Jojo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Jojo (dezambiguizare).
Jojo
Cătălina Alexandra Grama
Date personale
Născută (42 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime1.61 m
Alte numeJojo

Cătălina Alexandra Grama (n. Cătălina Alexandra Ionescu, n. , București, România), cunoscută de public sub numele de scenă Jojo, acronim de la cuvintele „jeune et jolie” (în franceză „tânără și frumoasă”), este cântăreață, cunoscută vedetă de televiziune[1] și actriță română, care a apărut în piese de teatru, producții cinematografice și emisiuni televizate de divertisment.

A luat lecții de canto și a studiat actoria, absolvind, în 2004, Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Hyperion, la clasa profesorului Virgil Ogășanu.

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Din prima căsătorie, care a avut loc în secret în 2009, are un băiețel, Achim, născut la data de 10 iunie 2011.

În 2012, Jojo declara într-un interviu publicat online: "Nu știu cum aș putea exista fără Ionuț și fără Achim"[2].

Totuși, după trei ani de căsnicie, divorțează (tot în secret), și se recăsătorește câțiva ani mai târziu cu actorul Paul Ipate, partenerul ei și în viața profesională (amândoi fiind implicați într-o serie de producții de teatru și televiziune), cu care are, în prezent, o fetiță, Zora Maria[3].

Activitate[modificare | modificare sursă]

Cătălina Grama a debutat în televiziune în anul 1995, la vârsta de doar 14 ani. A jucat în primul său rol de teatru în 2003, iar în 2005 a fost distribuită în primul său rol într-un lung metraj cinematografic.

La doar 14 ani, Jojo s-a apucat de modeling în 1994. Într-un casting este observată de cei de la revista Salut, apoi începe o colaborare cu cunoscutul post de televiziune românesc Pro TV. Timp de doi ani a făcut parte din trupa U-nite alături de Bart și Miky, compunând numeroase[câte?] melodii. În perioada 1998-2003[4][5][6] alături de Horia Brenciu, a fost prezentatoarea emisiunii Kiki Riki Miki, realizată de Oana Ionescu. A colaborat cu Xtra Records în anul 2000 pentru un remake al videoclipului Roz [7] cu care a câștigat ceva mai târziu în România premiul Otto.

Jojo a continuat cariera muzicală singură.

A apărut într-un număr al revistei Playboy.

Teatru[modificare | modificare sursă]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Televiziunea Română[modificare | modificare sursă]

  • Kiki Riki Miki, magazin interactiv pentru copii (edutainment), transmis în direct duminica pe TVR1, în perioada 1998-2003.
  • BZZZ - primul magazin interactiv pentru tineret[8], transmis în direct sâmbăta dimineața pe TVR2, în perioada 1998-2000[9].

Antena 1[modificare | modificare sursă]

Pro TV[modificare | modificare sursă]

  • Serviciul Român de Comedie, emisiune săptămânală de umor și satiră, 2009-2014.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

  • Vasilica Tastaman, premiul pentru harul comic dovedit în nenumărate emisiuni de gen televizive, dar mai ales în filmul Poker regizat de Sergiu Nicolaescu, acordat de Societatea Umoristică Păcală.
  • Câștigătoarea ediției a XII-a a emisiunii Dansez pentru tine.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Jojo: Imi doresc foarte mult sa nasc natural | Serviciul Roman de Comedie”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Revista Tango, 11 mai 2012, 16:32. „Jojo: Nu stiu cum aș putea exista fără Ionuț si fără Achim”. 
  3. ^ Ilona Năstase, 10 ianuarie 2017, 12:02, Revista Tango. „Jojo și Paul Ipate au devenit părinții fetiței Zora Maria Ipate: "Zora e delicată ca Degețica". 
  4. ^ „KIKI RIKI MIKI, the Show”. 
  5. ^ Catalina Grama. „Despre mine - am semnat primul contract de prezentator TV, cu Televiziunea Romana, pentru un format dedicat copiilor. "Kiki Riki Miki" este emisiunea mea de suflet, și a avut cel mai mare succes in randurile celor mici [...]. A fost una dintre cele mai pline de farmec colaborări din domeniul artistic”. [nefuncțională]
  6. ^ perfecte.ro, 24 Noiembrie 2012. „De la bomba sexy, la mamica responsabila. Cat de dramatic a evoluat stilul lui Jojo de-a lungul anilor”. 
  7. ^ Este vorba despre un remake al piesei Roz. Video clipul Roz original, a fost inițial creat în octombrie-noiembrie 1999 (idee, titlu, script, producție) de realizatoarea Oana Ionescu (muzica Crina Mardare, versuri Oana Ionescu), și produs în Televiziunea Română, special pentru ediția de revelion dedicată copiilor - "KIKI RIKI MIKI în spațiu" -, difuzată de TVR 1 la data de 31.12.1999. Ulterior, Jojo preia conceptul și îl externalizează, realizând o altă versiune video a piesei (inspirată din cea originală), cu o casă privată de producție.
  8. ^ Bzzz - TV Show, created and produced by Oana Ionescu (1999-2001). „moderatorii emisiunii BZZZ - foto session Moliere, 1999 (in imagine: Jojo, Mihai Lungu, Bart, Cuti si Diana)”. 
  9. ^ Simona Ecovoiu, Top Tv, 1999 - articol despre Jojo, prezentatoarea emisiunilor KIKI RIKI MIKI (pentru copii, pe TVR1) si BZZZ (pentru tineret, TVR2), realizate de Oana Ionescu in perioada 1998-2003. „Jojo de la KIKI RIKI MIKI s-a logodit cu Bart de la Bzzz”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri[modificare | modificare sursă]