Sari la conținut

Joc video de rol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parte a seriei despre:
Jocuri video

Jocurile video de rol (Role Playing Games) prescurtate frecvent RPG sunt o categorie de jocuri pe calculator adresate persoanelor cu vârsta peste 14 ani în general și care pot vorbi în limba engleză. Dialogurile din joc sunt toate în limba engleză și necesită un vocabular bogat. (Mai puțin pe serverele românești în care dialogurile sunt în mare parte în limba română).

Una din caracteristicile principale ale jocurilor tip RPG este povestea jocului. Personajul începe de obicei ca un prizonier ales de soartă să înfrunte răul (cum e cazul în seria de jocuri Elder Scrolls sau Gothic) sau ca un luptător în căutare de aventuri (ca în NeverWinter Nights). Pe parcursul jocului personajul interacționează cu o serie de alte personaje (NPC - non playing characters) care îl ajută să-și dezvolte abilitățile sau îi dau misiuni de îndeplinit. Îndeplinirea misiunilor primite de la NPC-uri este în general necesară pentru terminarea jocului. Misiunile primite sunt de obicei legate de povestea jocului. Unele misiuni sunt introduse de creatorii jocului doar pentru amuzament sau pentru a ajuta personajul să acumuleze experiență.

Personajul începe jocul la nivelul întâi. Pentru a crește în nivel trebuie îndeplinite misiuni și omorâți monștrii. Fiecare monstru omorât oferă o anumită sumă de experiență, la fel și misiunile îndeplinite cu succes. Numărul de monștri eliminați și de misiuni îndeplinite necesar pentru a crește în nivel devine tot mai mare pe măsură ce personajul crește în nivel. Scopul jocului este să îți dezvolți personajul, să îl echipezi cu cele mai bune arme, armuri și să învețe cele mai puternice magii și, în final să îl distrugi pe reprezentantul răului din joc.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]