Dnd (joc video din 1974)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dnd (joc video din 1974)

Jucător pe cale de a câștiga dnd: Personajul este afișat în labirint, atât cu atât globul (Orb), cât și Graal (precum și majoritatea altor obiecte magice și un dragon fermecat)
Dezvoltator(i)Gary Whisenhunt, Ray Wood
PlatformăPLATO  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
Genurijoc video de rol
Dungeon crawl  Modificați la Wikidata
Prezență online

dnd este un joc video de rol. Numele dnd este derivat din abrevierea „D&D” a jocului original de rol de societate Dungeons & Dragons, care a fost lansat în 1974.

dnd a fost scris în limbajul de programare TUTOR⁠(d) pentru sistemul PLATO⁠(d) de Gary Whisenhunt și Ray Wood la Southern Illinois University în 1974 și 1975.[1][2] Dirk Pellett de la Universitatea de Stat din Iowa și Flint Pellett de la Universitatea din Illinois au adus îmbunătățiri substanțiale jocului din 1976 până în 1985.[3]

dnd este remarcabil pentru că este primul joc interactiv care conține ceea ce mai târziu va fi denumit boss (un inamic semnificativ și mai ales puternic din jocurile video).[4][5]

Gameplay[modificare | modificare sursă]

În dnd, jucătorii creează un personaj și se aventurează în temnița Whisenwood cu mai multe niveluri (un cuvânt telescopat al numelor de familie ale autorilor) în căutarea a două comori supreme: graal și globul.[5] Jocul are o vedere de sus a temniței, dar implementează și multe concepte de bază din Dungeons & Dragons. Temnița Whisenwood este formată din mai multe niveluri asemănătoare unui labirint. După ce jucătorii termină un nivel, li se permite să avanseze la următorul; totuși, jucătorii pot reveni la nivelurile anterioare și pot părăsi temnița, făcând dnd unul dintre primele jocuri video care utilizează progresia neliniară. Pe măsură ce jucătorii termină nivelurile, ei dobândesc noi vrăji, arme și obiecte care îi ajută în căutarea lor pentru a găsi comorile supreme.

Teleportoarele mută personajele între nivelurile de temniță. Monștrii de nivel înalt, inclusiv un Dragon de Aur care păzește globul, apar la sfârșitul fiecărei temnițe. Ieșirea din temniță permite jucătorului să se recupereze și să recâștige vrăji și să se întoarcă mai târziu.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mark J. P. Wolf Before the Crash: Early Video Game History 2012 p212 "After Spacewar!, several more games appeared on the PLATO system, including DECWAR (1974, based on “Star Trek”), Empire (1974), a Dungeons & Dragons–inspired game named "dnd" released in 1979, Moria (1975), the original Freecell (1978), and a flight simulator named Airfight..."
  2. ^ Martell, Carey (). „Interview with creators of dnd (PLATO)”. RPGFanatic.net. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Dear, Brian (). „Chapter 16: Into the Dungeon”. The Friendly Orange Glow: The Untold Story of the PLATO System and the Dawn of Cyberculture. New York: Pantheon Books. pp. 294–297. 
  4. ^ „Gary Whisenhunt, Ray Wood, Dirk Pellett, and Flint Pellett's DND”. Armory.com. Accesat în . 
  5. ^ a b „dnd (The Game of Dungeons)”. Universal Videogame List. Accesat în . 

Surse[modificare | modificare sursă]

  • „Retro Playing Games”, revistaComputer Games, aprilie 2006, p. 36–37.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • cyber1.orgdnd, precum și multe alte jocuri dungeon pot fi jucate pe acest sistem.