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 1995 - Asociația Culturală Maghiară din Transilvania, (EMKE) Cluj;
  • 2005 - Premiul Koller a Academiei Ungare de Arte
  • 2009 - Premiul Patrimonial Maghiar, cetățean de onoare Târgu Mureș.

Notă[modificare | modificare sursă]

  • [1] Sütő András, Hunyadi László 70. születésnapjára írt, Történelmi emlékezetünket gyógyító barátunk, Hunyadi László! című leveléből (marosvásárhelyi Népújság 2003. november 15., szombat)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]