Kuzma Petrov-Vodkin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Kuzma Sergeevici Petrov-Vodkin
PetrovVodkin Avtoportret 1918.jpg
Autoportret
Date personale
Născut 5 noiembrie 1878
Khvalînsk, Saratov
Decedat (60 de ani)
Leningrad, Uniunea Sovietică
Înmormântat Literatorskie mostki[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate rus
Cetățenie Flag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1937-1954).svg RSFS Rusă
Flag of the Soviet Union (1936-1955).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupație pictor
autobiograf[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artistic Pictură, Desen, Literatură
Studii Moscow School of Painting, Sculpture and Architecture[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artistică Realism

Kuzma Sergeevici Petrov-Vodkin, (în rusă Кузьма Сергеевич Петров-Водкин) (5 noiembrie 1878, Khvalînsk, Regiunea Saratov - 15 februarie 1939, Leningrad) a fost un important pictor și scriitor rus.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Studii[modificare | modificare sursă]

Kuzma Petrov-Vodkin s-a născut în Khvalînsk (Regiunea Saratov) în familia unui pantofar. A fost expus artei încă din copilărie, luând lecții de iconografie. După finalizarea școlii elementare, a mers la un mic șantier naval pentru o slujbă pe perioada verii, plănuind să-și continue studiile la colegiul feroviar din Samara, dar a căzut examenul de promovare. În anul 1893 s-a înscris la școala de artă a lui Fedor Burov.

În aprilie 1895, Burov moare, iar Petrov-Vodkin își ia diferite slujbe ca pictor în vecinătatea Saratovului. Datorită angajatorului mamei sale este introdus arhitectului R. Meltzer, pe care-l impresionează, iar acesta îl invită să studieze artele în Saint Petersburg. Educația i-a fost finanțată de către negustorii din Saratov. De asemenea, Borisov-Musatov, un important pictor din Saratov, l-a încurajat să-și continue studiile.

Petrov-Vodkin a stat în Saint Petersburg între 1895 și 1897 studiind la școala Baron Stieglits, apoi s-a mutat la Moscova la școala de pictură, sculptură și arhitectură. Aici, Petrov-Vodkin a fost studentul lui Valentin Serov, Isaak Levitan și Konstantin Korovin. În 1901 călătorește la Munchen și studiază cu Anton Ažbe, absolvind în anul 1904.

Începutul carierei (1899-1912)[modificare | modificare sursă]

"La scăldat pe cal roşu".

În anul 1906, la Paris o întâlnește pe Maria Jovanovic (1885–1960), fiica unui proprietar de hotel, imigrant sârb. Maria îi rămâne alături pe toată durata vieții. Împreună au avut două fiice.

Încă din perioada colegiului a intrat în dizgrația Bisericii Ortodoxe, după ce a pictat o icoană considerată inacceptabilă, într-una dintre bisericile din Samara. Lucrările sale fiind considerate blasfemii, fiind prea viu colorate și erotice.

Lucrerea sa Visul (1910) a provocat, de asemenea, discuții contradictorii în lumea artistică contemporană rusă. Principalul său critic fiind Ilia Repin, iar principalul apărător fiindu-i Alexandre Benois.

În această perioadă pictează Băieți la joacă și La scăldat pe cal roșu, lucrări remarcabile, care i-au asigurat celebritatea.

Maturitatea artistică (1912-1928)[modificare | modificare sursă]

Anna Akhmatova Portret, 1922

Din 1924 până în 1926 trăiește în Franța. În 1922 pictează portretul poetei Anna Akhmatova.

În perioada începuturilor sale în pictură, Petrov-Vodkin dezvoltă perspectiva sferică: o viziune curbă unică care distorsiona desenul, astfel încât să prezinte privitorului, lucrurile curbate după curba pământului.

A folosit această tehnică excesiv, în lucrări ca Mortea unui comisar și În linia întâi.

În această perioadă, Petrov-Vodkin a folosit tonuri mai închise, iar lucrările sale au devenit mult mai detaliate.

Cu ajutorul guvernului sovietic, călătorește mult în Uniunea Sovietică, producând lucrări cu scop didactic.

Anii târzii (1928-1937)[modificare | modificare sursă]

În anul 1927, Petrov-Vodkin a fost contaminat cu tuberculoză și a avut o perioadă de inactivitate în următorii ani. Astfel s-a aplecat asupra literaturii, scriind trei volume cu tente autobiografice: Khvalynsk, Spațiul lui Euclid și Samarkandia. Primele două fiind considerate capodopere ale literaturii ruse în acea perioadă.

În anul 1932, K. Petrov-Vodkin a fost ales primul președinte al nou înființatei Uniuni a Artiștilor din Leningrad.

O pictură importantă din această perioadă este 1919. Alarma. (1934).

Petrov-Vodkin a murit din cauza tuberculozei în februarie 1939.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ivanov, Sergei. "Unknown Socialist Realism. The Leningrad School". Saint Petersburg, NP-Print, 2007, ISBN13 9785901724217, ISBN 5-901724-21-6