Sari la conținut

QRpedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
QRpedia

Site-ul QRpedia, prezentând un cod QR, care decodează ca URL http://en.qrwp.org/QRpedia
Tip de afacereEnciclopedie
Fondat  Modificați la Wikidata
Proprietar(i)Wikimedia UK
URLqrpedia.org
Lansat  Modificați la Wikidata

QRpedia este un sistem mobil de web care utilizează coduri QR pentru a furniza articole Wikipedia pentru utilizatori în limba lor preferată[1][2][3]. Codurile QR generează legături (linkuri) web pentru orice Identificator uniform de resurse (URI). Sistemul QRpedia crește permanent în funcționalitate.

QRpedia a fost concepută de către Roger Bamkin, președinte al Wikimediei din Marea Britanie, și lansată în aprilie 2011. Astăzi este folosită și de diverse instituții, inclusiv muzee din Marea Britanie, Statele Unite și Spania. Codul sursă al proiectului este reutilizabil sub licența MIT.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Vizitatorii Muzeul Derby folosind telefonul mobil pentru a scana un cod QR (QRpedia)

Atunci când un utilizator scanează un cod QR (QRpedia) pe dispozitivul său mobil, aparatul decodează codul QR și-l transformă într-un Localizator uniform de resurse (URL) folosind numele de domeniu "qrwp.org". și calea de a căror (partea finală) este titlul unui articol pe Wikipedia , și trimite o Rezultatul este un titlu de articol Wikipedia în formă de URL. Serverul Web QRpedia transmite dispozitivului și setările de limbă [4].

Serverul QRpedia apoi folosește Wikipedia API[1] pentru a determina dacă există o versiune a articolului pe Wikipedia în limba utilizată de aparat, și dacă da, se întoarce într-un format "mobil-friendly"[4]. În cazul în care nu există nici o versiune a articolului în limba preferată, serverul QRpedia efectuează o căutare pentru titlul de articol pe Wikipedia de limba relevant, și returnează rezultatele.

În acest fel, un cod QR poate livra același articol în mai multe limbi,[4] chiar și atunci când muzeul se află în imposibilitatea de a face traduceri proprii. QRpedia ține evidentă de statistici de utilizare.[4]

Originile[modificare | modificare sursă]

Un cod QRpedia pentru articolul "A Philosopher Lecturing on the Orrery", în Derby Museum. Acest articol este din august 2011 disponibil în 17 limbi, inclusiv în japoneză, catalană, esperanto, suedeză, portugheză, cehă, italiană și rusă.

QRpedia a fost concepută de către Roger Bamkin,[1] președintele al Wikimediei din Marea Britanie,[5] și Terence Eden,[1] un consultant de mobile web,[6]. Proiectul este lansat în data de 9 aprilie 2011 [1][7], la Derby Muzeului Backstage pass evenimentul,[1][6] parte a colaborării GLAM / Derby între Derby Muzeul, Galeria de Arta și Wikipedia,[8], în timpul căreia peste 1.200 de articole Wikipedia, într-un număr de limbi, au fost create.[9] Numele proiectului este un cuvânt valiză, combinând inițialele "QR" de la "QR (Quick Response) codul" și "pedia" de la "Wikipedia".[10]

Implementarea[modificare | modificare sursă]

O etichetă în Muzeul Copiilor din Indianapolis, care folosește un cod QRpedia pentru a direcționa vizitatori la articolul Wikipedia "Broad Ripple Park Carousel"

Chiar dacă este creata în Regatul Unit, din septembrie 2011 QRpedia poate fi folosita în orice locație unde telefonul utilizatorului are un semnal de date și este utilizata la:

QRpedia este, de asemenea, utilizat în afara acestor instituții. De exemplu, este utilizat de Mișcarea Capture.[16]

Premii[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2012, QRpedia a fost unul dintre cele patru proiecte (de la 79 de participanți) care au declarat cele mai inovatoare companii de telefonie mobilă din Regatul Unit al Marii Britanii pentru anul 2011 de către Proiectul Smart UK și au ales astfel să concureze la Mobile World Congress din Barcelona, la 29 februarie 2012.[17] Criteriile au fost "să fie eficiente, ușor de înțeles și cu potențial și impact global"[18].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e f Eden, Terence (). „Introducing QRpedia”. Accesat în . 
 2. ^ a b Anon (). „The Children's Museum of Indianapolis Creates New Learning Opportunities through Wikipedian-in-Residence”. The Children's Museum of Indianapolis. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Johnson, L.; Adams, S. (). The Technology Outlook for UK Tertiary Education 2011-201 (PDF). NMC Horizon Report Regional Analyses. Austin, Texas: The New Media Consortium. ISBN 978-0-615-38209-8. 
 4. ^ a b c d e f g Byrd Phillips, Lori (). „Going Multilingual with QRpedia”. Marcus Institute for Digital Education in the Arts. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Board”. Wikimedia UK. Accesat în . 
 6. ^ a b Anon (). „Quiet Realities”. Imperica. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Various. „Wikipedia:GLAM/Derby/QR code experiment”. Wikipedia. Accesat în . 
 8. ^ Various. „Derby Backstage Pass”. Wikimedia UK. Accesat în . 
 9. ^ Roger Bamkin, interviewed on BBC Radio Derby by Phil Trow, 2011-08-30
 10. ^ Eden, Terence (). „QRpedia in Russia”. Accesat în . 
 11. ^ Byrd Phillips, Lori (). „QR codes + Wikipedia = QRpedia”. The Children's Museum of Indianapolis. Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Hinojo, Alex (). „QRpedia Codes at Fundació Joan Miró”. The GLAM-Wiki Experience. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ „New collaboration between Wikimedia UK and The National Archives”. The National Archives (United Kingdom). . Accesat în .  Text " The National Archives" ignorat (ajutor)
 14. ^ Eden, Terence (). „National Archives and QRpedia”. Accesat în . 
 15. ^ „Monmouth to be Wales' first WiFi town”. Monmouth Today. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ „We Don't Make Demands: Posters”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 17. ^ „Become an instant expert with a little help from your mobile”. Smart UK Project. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 18. ^ „Smart UK Project – the final four”. Smart UK Project. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]