Monumentul Wikipediei din Słubice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Monumentul Wikipediei din Słubice
Fotografie díla den po svém odhalení
Fotografie díla den po svém odhalení
Poziționare
Coordonate52°20′58″N 14°33′37″E / 52.34931°N 14.56036°E52°20′58″N 14°33′37″E / 52.34931°N 14.56036°E
Localitateplac Frankfurcki[*], Słubice Modificați la Wikidata
Comună rurbanăGmina Słubice, Lubusz Voivodeship[*]
ȚaraPolonia  Modificați la Wikidata
AdresaSłubice, Gmina Słubice, Lubusz Voivodeship[*], Słubice County[*], Voievodatul Lubusz, Polonia; plac Frankfurcki[*]
Edificare
ArtistMihran Hakobjan[*][1]  Modificați la Wikidata
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata

Monumentul Wikipediei din Słubice este primul monument din lume dedicat enciclopediei on-line Wikipedia, inaugurat la 22 octombrie 2014, în Frankfurt Square din orașul polonez Słubice, în apropiere de frontiera cu Germania.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Monumentul, avînd înălțimea de 1,7 metri, reprezintă patru persoane (doi bărbați și două femei), stând pe teancuri de cărți și ridicând în aer un puzzle în formă de glob - logotipul Wikipedia. Sculptura e construită din material laminat, având nuanțe metalice. Ea se înalță pe un postament dreptunghiular. Inițiativa îi aparține lui Krzysztof Wojciechowski (2010), director al Collegium Polonicum din Słubice. Sculptura a fost creată de către Mihran Hakobyan, sculptor armean în vârstă de 30 de ani, licențiat la Słubice. Finanțarea monumentului, de 11800 euro, a fost suportată de autoritățile orașului.

Obiectivul acestui monument este de a evidenția rolul cooperării internaționale, al conlucrării tuturor persoanelor care își unesc eforturile în mod dezinteresat pentru binele celorlalți, pentru a promova cultura și cunoașterea. În scurt timp, sculptura a devenit un simbol al orașului, ce semnifică aspirația locuitorilor din Słubice ca acest oraș mic să devină un centru academic de referință, un oraș al tinereții, atractiv pentru turiști.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Monumentul Wikipediei din Słubice


  1. ^ http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w_slubicach_stanie_pierwszy_na_swiecie_pomnik_na_czesc_wikipedii_314993.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)