Monumentul Wikipediei din Słubice

52°20′58″N 14°33′37″E (Monumentul Wikipediei din Słubice) / 52.34931°N 14.56036°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monumentul Wikipediei din Słubice
Fotografie díla den po svém odhalení
Fotografie díla den po svém odhalení
Poziționare
Coordonate52°20′58″N 14°33′37″E ({{PAGENAME}}) / 52.34931°N 14.56036°E
LocalitatePlac Frankfurcki w Słubicach[*][[Plac Frankfurcki w Słubicach (square in Słubice, Poland)|​]], Słubice Modificați la Wikidata
Comună rurbanăSłubice[*][[Słubice (urban-rural gmina of Poland)|​]]
ȚaraPolonia  Modificați la Wikidata
AdresaSłubice, Słubice[*][[Słubice (urban-rural gmina of Poland)|​]], powiat słubicki[*][[powiat słubicki (powiat of Poland)|​]], Voievodatul Lubusz, Polonia; Plac Frankfurcki w Słubicach[*][[Plac Frankfurcki w Słubicach (square in Słubice, Poland)|​]]
Edificare
ArtistMihran Hakobyan[*][[Mihran Hakobyan (sculptor armean)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata

Monumentul Wikipediei din Słubice este primul monument din lume dedicat enciclopediei on-line Wikipedia, inaugurat la 22 octombrie 2014, în Frankfurt Square din orașul polonez Słubice, în apropiere de frontiera cu Germania.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Monumentul, avînd înălțimea de 1,7 metri, reprezintă patru persoane (doi bărbați și două femei), stând pe teancuri de cărți și ridicând în aer un puzzle în formă de glob - logotipul Wikipedia. Sculptura e construită din material laminat, având nuanțe metalice. Ea se înalță pe un postament dreptunghiular. Inițiativa îi aparține lui Krzysztof Wojciechowski (2010), director al Collegium Polonicum din Słubice. Sculptura a fost creată de către Mihran Hakobyan, sculptor armean în vârstă de 30 de ani, licențiat la Słubice. Finanțarea monumentului, de 11800 euro, a fost suportată de autoritățile orașului.

Obiectivul acestui monument este de a evidenția rolul cooperării internaționale, al conlucrării tuturor persoanelor care își unesc eforturile în mod dezinteresat pentru binele celorlalți, pentru a promova cultura și cunoașterea. În scurt timp, sculptura a devenit un simbol al orașului, ce semnifică aspirația locuitorilor din Słubice ca acest oraș mic să devină un centru academic de referință, un oraș al tinereții, atractiv pentru turiști.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Monumentul Wikipediei din Słubice


  1. ^ http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w_slubicach_stanie_pierwszy_na_swiecie_pomnik_na_czesc_wikipedii_314993.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)